Home
Наше новине
За пола века општина Оџаци мања за 12.406 становника ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:50

Стоп миграцијама. Најмањи пад броја становника од 1961. до 2011. године  забележен у периоду 1981 -1991 година, а највећи у периоду од 2001. до 2011. године


Да проблем одласка становника општине Оџаци у веће центре није од „ јуче“, најбољи су показатељ подаци које је за „Наше новине“ изнео шеф одборничке групе у Скупштини општине Оџаци Власко Грујичић. Према тим подацима, од 1961. до 2011. године општина је мања за 12.406 становника. Најдраматичнији пад забележен је у периоду од 2001. до 2011. године, у ком је број становника смањен за 6.529, а најмањи  од 1981. до 1991. година. У том периоду број становника у општини Оџаци смањио се за „само“ 466.
О разлозима због којих је општина Оџаци за пола века остала без три села величине Каравукова, питали смо представнике политичких организација и Групе грађана  у локалном парламенту и једног члана Општинског већа.

 

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 21:12
 
Ручним радовима боји пензионерске дане ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:46

Сусрети: Власта Лабус. За израду лутака, поред вуне и памука, користи рециклиране природне материјале - Свака лутка је различита и има специфичне детаље

Оџачанка Власта Лабус пример је да ни једна промена статуса није јача од човека, уколико он зна шта хоће. Одлазак у пензију је за многе људе у трећем добу препуштање рутини, а за креативну, дипломирану правницу у пензији, време за доказивања на другим пољима. У случају Лабус то је израда ручних радова од вунице, памука и других природних материјала са којим је почела да се бави у најранијој младости. Лабус каже да јој је израда ручних радова од ових материјала у генима, пошто јој је бака била текстилна радница, а отац имао текстилни занат.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:50
 
Брже до посла преко дуалног образовања ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 28 септембар 2017 13:58

У Техничкој школи потписан уговор о увођењу практичне наставе. Увођење практичне наставе у Техничку школу подржала локална самоуправа, компанија „Магна“ и Привредна комора Западнобачког управног округа

Потписивањем уговора о увођењу практичне наставе у Техничкој школи, који су у среду, 27. септембра верификовали директорица Техничке школе Снежана Лучар и директор „Магне“ Миро Видошевић, општина Оџаци ушла је у круг локалних заједница у којима је  уведено дуално образовање.
Истакавши да је привилегија имати партнера као што је реномирана компанија „Магна“, директорица Техничке школе Снежана Лучар је рекла да потписивање уговора представља круну рада у последњих годину дана на успостављању дуалног образовања у општини Оџаци.
-Охрабрује чињеница да су и родитељи и ученици препознали потенцијал овог профила, захваљујући коме се стварају реални услови да млади остају у општини и активно учествују у њеном развоју - истакла је Лучар, похваливши ангажовање локалне самоуправе и Регионалне привредне коморе.
Нагласивши да је верификација уговора о увођењу дуалног образовања у Техничку школу значајан догађај за целу локалну заједницу, председница општине Латинка Васиљковић захвалила се компанији  „Магна“ и директору Миру Видошевићу на подршци и разумевању.

Последње ажурирано четвртак, 28 септембар 2017 14:08
 
Културна светковина подно Бачке Тврђаве ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 28 септембар 2017 14:42

Одржани Дани Бача - Дани  европске баштине. Тематска одредница овогодишње манифестације „Културно наслеђе и природа“ - Овогодишње Дане свропске баштине обележио богат културни , забавни и спортски програм

Исплатила се истрајност у обелажавању манифестације „Дани европске баштине“ општини Бач. Захваљујући овом културно-туристичком догађају, који је у Бачу, од 22. до 24. овог месеца,  одржан по 14 пут заредом, домаћа и међунарадна јавност још једном је имала прилику да се упозна са богатим културно – историјским наслеђем општине Бач, која је уз Београд једина у Србији обележава „Дане европске баштине“.
Потрудили су се организатори, локална самопрва и Туристичка организација, да на овогодишњим „Данима Бача-Данима европске баштине“, буду заступљени едукативни, културни, спортски, забавни и други садржаји и у томе су у потпуности успели. Овогодишња  манифестација подигнута је у односу на предходне на један виши ниво, а судећи по највама то ће се десити и наредне године у септембру месецу, за кад је заказано 15. окупљање подно Бачке Тврђаве.

Последње ажурирано четвртак, 28 септембар 2017 14:48
 
Промоција општине и младих талената ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 28 септембар 2017 14:24

Општина Оџаци од наредне године учесник манифестације „Србија у ритму Европе“. Манифестација „Србија у ритму Европе“ намењена је деци у основним и средњим школама, а осмишљена је у складу са Европском повељом – Манифестацију подржало 20 градова и општина у Србији и 20 европских амбасадора

Општина Оџаци учествоваће средином наредне године, по први пут у најпопуларнијем такмичењу за младе „Србија у ритму Европе“. Уговор да ће општина Оџаци имати свог представника, односно представнике на завршној манифестацији у Нишу, коју ће уживо прености „Прва“ српска телевизија, потписали су председница општине Оџаци Латинка Васиљковић и Игор Кардаревић, извршни директор “Ритам Европе“. Потписивању уговора о учешћу на манифестацији, која је од многих окарактерисана и као „Мала дечија Евровизија“, предходила је иницијатива амбасадора Финске у Србији, да деца из општине Оџаци предсатвљају једну од најразвијенијих земаља света.
Истакавши да је „Малу дечију Евровизију“ подржало 20 општина и градова у Србији, али и 20 европских амбасадора, Игор Кардаревић, извршни директор „Србија у ритму Европе“, након потисивања уговора о учешћу општине Оџаци на финалном такмичењу у Нишу, рекао је да је манифестација намењена деци у основним и средњим школама, осмишљена у складу са Европском повељом.

Последње ажурирано четвртак, 28 септембар 2017 14:32
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 6 од 196
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.