Home
Наше новине
Комунална инспекција врши надзор над спровођењем закона ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 13 фебруар 2018 16:43

До 1. марта рок да стамбене заједнице изврше упис у Регистар и именују управнике. У 11 стамбених јединица уписаних у регистар у општини Оџаци „комшија“ изабран за управника - Уколико до 1. марта не изврше законом прописане обавезе, принудног управника именује локална самоуправа

Новим Законом о становању и одржавању зграда, који је на снагу ступио 1. јануара 2017. године, прописана је обавеза да у року од 6 месеци од успостављања Регистра стамбених јединица станари стамбене заједнице, било да имају изабране управнике и формиране скупштине по раније важећем закону или то нису урадиле, организују управљање у својим зградама и изаберу управника. Регистар стамбених заједница успостављен је и почео је са радом 12. јуна тако да је период од 6 месеци истекао 12. децембра 2017. године.
Од начелника Општинске управе Шпире Шоргића сазнајемо да је Регистар стамбених заједница успостављен у Одељењу за урбанизам општинске управе и да општинска комунална инспекција има законску обавезу да врши надзор над спровођењем Закона о становању и одржавању зграда.

Последње ажурирано уторак, 13 фебруар 2018 16:48
 
Са развојем привреде и прикључака ће бити више! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 13 фебруар 2018 16:36

У општини Оџаци занемарљив број домаћинстава  прикључен на гасну мрежу. Цена прикључка 112, 683 динара - У повољнијем положају су домаћинства која први пут израђују централно грејање

У децембру месецу 2013. године генерални директор ЈП ,,Србијагас“ Душан Бајатовић пустио је  у рад главну мерно - регулациону станицу у Оџацима.Тим чином створили су се услови да, поред индустријских корисника, погодности овог енергента могу користити и домаћинства. Судећи по малом броју малих потрошача, домаћинства су сврстана у ту групу која користе привилегију грејања на овај енергент, од отварања главне мерно - регулационе станице, до данашњих дана све је остало на томе „да се домаћинства на гасну мрежу могу прикључити“. Наиме, у  протеклих нешто више од 5 година, само десетак домаћинстава, од њих 4.800 у Оџацима, прикључило се на гасну мрежу. Занемарљив је број и домаћинстава који погодности гаса користе и у осталим насељеним местима општине. Изузимајући Бачки Грачац, у ком су се три домаћинства прикључила на гас, становници осталих места општине Оџаци и даље остају верни огревном  дрвету, угљу, струји... Ситуација, кад је реч о прикључењу на гас, није боља ни кад су у питању јавна предузећа и установе. Прва јавна установа која се у јануару месецу текуће године почела грејати на гас је Основна школа „Марко Орешковић“. Да ли ће примером основне школе из Бачког Грачаца кренути и друге јавне установе и предузећа, показаће време. За разлику од грађана, јавних предузећа и установа који „гасу не верују“, за велике потрошаче, попут ,,Магне“, ЗЗ ,,Агролика“, ,,Грајнера“, ,,Дијамант“, сушара“Мајс“..., гас  је енергент број  један. Недуго након гасификације општине Оџаци, већина такозваних великих потрошача прикључила се на гас, а они који то нису, у фази су покретања поступка који претходи прикључењу на гасну мрежу.

Последње ажурирано уторак, 13 фебруар 2018 16:43
 
„Диригујем“ добро укомпонованим оркестром ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 25 јануар 2018 20:07

Интервју: Горан Ђаковић,председник Скупштине општине Оџаци. Уколико одборници из редова опозиције изнесу ваљане разлоге, спреман сам да разговарам о могућим изменама  Пословника о раду Скупштине - Опозиција постоји док се залаже за интересе грађана - Сваку тачку која се нађе на заседању Скупштине због грађана образложи предлагач или овлашћени представник предлагача

-Прижељкивао сам да рад Скупштине у 2017. години буде динамичнији, да опозиција указује на евантуалне пропусте коалиције на власти, да критикују оно што је, по њима, у раду актуелне већине, подложно критици. Очекивао сам промену курса опозиције у односу на период пре ванредних локалних избора одржаних у априлу месецу, у парламентарном раду, међутим, све је остало по старом. Истини за вољу, рад Скупштине у 2017. години био је је динамичнији, али деловање опозиционих одборника свело се на честа излажења за говорницу, а све у намери стицања јефтиних политичких поена - рекао је Горан Ђаковић, председник Скупштине општине Оџаци, поручивши у интервјуу за „Наше новине“ да је и у 2017. години функцију председника највишег законодавног тела обављао у складу са Пословником о раду.

Пословник о раду Скупштине није по вољи одборницима из редова опозиције. На једној од прошлогодишњих седница Скупштине покренуто је питање евентуалних промена појединих одредби пословника.
-Кад је реч о евентуалним променама појединих одредби Пословника о раду, до сада нисам добио ни један званичан предлог, ни писмени, ни усмени од стране одборника опозиције за тако нешто. Уколико одборници, који мисле да Пословник треба мењати, то поткрепе ваљаним разлозима, спреман сам да разговарам на ту тему. Моја канцеларија отворена је за све оне који имају конструктивне предлоге, па и за оне који могу допринети да  Пословник о раду Скупштине буде бољи. Пошто предлога није било, склон сам мишљењу да је питање промене појединих одредби у Пословнику покренуто тек онако ,,реда ради“. Мој став је да је Пословник добар и да га не треба мењати.

Последње ажурирано четвртак, 25 јануар 2018 20:27
 
„АР градња“ гради пре рока! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 25 јануар 2018 20:28

Приводе се крају радови на изградњи фекалне канализације у радној зони. Инвестиција вредна око девет милиона динара релизује се средствима локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство - Ускоро крећу  радови на изградњи атмосферске канализације

Наставља се инфраструктурно опремање радне зоне у Оџацима. Недуго након што су окончани радови на изградњи пешачке стазе у дужини од 180 метара, која се протеже од раскрснице локалног пута Л410 према Бачком Грачацу до ,,Магне“ и јавне расвете, ових дана приводе се крају и радови на изградњи фекалне канализације у дужини до 1100 метара. Реализација ове инвестиције, која је након расписане  јавне набавке поврена фирми „АР градња’’ из Београда, почела је 3. јанура, а на основу потписаног уговора требало је да се оконча за 30 календарских дана од дана увођења у посао. Захваљујући временским условима који су ишли на руку неимарима из „АР градње’’, по свему судећи, цео посао на изградњи фекалне канализационе мреже у радној зони окончаће се пре рока. Да ће се то десити уверила се председница општине Латинка Васиљковић која је са сарадницима из локалне саоуправе у уторак, 23. јанура обишла радове у радној зони.

Последње ажурирано четвртак, 25 јануар 2018 20:34
 
Усклађивање стања на терену са стањем у књигама ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 25 јануар 2018 20:47

Општина Оџаци  међу 45 локалних заједница у којима ће се реализовати пројекат“Реформа пореза на имовину“. Наградни фонд од милион швајцарских франака делиће првих пет локалне заједнице које  највише  прошире обухват пореза на имовину-Циљ пројекта да грађани и привреда остварују корист кроз унапређење  нивоа разумевања и управљања порезом на имовину

У среду,24 јануара у Оџацима је одржан први, у низу радних сатанака који предходе имплементацији пројекта“Реформа пореза на имовину“.Реч је опројекту који ће се реализовати у 45 локалних заједница у Србији,од 96 које су конкрисале,а који за циљ има ажурирање базе података некретнина на терену са стањем у књигама.Програмским активностима је предвиђено ангажовање додатних сарадника, лица са евиденције Националне службе за запошљавање, који ће бити запослени на ажурирању безе података на терену и у локаним пореским администрацијама.
Истакавши да ће општина Оџаци од стране Швајцарске Конфедерације добити финансијску подршку за ангажовање додатних сарадника, на период од 6 месеци  Јелена Холцингер,виши пројект менаџер Владе Швајцарске је рекла да програм подржава 45 општина у Србији у циљу повећања наплате пореза на имовину,односно сопствених прихода локалних заједница,који су од значаја за модернизацију јавних услуга грађанима и привреди.

Последње ажурирано четвртак, 25 јануар 2018 20:50
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 5 од 201
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.