Home
Наше новине
Дом здравља у Бачу добиће возило за дијализу ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 март 2019 20:27

За програм унапређења социјалне заштите у покрајинском буџету планирано 70 милиона динара. За набавку 10 нових возила за превоз пацијената на дијализу у покрајинском буџету обезбеђено 38 милиона динара - Више од хиљаду пацијената на територији Покрајине лечи се дијализом

На седници Покрајинске владе која је одржана прошле недеље, којом је председавао Игор  Мировић, Покрајински секретаријат за здравство задужен је да започне процедуру набавке 10 нових возила за превоз пацијената на дијализу. Једна је од десет здравствених установа у АП Војводини која ће у току ове године добити ново возило за ову намену је и Дом здравља у Бачу, а у циљу обезбеђења приступачне и уједначене здравствене заштите свих грађана, возила су обезбеђена и за домове здравља у Апатину, Ковину, Жабљу, Кули, Новом Бечеју, Белој Цркви, Новом Кнежевцу, Сенти и за Општу болницу Кикинда. За набавку 10 нових возила у покрајинском буџету обезбеђено је 38 милиона динара.
На поменутој сеници Покрајинска влада донела је и Одлуку о поступку и критеријумима за доделу средстава за реализацију Програма унапређења социјалне заштите у АП Војводини у овој години, за чега је у покрајинском буџету планирано 70 милиона динара. На седници владе је одлучено да се средства могу доделити установама социјалне заштите и пружаоцима услуга социјалне заштите - удружењима грађана за програме који се реализују на територији АП Војводине.

Последње ажурирано четвртак, 07 март 2019 20:32
 
У сусрет попису 2021. ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 март 2019 20:20

У априлу пробни попис становништва, станова и домаћинстава у 51 граду и општини. Попис становништва први пут ће се вршити помоћу електронских мапа и лаптопа

Пре званичног пописа становништва, станова и домаћинстава у Србији, који ће бити спроведен од 1. до 30. априла 2021. годинe, у априлу ове године у 51 граду и општини организоваће се пробни попис, а том приликом биће ангажовано 85 пописивача који ће обићи 20.000 домаћинстава и пописати 50.000 становника, најавила је прошле недеље помоћница директора за Сектор друштвених статистика Снежана Лакчевић.
-Пробни попис увод је у свеобухватни планиран за 2021. годину – истакла је Снежана Лакчевић, најавивши и две новине у односу на последњи попис из 2011. године.
-На основу добијених резултата и искустава пописивача Републичког завода за статистику, изабраће се методологија рада која ће бити примењена током званичног пописа. Извесно је да на следећем попису пописивачи неће користитити папир и оловку, већ ће податке скупљати у електронској фоми, користећи електонске мапе и лаптопе - објаснила је Лакчевић, додавши да ће, захваљујући новом начину пописа, обрада података бити бржа, смањиће се могућност грешака, а подаци о личности биће боље заштићени него до сада.

Последње ажурирано четвртак, 07 март 2019 20:23
 
Субвенције за незапослене са евиденције тржишта рада ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 март 2019 20:34

Национална служба за запошљавање расписала јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање. Незапослени који оствари право на субвенцију у обавези је да обавља регистровану делатност и по том основу измирује доприносе за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци

У петак, 22. фебруара, Национална служба за запошљавање расписала је Јавни позив незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање у овој години. Јавни позив отворен је до 22. априла, а немењен је незапосленим лицима која се воде на евиденцији НСЗ и имају завршену обуку за развој предузетништва и измирене раније уговорене обавезе према НСЗ, осим за обавезе чија је реализација у току, уколико се редовно измирују. Право на субвенције могу се остварити и удруживањем више незапослених, оснивањем привредног друштва ради самозапошљавања.
У јавном позиву Националне службе за запошљавање се наводи да се субвенције додељују у једнократном износу од 200.000 динара, односно 220.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 240.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач у њему заснива радни однос.

Последње ажурирано четвртак, 07 март 2019 20:36
 
Уместо најмање 5 одсто, иницијативу покреће 5 одсто грађана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:37

Из центра Оџака:Грађани имају право на петицију и притужбеНовим Статутом прецизиран број грађана потребан за пуноважно покретање грађанске иницијативе. Осим иницијативе, збора и референдума, новим Статутом уређена још два права грађана у остваривању локалне самоуправе, право на петицију и притужбу.

Новим Статутом, који су одборници у локалном парламенту усвојили на другом овогодишњем, а 20. по реду у актуелном сазиву, између осталог, прецизирани су и облици непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе. Од Александре Ћирић, заменице председника Скупштине, сазнајемо да су у овом делу Статута уређена сва три законом предвиђена облика непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе.
-Новине у односу на Статут општине из 2008. године су одредбе које се односе на број грађана потребних за пуноважно покретање грађанске иницијативе и облици учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе  каже Ћирић и додаје да је у члану 94 став 3 новог Статута општине Оџаци број грађана потребан за пуноважно покретање грађанске иницијативе, уместо досадашњих најмање 5 одсто, промењен у 5 одсто.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:41
 
Статус незапослености одређује дужину права на додатак ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:49

Захтеви о остварењу материнскогдодатка незапослене мајке за треће и четврто дете могу да поднесу најкасније до 30. јуна. Одлуком је предвиђено да о праву на матерински додатак у првом степену решава општинска, односно градска управа у којој је пребивалиште подносиоца захтева

Одлуком Скупштине АП Војводине о остваривању материнског додатка за незапослене мајке за треће и четврто дете утврђена је новчана помоћ породици у којој је мајка незапослена. Поменутом одлуком је прописано да матерински додатак остварује незапослена мајка која је почев од 1. јула 2018. године родила треће или четврто дете.
Да би отварила право на матерински додатак, незапослена мајка мора да је држављанка Републике Србије, у тренутку рођења трећег и четвртог детета има пребивалиште најмање годину дана на територији АП Војводине, непосредно брине о детету за које је поднела захтев, чија деца претходног реда рођења нису смештена у хранитељску породицу или дата на усвајање и која није лишена родитељског права у односу на децу претходног реда рођења, а услов за стицање материнског додатка је да се незапослена мајка налази на евиденицији Националне службе за запошљавање најмање годину дана од дана рођења детета, као и од дана рођења детета до дана подношења захтева, непрекидно.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:52
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 3 од 217
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.