Home
Наше новине
Добар ован, добро стадо ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:42

Сусрети: Влајко Јовешић, пољопривредник из Бачког Новог Села. За шест година, колико излаже  на пољопривредном Сајму у Новом Саду, Јовешић за своје колекције оваца и овнова освојио две златне медаље, једну сребрну и два шампионска пехара

Јунак наше приче Влајко Јовешић од како зна за себе везан је за пољопривреду. Пољопривредом су се бавили његови родитељи, од којих је стекао прва сазнања о сетви, узгоју и свему оном што претходи убирању летине. Прича нам Влајко да су то била тешка времана кад се ручно и садило и брало.Трактори су били ретки, а о комбајнима и осталим пољопривредним  машинама већина тадашњих пољопривредника могла је само сањати.
Сећа се Влајко Јовешић времена кад су многи губили наду и одлазили у веће центре да срећу потраже у фабрикама, али и времена кад су се они који су остали у Бачком Новом Селу удружили и  радили у кооперацији са тамошњом Земљорадничком задругом.
-Имао сам у то време трактор „Белорус“ са којим сам за само једну годину рада за Земљорадничку задругу зарадио кућу у којој и дан - данас живим. Радило се много, али је и зарада била добра. Међу првим смо пољопривредницима у Србији који су шест година пре него је то постала законска обавеза, почели да уплаћују порезе на име доприноса за плату. Задовољни су били у задрузи нашим радом и одговорношћу, а и ми третманом и зарадом.Често су нас у то време ангажовали. Возио сам  сваке године по 50 тура задружног кукуруза  само за Сомбор, а ишло се и у Осијек, Винковце, Жупању, Брчко, Бечеј... - каже Влајко Јовешић и додаје да је задруга престала да издаје  налоге за транспорт удруженим пољопривредницима средином осамдесетих година.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:48
 
Однели, па вратили ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Наше новине   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:52

Најновији случај крађе саобраћајне сигнализације десио се прошле недеље на мосту у Каравукову према Богојеву, саопштили су пре неки дан из локалне самоуправе. По ко зна који пут, несавесни појединци у непознатом правцу под окриљем ноћи однели су оно што нам је свима од користи. Таман кад смо помислили да ће и овај случај остати нерасветљен, на волшебан начин, оно што је бесправно отуђено поново је враћено на место на ком је и било. Да ли је, што је мало вероватно, код несавесних појединаца прорадила савест или је у питању нешто друго, још увек је енигма. Да ли ће овај случај добити епилог, време ће показати. Добро је што су знакови враћени, међутим, тешко је за поверовати да се починиоци овог дела поново неће на њих обрушити. Једно је сигурно -  у демонтажи, а касније и монтажи појединих саобраћајних знакова, због њихове величине и тежине, учествовало је више лица.
Подсећамо да је локална самоуправа у циљу веће безбедности саобраћаја преко моста у Каравукову и на раскрсници на путу Бачки Брестовац - Стапар у буџету општине из фонда за безбедност саобраћаја у 2018. години определила 1,2 милиона динара са порезом на додату вредност. На мосту у Каравукову постављен је семафор трептач, одбојна ограда, саобраћајне табле, путокази... Акцију локалне самоуправе подржала је и Месна заједница Каравуково, која је за осветљење мостова према Богојеву и Камаришту определила око 700.000 динара, а ових дана осветлиће се и кривине на домак мостова.
Од Милорада Станишића, помоћника председника општине задуженог за комуналне делатности, сазнајемо да у фонду за безбедност саобраћаја тренутно има око 20 милиона динара и да у локалној самоуправи планирају да наставе и у току ове године са постављањем саобраћајне сигнализације.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:59
 
Питање безбедности горући проблем у селу ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 јануар 2019 15:26

Председница општине са сарадницима обишла Месну заједницу Богојево. На састанку са челним људима локалне самоуправе грађани указали на све чешћу појаву пљачки у селу којим се у вечерњим сатима, по њиховим речима, није безбедно кретати.

Од како је уведена пракса обиласка месних заједница и разговора представника локалне самоуправе и директора јавних предузећа и установа чији је општина оснивач са грађанима, састанак у Богојеву одржан у уторак, 29. јануара, био је најпосећенији и најсадржајнији. Наиме, након што је са сарадницима обишла месну амбуланту, радове на православном храму и пијацу, председница општине Латинка Васиљковић, заменик председника Мирослав Кондић и помоћници Милорад Станишић и Игор Праћа, у просторијама Месне заједнице  сусрели су се са грађанима који су им изнели горуће проблеме у селу. Указали су грађани Богојева у току разговора, који је трајао преко два сата, челним људима локалне самоуправе на многобројне проблеме у селу, од оних комуналних, па све до, по свему што се могло чути, оног горућег -  питања безбедности. По речима грађана Богојева који су присуствовали првом овогодишњем састанку организованом у склопу акције „Отворена врата“, проблем безбедности захтева хитну и неодложну акцију надлежних органа.

 

Последње ажурирано четвртак, 31 јануар 2019 15:32
 
Ако буде добре воље, биће и решења! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 јануар 2019 15:32

Пружни прелази - црне тачке саобраћаја у Србији. Пружни прелази су одувек били проблематични кад је у питању безбедан прелаз аутомобила и пешака.

Видели смо, а и чули у вестима небројено пута како је дошло до неке несреће с мањим или већим последицама. Једна таква, са смртним исходом, десила се пре нешто више од годину дана на пружном прелазу на путу Кула - Оџаци. Упркос чињеници да је овај прелаз изузетно фреквентан и опасност од сабраћајних незгода врло је велика, поготово у периоду када су на парцелама уз железничку пругу засађене биљне културе које својом висином умањују прегледност, ни након поменуте несреће, а било их је више, ништа се није променило. На пружном прелазу према Лалићу ни дан - данас нема рампе, па је прелазак аутомобила преко шина својеврстан руски рулет. Истини за вољу, обећавали су из ,,Инфраструктура железнице Србије“ да ће се рампа поставити, али, као и у случају реконструкције железничке станице у Оџацима, све је остало на обећањима. У више наврата апеловали су из локалне самоуправе на надлежене да овај евидентан проблем реше, међутим, све је остало на апелима.
Последњи у низу  апела послат се средином јанура ове године. Обратили су се из локалне самоуправе, Одељења за инвестиције и јавне набавке, заваничним дописом у ком се „Инфраструктуре железнице Србије“ моле да предузму мере које су у њеној надлежности ради побољшања безбедности саобраћаја и смањења броја незгода на местима укрштања друмског и железничког саобраћаја.

 

Последње ажурирано четвртак, 31 јануар 2019 15:36
 
Кроз школицу лакше до порођаја ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 јануар 2019 15:37

У првој недељи јануара кренула са радом Школица за труднице. Одговоре на многа питања везане за порођај будуће маме из општине Оџаци могу добити сваког четвртка у 16 часова у Школици за труднице која ради у згради бившег плућног диспанзера.

Како се припремити за порођај, шта нас очекује у порођајној сали и да ли смо психички и физички спремене за најсретнији дан у животу? Одговор на ова и многа друга питања везана за порођај, будуће маме са територије општине Оџаци могу од ове године потражити у Школици за труднице која је са радом почела у првој недељи јануара.
Едукатор и вођа школе за труднице др Сања Димитријевић, лекар специјалиста гинекологије и акушерства, каже да је почетку рада Школице за труднице, прве у општини Оџаци, претходио радни састанак, на ком су будуће маме информисане о плану и начину рада.
-Први часови са трудницама су едукативног карактера и везани су за репродуктивно здравље жена и водич кроз трудноћу до уласка у салу за порођај - исатакла је Димитријевић, додавши да је циљ школе за труднице да оспособи будуће маме да се адекватно припреме за најсретнији дан у животу.

 

Последње ажурирано четвртак, 31 јануар 2019 15:40
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 4 од 217
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.