Home
Наше новине
Велика излазност ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 10 јун 2010 10:03

Избори протекли у демократској атмосфери без инцидената

На 883 бирачка места, 436.334 припадника националних мањина широм Србије у недељу, 6.јуна, ,,заокруживали’’ су своје представнике за 19 Националних савета. На четири бирачка места у оџачкој општини (Лалићу, Богојеву, Дероњама и Оџацима) која су била отворена од седам часова од 1687 уписаних у бирачке спискове на изборе је изашло 52 процента. Највећа излазност забележена је у Лалићу 64,64 и Дероњама 63,93 посто. Као  и у целој Србији, и у оџачкој општини избори су протекли у демократској атмосфери, без инцидената. Иако су се локалне самоуправе по први пут сусреле са оваквим изборима, атмосфера и организација првих непосредних избора за Националне савете није се разликовала од оних за републичке, покрајинске или локалне представнике власти.
А излазност од преко 50 посто говори да су представници националних мањина итекако заинтересовани ко ће их представљати у Националним саветима.

Последње ажурирано четвртак, 10 јун 2010 10:20
 
Лука је велика развојна шанса наше општине! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
четвртак, 27 мај 2010 06:52

-Већински капитал луке је у приватном, а 40 одсто  у државном власништву. -Ми смо једна од транзитних веза са морским лукама и представљам шансу за бржи привредни развој целог региона.  -У току протекле године више од  250 000 тона претовара робе, а циљ је да се ускоро капацитет повећа на 1,5 милиона тона годишње. –На добром путу ка модерној европској луци

Лука ,,Дунав - Богојево’’ традиционални је учесник Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.  Оцењујући ефекте учешћа на овогодишњој сајамској манифестацији  менаџер за развој луке ,,Дунав - Богојево’’ Миле Мандић потврдио је значај учешћа на једној оваквој приредби. То је била прилика да  се представимо новим коминтентима, али и да  досадашњим понудимо комплетнију палету услуга луке.
У сваком случају, Миле Мандић је потврдио многобројне пословне контакте  током сајамских дана, што ће, како је нагласио у изјави за ,,Наше новине’’ сасвим извесно довести до повећања пласмана роба у луци ,,Дунав - Богојево’’..

Последње ажурирано четвртак, 27 мај 2010 07:12
 
Апсолутни шампион квалитета ,,Мотвоз’’ из Оџака ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
четвртак, 27 мај 2010 08:04

Међу 1300 излагача из земље и иностранства представило се и шест предузећа и организација из наше општине – Лука Богојево, Хипол, Бонел, Мотвоз, Нивета и Туристичка организација

Недавно завршени Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду је, упркос економској кризи, по броју учесника, пословности и понуди излагача, задржао обележје једног од најважнијих годишњих пословних догађаја у аграру Југоисточне Европе. Представило се 1300 излагача из земље и иностранства, међу којима и  шест предузећа и организација које послују на територији општине Оџаци. Баш као и сваке године, нису изостале награде, па је тако добитник признања у категорији апсолутни шампион квалитета и носилац Великог шампионског пехара у робној групи амбалажа и амбалажни материјали предузеће Мотвоз из Оџака. -Освојили смо четири медаље за квалитет везива и пехар за победника у класи. У Оџацима функционишемо већ две године. Наш основни асортиман је пп везиво за пољопривреду, мрежице за роло бале, природни канапи и пвц мреже и фолија. Квалитет наших производа је 20 – 30 посто изнад конкурентних производа осталих понуђача у Србији. Производња је словеначка са врло брзом тенденцијом да се са производњом крене и у Оџацима - истиче за ,,Наше новине’’ Дамир Трбојевић, један од шефова продаје.

Последње ажурирано четвртак, 27 мај 2010 08:35
 
Нема јединствених листа ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
четвртак, 27 мај 2010 06:50

За осам дана следе први непосредни избори за Националне савете националних мањина

Непосредни избори за Националне савете националних мањина биће одржани 6. јуна 2010. године. На непосредним изборима бирају се Национални савети албанске, ашкалијске, бошњачке, буњевачке, бугарске, влашке, грчке, египатске, мађарске, немачке, ромске, румунске, русинске, словачке, украјинске и чешке националне мањине. Право гласа на изборима имају само они припадници националних мањина који су уписани у посебни бирачки списак своје националне мањине. У недаљу, 23. маја, тачно у поноћ, био је крајњи рок када је Државна изборна комисија закључила списак националних мањина које су поднеле кандидатуру за своје кандидате.
У Лалићу, у ОШ ,,Нестор Жучни’’, биће отворено бирачко место за изборе за Савет националних мањина Словака. Између осталих, на словачкој листи се налази и  Нова словачка странка, коју ће у оџачкој општини, тачније у Лалићу, 6. јуна,  заступати Јанко Бенка млађи, Душан Парницки и Зденко Бурчјар, док ће на листи Матица Словачка – за Словачки идентитет бити такође Лалићанин Јарослав Танцик. На листи за избор Националног савета Словачке националне мањине налазе се још три групе кандидата.
Интересантно је да и на свим осталим листама за избор Националних савета нема јединствене листе.

 
Парада раскошног фолклорног богатства Србије ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
четвртак, 27 мај 2010 07:23

У Лалићу одржан трећи ,,Ношња бал’’

Прошле недеље  у Лалићу је одржан трећи по реду ,,Ношња бал’’ у организацији Удружења жена ,,Мајчино срце’’ из Лалића.  На овој културној смотри традиционалних народних ношњи и обичаја представило се преко 20 удружења Бачке, Срема и Баната, као и Асоцијација словачких жена, а посетиоци су имали прилику да виде раскош и богатство српске, словачке и мађарске ношње, игре и песме. Манифестацију је свечано отворио председник општине Предраг Цветановић, а присутнима се обратио и амбасадор Словачке у Србији Игор Фурђик који је између осталог још једном подсетио на вишевековну добру сарадњу два братска народа.

Последње ажурирано четвртак, 27 мај 2010 07:38
 
«ПочетакПретходна201202203204205206207208209210СледећаКрај»

Страна 207 од 216
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.