Home
Наше новине
Ни критике нису помогле ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 08:17

Oџачки парламент прошле суботе заседао пред летњу паузу. -Усвојени извештаји о раду ЈКП ,,Услуга’’, Туристичке организације, Информативног центра и Спортско-пословног центра за 2009. годину.- Напредњаци у одборничким клупама и поред незадовољства радом суда и Агенције

Упозоривши на лош рад јавних установа у периоду док је на власти била коалиција СРС–СПС–ПУПС–ЈС, и изразивши бојазан да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду, напредњаци су било изричито  против усвајања извештаја о раду јавних предузећа за 2009.годину, што је иначе,  и била централна тема минуле седнице  оџачког парламента, који је заседао прошле  суботе, последњи пут пред летњу паузу.
Међутим, упркос чињеници да је савет за образовање, културу и физичку културу одбацио неке извештаје (Информативни центар, Спортско-пословни центар) као и да су поједини вршиоци дужности директора, који су на ту дужност дошли по увођењу привремених мера, били критични према раду својих претходника, извештаји о раду јавних предузећа усвојени су простом већином.
За разлику од одборничких група Српске радикалне странке и Демократске странке Србије, које, иначе,  и даље бојкотују рад оџачког парламента у ишчекивању одговора Агенције за сукоб интереса поводом, према   њима, појединих спорних скупштинских одлука, одборници Српске напредне странке, после двомесечног одсуствовања, узели су учешће у раду скупштине.

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 08:44
 
Регионална депонија решење проблема ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 09:40

Предраг Цветановић: -Још увек је рано говорити о роковима изградње регионалне депоније пошто је неопходно пронаћи партнера за изградњу.

Поводом активности локалних самоуправа на успостављању региона за управљање отпадом и изградњи регионалне депоније, министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић састао се 12. јула у Сомбору са челницима Западнобачког региона, начелницом Лилијаном Соколовом Ђукић, градоначелником града Сомбора Немањом Делићем и председницима општина Оџаци Предрагом Цветановићем, Куле Светозаром Буквићем, Апатина Живорадом Смиљанићем и Бача Томиславом Богуновићем. Министарство за заштиту животне средине и просторног планирања искористило је своје законске могућности да одреди регионе за управљање отпадом и изградњу регионалне депоније, а тај проблем у Западнобачком округу решен је одређивањем локације Ранчево у околини Сомбора. Међутим, због лоших искустава, на састанку у Сомбору министар Дулић је сугерисао челницима Западнобачког округа да ставе мораторијум на јавно и приватно партнерство до усвајања закона којим ће бити јасно и прецизно дефинисане све процедуре. -Кад будемо имали тај закон, комуналну полицију, у потпуности ћемо уредити област комуналних делатности.

Последње ажурирано понедељак, 23 август 2010 07:50
 
Заједнички против алергогена ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 08:50

Почело организовано уништавање амброзије. -Према закону о комуналним делатностима, физичка и правна лица дужна су да уништавају амброзију испред свог стамбеног, односно пословног објекта, као и унутар грађевинских и катастарских парцела.

Активности на систематском уништавању амброзије почеле су ове године раније него претходних, а разлог су временске (не)прилике које погодују овој опасној алергијској биљци, па су опасности од њеног полена знатно израженије него ранијих година.
Организовано уништавање механичким путем (кошењем) поверено је ЈКП ,,Услуга’’ која ће у сарадњи са комуналном и инспекцијом за заштиту животне средине послове на сузбијању ширења амброзије спроводити до њеног цветања у августу месецу. Да би се овогодишња акција успешно спровела у дело, неопходно је да се у њу укључе грађани, поручују из надлежних инспекцијских служби и напомињу да су физичка и правна лица према закону о комуналним делатностима дужна да уништавају амброзију испред свог стамбеног, односно пословног објекта и унутар грађевинских и катастарских парцела. Истовремено, власници и корисници, као и носиоци права над пољопривредним и шумским земљиштем, пашњацима, ливадама у обавези су да ову коровску биљку сузбијају дуж пољских путева. За све оне који се не придржавају ових одредби прописане су новчане казне које се крећу од 250 до 20.000 динара.
Разлог што је концентрација полена амброзије у ваздуху све већа лежи у чињеници да се годинама прописи нису поштовали, а изостале су организоване и континуиране акције.
Треба истаћи да је код свих поленских алергија у више од половине случајева узрочник полен амброзије, корова који се код нас први пут идентификовао 1953. године у околини Сремских Карловаца. У полену ове биљке констатована су 52 једињења која су веома алергогена, а често имају и погубна дејства.

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 09:02
 
Гризу к’о луди ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 08:45

Борба против комараца и са земље и из ваздуха. -На тендеру објављеном у мају за третирање комараца, од шест понуђача као најповољнија изабрана је новосадска фирма ,,Циклонизација’’.

Вишедневне падавине које су смениле тропске врућине ове године погодовале су и бржем развоју комараца. Овим инсектима је, иначе, време са доста киша изузетно одговарало, а уз то су имали доста места са плитком водом у којим могу да се гнезде. Иако су све неопходне радње које претходе третирању ових инсеката на време урађене, број и агресивност комараца ове године изненадио је све. Ефекти третирања са земље и из ваздуха су, по мишљењу грађана, слабији од очекиваних и нису дали жељене резултате. На тендерској комисији, од шест понуђача за овогодишње уништавање комараца на територији оџачке општине, као најповољнија изабрана је новосадска фирма ,,Циклонизација’’. По речима председника комисије за праћење третирања, Ивана Стаменковића, у први мах примењивани су третмани ларвицидима, како би се смањио број комараца који се развијају из стадијума ларве.

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 08:50
 
Оаза у центру Оџака ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 09:02

Спортом и игром без предрасуда.

Некад запуштени дворишни простор у Улици Железничкој број 25 у последњих годину дана, захваљујући ангажовању друштва МНРО, добио је нови, лепши изглед и представља праву малу оазу за одмор и рекреацију у самом центру Оџака. На месту где се некад налазио терен за мини голф, који је временом зарастао у траву и коров, никла су, захваљујући средствима из Фонда за социјалне иновације при Министарству рада и социјалне политике, кошаркашки терени за децу и одрасле са трибинама. Дворишни простор је ограђен, травњаци уређени, уз помоћ Месне заједнице направљене су љуљашке, клацкалице..., а поставњена су и мини воденица, ветрењача, мост, бунар. Цео овај комплекс од пре неки дан украшава и живописна гаража у коју је смештен путнички комби које је друштво купило новцем добијеним од Покрајинског секретаријата за социјалну политику и демографију. Уређење целог простора реализовано је кроз планске активности, са циљем да се особама са сметњама у развоју обезбеде квалитетнији услови за дневни боравак, као и услови за активну социјализацију у локалну заједницу кроз дружење и игру са децом и омладином без сметњи у развоју. Због тога цео овај спортски комплекс отворен је за све оне који желе да летњи распуст проведу на спортским теренима. Друштво МНРО по свему што је урадило и ради, добар је пример свим другим друштвима и организацијама. Захваљујући пројектима који сами раде, обезбедили су новац за изградњу већине пратећих садржаја, међутим, много тога је урађено и ангажовањем саме деце која су активно учествовала у уређењу и украшавању дворишног простора. Иако задовољни оним што су за кратко време урадили, у друштву најављују изградњу нових пратећих садржаја.

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 09:08
 
«ПочетакПретходна201202203204205206207208209210СледећаКрај»

Страна 204 од 217
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.