Home
Наше новине
Стипендијама стимулишу останак младих ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 29 децембар 2017 09:05

Стоп миграцијама. Локална самоуправа стипендира 17 студената дефицитарних струка-Износ од 8 хиљада динара исплаћива ће се у десет месечних рата

Не одустају у локалној самоуправи у Оџацима од политике стимулисања студената дефицитарних струка.Мера која за циљ има,између осталог,подстицање академаца да се по завршетку студија врате у средину из које потичу и ове године наишла је на добар одзив .Као и предходних годна стипендије су додељиване на основу конкурса који је расписала локална самоуправа,а општинска комисија задужена за спровођење конкурса одобрила је 17 захтева.Уговоре о додели стипендија са корисницима ,прошле недеље у сали Извршног већа општине потписала је Латинка Васиљковић,председница општине Оџаци која је након уручења уговора поручила да ће локална самоуправа и у 2018 години наставити да спроводи мере подршке у школовању ученицима и студентима.
-Задовољство је видети младе људе који на један академски начин крче свој животни пут.Студенти дефицитарних струка,које локална самоуправа стипендира су управо они кадрови  који недостају нашој средини, и наша жеља је да се они по завршетку студија врате у општину .Да у средини у којој су рођени нађу посао и професионално се доказују-истакла је Васиљковић додавши да је Општинско веће општине Оџаци листу од 14 дефицитараних занимања утврдило у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Последње ажурирано петак, 29 децембар 2017 09:12
 
Уводи се ред у област комуналне инфраструктуре ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 15 децембар 2017 08:08

Предлогом одлуке о измени комуналних делатности предвиђено низ новина. Новом одлуком о комуналним делатностима прецизиране обавезе локалне самоуправе, комуналних предузећа и грађана

Ако се испуни све оно што је локална самоуправа планирала да спроведе у дело у 2018. години  у свим насељеним местима, општина Оџаци ускоро би могла да уђе у круг оних средина за које се каже да имају уређену комуналну инфраструктуру. Један од корака у том правцу, по речима помоћника председнице општине Милорада Станишића, доношење је нове одлуке о комуналним делатностима којом се уводи ред у ову област.
Станишић каже да ће новом одлуком о комуналним делатностима до танчина бити прецизиране обавезе локалне самоуправе, комуналних предузећа, грађана и да ће свака од 16 области из домена комуналне делатности, које су биле обједињене једном одлуком, бити засебно дефинисана.
Истакавши да је приоритет локалне самоуправе, кад је реч о комуналној делатности, у текућој години била коректура дрвореда у Оџацима, Станишић за „Наше новине’’ каже да се овој проблематици деценијама није поклањала одговарајућа пажња.
-За разлику од времена кад су се дрвореди у Оџацима „поткресивали“ реда ради, ове године кренули смо са опсежном акцијом на њиховој коректури, али и уклањање са јавних површина стабала која нису плански сађена, а праве проблеме јавној расвети. Кренуло се од Оџака, а у плану је корекција дрвореда у свим насељеним местима општине. На тим пословима ангажована је ЈКП ,,Услуга“, која за те послове има на располагњу две корпе, а захваљујући једној су остварене значајне уштеде,а може да досегне и до 20 метара висине - каже Станишић.

Последње ажурирано петак, 15 децембар 2017 08:12
 
Нулта толеранција за било који облик насиља ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 15 децембар 2017 08:13

У Оџацима одржана трибина „Заједно против насиља над женама“. Скупштина Војводине пружа пуну подршку локалним самоуправама у формирању одборничке мреже - Нови Закон о спречавању насиља пребацио обавезу са жртава на институције

Организацијом трибине под називом „Заједно против насиља над женама“ у Оџацима, Женска парламентрана мрежа и Одбор за равноправност полова наставили су континурано да раде на успостављању и оснаживању сарадње међу механизмима родне равноправности у локалним самоуправама, а у циљу што ефикасније заједничке борбе против насиља над женама и другим облицима родно заснованог насиља.
С тим у вези, чланице Женске парламентарне мреже и ресорног скупштинског Одбора, у четвртак, 7. децембра, са трибине у Оџацима упутиле су апел локалним Скупштинама да формирају женске одборничке мреже, пружајући домаћину трибине у томе своју пуну подршку.
Трибина у Оџацима била је последња и најпосећенија у низу јавних трибина које су у оквиру обележавања Међународне кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“, организовале Женска парламентарна мрежа и Одбор за равноправност полова Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, у сарадњи са локалним самоуправама у Војводини.

Последње ажурирано петак, 15 децембар 2017 08:22
 
Максималан број запослених 169 ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 15 децембар 2017 08:23

У Дому здравља у Оџацима у току систематизација радних места. Од десет неуговорених радника само један из медицинске струке - До 1. новембра 23 милиона од око 50 милиона  динара које је локална самоуправа из буџета за текућу годину определила за Дом здравља отишла на репрограм дугова

Суштина систематизације радних места у Дому здравља за 2017/18. годину, по речима директора оџачке здравствене установе Стеве Панића, је свођење запослених на онај број чији рад ће се финансирати из републичког фонда.
Панић за „Наше новине“ напомиње да не постоје објективна средства да се финансирају запослени преко тог броја.
-Према пројекцији ресорног министарства, а сходно тренутном броју становника у општини Оџаци, максималан број запослених у Дому здравља је 169, сви запослени преко тог броја морали би се финансирати од средстава које Дом здравља добија од локалне самоуправе -истиче Панић.
-Ако се не реши суштина проблема, а суштина проблема су ,између оталог и неуговорени радници, који се не финасирају из републичког фонда, стално ћемо се вртети у круг. Локална самоуправа издваја огромна средства за текућу годину, око 50 милиона динара, за нормално функционисање Дома здраваља, међутим, готово пола тих средстава одлази на репрограм наслеђених дугова, а немали део и на плате неуговорених радника - истиче Панић и додаје да је до 1. новембра текуће године на отплату заосталих потраживања отишло око 23 милиона динара.

Последње ажурирано петак, 15 децембар 2017 08:34
 
Избори нису ни одржани, а напредњаци и социјалисти победили?! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 16:52

Рок за предају листа кандидата за нови Савет Месне заједнице Лалић истекао 24. новембра. До 24. новембра у поноћ изборну листу кандидата предала само коалиција „Српска напредна странка - Социјалистичка партија Србије“ – Право гласа на предстојећим изборима има 1.158 становника Лалића

Петнест дана, пре дана одржавања избора за нови  Савет месне заједнице Лалић, које је председник Скупштине општине Горан Ђаковић расписао за недељу, 10. децембар текуће године, са сигурношћу се може рећи да ће у наредне  четири године Иван Шимек, Мирко Церовић, Анкица Бенка, Милан Бакић, Јарослав Мудри, Неђељко Стојсављевић и Мирослав Павлис, кандидати са листе коалиција „Српска напредна странка Социјалистичка партија Србије“, радити у интересу грађана овог насељеног места општине Оџаци. Једина непознаница избора, који  тек требају да се одрже, су имена председника и заменика председника, који ће нови Савет из својих редова изабрати на констутитутивној седници. Упркос  чињеници да се и пре затварања биралишта изборни резултати знају, избори у овом насељеном месту општине Оџаци остаће упамћени као први у новијој историји на којим ће бирачи одлучивали само о једној листи кандидата. Наиме, до Законом предвиђеног рока, 24. новембра у поноћ, Изборна комисија Месне заједнице Лалић прогласила је само листу кандидата коју је коалиција „Српска напредна странка – Социјалистичка партија Србије“ комисији предала два дана након што је председник Скупштине Горан Ђаковић изборе расписао.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:04
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 7 од 201
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.