Home
Наше новине
Недостаје нам председник! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Бранислав Костић   
четвртак, 18 март 2010 08:39

Ново Општинско веће биће бројније и  уместо досадашњих седам имаће најмање девет чланова

Како год било, општина Оџаци још је на својеврстан начин обезглављена. Иако је од 24. јануара прошло довољно времена да се постигну коалициони договори, у политичком лонцу на Западу Бачке још се крчкају одлуке. И кадровска решења.
У међувремену, како је познато, изабрано је нешто функционера, па и оних који ће седети у директорским фотељама. Мада и ту још има подоста недоумица и ,,преговора’’ како би се испоштовали коалициони договори и како би свако добио – по заслузи.
Данас ,,стабилну’’ позицију у општини чине одборници девет странака ДС, ЛДП, ДХСС, СПО, СПС, ПУПС, ЈС, Г17 плус и Ромске ДС. У ,,коалиционом лонцу’’ седи 12 посланика из редова СРС, ДСС и СНС који  с нестрпљењем очекује епилог ове приче која је почела у поноћ, 24. јануара.
Рокови су мање или више испоштовани и намера  власти да се прионе послу, очигледно је, спроводи се, истина на жељеним темпом, али кренуло се с мртве тачке.
Сада преостаје да се изабере председник општине, па његов заменик и како се све гласније говорка,  Веће од девет чланова, дакле два више него у претходном сазиву.  Шта значи два члана већа више, знаће се ускоро. Да ли само ону стару и опробану флоскулу да више очију види више, а више глава боље разуме ствари, или је то само чин задовољавања страначких апетита, а на рачун  грађана?

Последње ажурирано четвртак, 18 март 2010 08:41
 
Привремени председник ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 18 март 2010 08:19

У наставку конститутивне седнице за председника Скупштине општине изабрана Снежана Седлар, за заменика Миливоје Павловић, а функција секретара поверена је Милоју Лепојићу.

После вишедневне паузе коју је председавајући Миливоје Павловић дао због додатних консултација неопходних за избор носиоца законодавне власти и могућности проширења владајуће коалиције, у четвртак, 11. марта, настављен је рад оџачке скупштине на коме је  за прадседника оџачког парламента изабрана дипломирана правница и носилац листе Г17плус на  јануарским изборима Снежана Седлар. Функцију заменика председника вршиће нови – стари председник из редова ПУПС-а Миливоје Павловић, док  је за секретара постављен дипломирани правник Милоје Лепојић, који је ту дужност обављао у неколико претходних сазива. Непосредно после избора, Снежана Седлар је истакла да ће ту функцију обављати само до избора свих органа неопходних за функционисање локалне власти и да ће после тога дужност председника Скупштине уступити председнику ОО Г17 плус Милошу Пејчићу. На конститутивној седници за чланове мандатско - имунитетске комисије изабрани су Верољуб Марковић, др Влада Димитријевић и Жарко Петровић, док су др Љубомир Миленковић, Сока Станисављевић, Томислав Филиповић, Изабела Шерић и Миливоје Букилић изабрани за чланове комисије за кадровско - административна питања и радне односе. Избором носиоца челних функција у Скупштини општине разрешена су сва нагађања и дилеме око странака које ће чинити већину у оџачком парламенту. Сад је већ сасвим извесно да ће нова владајућа већина бити састављена од одборника из редова коалиције за европске Оџаке која има 10 мандата коалиције СПС – ПУПС - ЈС са 3 и Г17 плус - Ромска демократска партија са по једним мандатом.

Последње ажурирано среда, 31 март 2010 10:27
 
Верификовани мандати ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 04 март 2010 11:29

Наставак заседања заказан за 11. март

Тачно месец дана после поновљених јануарских избора, 24. фебруара одржана је конститутивна седница оџачког парламента на којој је, осим потврде мандата одборницима у новом сазиву, требало да се изаберу председник,  заменик председника, секретар Скупштине, чланови сталних радних тела, мандатно - имунитетске комисије, као и чланови за кадровско - административна питања и радне односе. Сам почетак седнице и њен ток није указивао да ће на првом заседању доћи до ,,варничења’’. Пошто је председник Општинске изборне комисије Милорад Зринић поднео извештај о току изборног процеса који је једногласно усвојен, приступило се верификацији и доношењу решења о потврђивању мандата одборницима. Међутим,  од верификације мандата, заклетве одборника да ће се у свом скупштинском раду придржавати Устава, закона и Статута и да ће радити у интересу грађана општине, није се даље одмакло. Дајући 15 -дневну паузу  због наставка неопходних консултација, председавајући Миливоје Павловић изазвао је оштре реакције одборника из редова СРС и СНС. Иако је рекламирала повреду Пословника, посланици из редова радикала Светлани Тојаги није дозвољено да образложи у чему се она састоји. Да ли је конститутивна седница наставак уобичајене праксе у раду оџачке Скупштине или је то било  загревање пред напоран рад у решавању нагомиланих проблема у општини, видећемо 11. марта, за када је Миливоје Павловић, најстарији одборник у новом сазиву, заказао ново заседање. Пре утврђивања кворума и изгласавања дневног реда, одборницима се обратио председник Привременог органа Верољуб Марковић, који је том приликом рекао да су грађани оџачке општине 24. јануара показали висок степен демократије, те да би одборници у наредном периоду требало да следе њихов пример.
-На нама је - истакао је Марковић - да заједничким снагама покушамо општину извући из кризе. У ова тешка времена нико нема права бити опозиција онима који су их бирали, зато је на нама да истрајном борбом за боље сутра оџачке општине оправдамо поверење бирача.

Последње ажурирано четвртак, 04 март 2010 11:36
 
Нема времена за чекање ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 04 март 2010 10:58

-На водећем Сајму туризма у региону учествовало је око 800 излагача из 41 земље.

Више него успешна презентација, посећеност нашег штанда и заинтересованост за туристичке потенцијале оџачке општине на 32. Сајму туризма у Београду за нас су подстрек, али и обавеза да у сарадњи са новом општинском влашћу учинимо све како би се што пре кренуло у свеобухватан посао привођења намени оних туристичких потенцијала по којима је оџачка општина препознатљива. Свесни смо да немамо времена за чекање и да морамо изнаћи  решење, како за адаптацију објеката, тако и за повећање смештајних капацитета, јер без пратеће инфраструктуре развој туризма није могућ - каже за ,,Наше новине’’ ВД директора ТОО Оџаци Владимир Игњатовић.

Последње ажурирано четвртак, 04 март 2010 11:17
 
Реформом до уштеде ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 04 март 2010 10:48

Момо ЧолаковићОд априла 2011. пензије ће се индексирати са зарадама у јавном сектору. – Старосна граница за одлазак у пензију неће се мењати. – Ванредни парламентарни избори могу се расписати само у случају да дође до проблема унутар саме Владе. – Скупштина, као најважнија законодавна институција треба да је огледало једне државе.

-Упркос чињеници да је окосница преговора са ММФ била реформа пензијског и инвалидског осигурања, не бих рекао да је само начин усклађивања пензија једини камен спотицања у досадашњим преговорима. Нормално је да су се око начина усклађивања пензија највише ломила копља пошто пензије захватају највећи део издвајања из бруто друштвеног производа. По нама из ПУПС-а, пензије морају остати економска, а ни у ком случају социјална категорија. Право на пензију проистекло је из рада и плата и зато чврсто стојимо на становишту да се пензије усклађују са зарадама и убеђен сам да ћемо до тога сигурно доћи. За нас предлог на коме је инсистирао део домаће стручне јавности и ММФ да се пензије усклађују са растом трошкова живота и инфлацијом није био прихватљив, зато смо га одбацили. Кроз тешке разговоре дошли смо до тога да се пензије од априла 2011. године 18 месеци индексирају са зарадама у јавном сектору, а да се након тога усклађивање врши по новом моделу.
Овако шеф одборничке групе ПУПС-а Момо Чолаковић у изјави за ,,Наше новине’’ оцењује досадашњи ток преговора Владе Републике Србије са ММФ.

Последње ажурирано четвртак, 04 март 2010 11:16
 
«ПочетакПретходна201202203204205206207208209210СледећаКрај»

Страна 208 од 211
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.