Home
Наше новине
Професионалац може, а не мора! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 17:27

У децембру месецу истиче рок за именовање управника у стамбеним јединицама. У три стамбене јединице у Оџацима именовани управници. - Стамбене јединице имају право да за управника иазберу неког из редова станара. - Уколико станари не изаберу управника, бира ће га локална самоуправа.

-Стамбене јединице или зграде у колективном становању на својим скупштинама у обавези су су да до краја децембра текуће године формирају органе, као и да изаберу управнике и донесу акте, као што су Одлука о општем кућном реду, План текућег одржавања зграде и друга акте који се односе на питање колективног становања - поручује начелник Општинске управе општине Оџаци Шпиро Шоргић и додаје да ће, уколико скупштине стамбених јединица не изаберу управнике, њихову улогу преузети локална самоуправа.
-Власници станова у стамбеној јединици могу за управника да изаберу неког из својих редова. У том случају, управник може да ради волонтерски, али и за новчану надокнаду ако се станари тако договоре. Станари могу да се одлуче и за професионалног управника, односно да ангажују фирму која запошљава професионалне управнике зграда. Ова варијанта подразумева склапање уговора између стамбене заједнице и правног лица које пружа услуге – Шоргић подсећа на могућности које су прецизиране Законом о становању и одржавању зграда, а који јеступио на снагу почетком 2017. године и додаје да је обавеза свих стамбених јединица да изаберу управнике.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:39
 
Овера документа сваког радног дана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:28

Документа свих врста до краја године овераваће се у Оџацима. Уместо уторком и четвртком, грађани ће документа свих врста оверавати сваког радног дана код јавног бележника, чије ће седиште бити у Оџацима.

Документа свих врста које су грађани општине Оџаци од 29. августа текуће године овреравали уторком и четврком у „новој“ згради општине код помоћника јавних бележника из Сомбора и Апатина, до краја године овераваће се сваког радног дана код нотара Снежане Звонар из Апатина, чије ће седиште бити у Оџацима. Оно што предстоји почетку рада јавног бележника Снежане Звонар у Оџацима је полагање заклетве и избор седишта нотара у Оџацима.
Именовање јавног бележника са сталним седиштем у Оџацима решен је проблем, до којег је дошло због примене члана 29 Закона о овери потписа и рукописа, а због ког су грађани општине Оџаци морали путовати у Сомбор и Апатин.
Подсећамо да због примене поменутог Закона грађани општине Оџаци од 1. марта текуће године документа свих врста, осим промета непокретности, нису могли оверавати на писарници општине. У више наврата начелник Општинске управе Шпиро Шоргић је истицао да је одлазак грађана за оверу најбаналнијих документа у Сомбор и Апатин неодрживо решење. У име локалне самоуправе, Шоргић се у више наврата обраћао на адресу ресорног министарства које је на адресу општине Оџаци послало допис у ком се, између осталог, каже да ће се по хитном поступку расписати оглас за именовање јавног бележника за општину Оџаци.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:31
 
Решење по угледу на комшије ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:31

Оџачки Дом здравља у току решавања проблема са великим дуговањима апотека из давно протеклог времена. Закупац који буде имао најповољнију понуду на тендеру имаће обавезу да задржи све запослене у апотекама.

Готово све здравствене установе у Србији, које у својој надлежности имају  апотеке, „муку муче“ са старим дуговима у набавци лекова.
Дом здравља у Оџацима не заостаје у ескалацији овог проблема, без обзира на огромну помоћ локалне самоуправе, која улаже максималне напоре да се становницима општине омогући пристојна здравствена заштита. Једина здравствена установа у општини Оџаци, суочена је већ дужи низ година са проблемом отежане набавке лекова због нагомиланих старих дугова. Током ове године. за санацију и репрогам нагомиланих дугова, из општинске касе је издвојено око 23 милиона динара, што се свакако не може очекивати и у наредном периоду.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:35
 
Пренапрегнути мост безбедан за саобраћај ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:39

Завршени радови на реконструкцији моста на каналу Дунав -Тиса -Дунав. Вредност радова на реконструкцији моста који су започети 8. маја текуће године око 33,8 милиона динара са порезом на додату вредност.

У више наврата, од стране извођача најављиван, па пролонгиран, завршетак радова на реконструкцији моста на каналу Дунав –Тиса – Дунав окончан је у првој половини новембра месеца. Уз ток последње фазе извођења радова обављен је посао на асфалитрању првог слоја низводне стране моста и другог слоја целе мостовске конструкције са прилазима. Реконструкција моста, прва у том обиму од његове изградње, званично је почела 8. маја текуће године увођењем у посао најповољнијег понуђача на јавној набавци коју је расписала општина Оџаци, фирме „Вест Градња“. Због радова на реконструкцији моста, који су се сходно потписаном уговору неимари из фирме из Шапца требали окончати 8. септембра, режим саобраћаја на овој деоници пута Л410 током трајања радова, које је из локалног буџета у комплетном износу финансирала општина Оџаци, одвијао се једном коловозном траком, уз наизменично пропуштање возила и употребу семафора. Разлози пробијања рока, по речима надлежних из „Вест Градње“ су проблеми који су се јављали у току реконструкције моста и строго придржавање процедуре која предвиђа реконструкцију такозваних пренапрегнутих мостова.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:42
 
Горући проблем мали број државних хектара ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:35

На 6. заседању Скупштине општине Оџаци усвојен предлог одлуке о расподели државног земљишта. Сточарима са правом пречег закупа ове године додељено око 3.700 хектара државне земље - До краја године лицитација за заинтересована лица

Најбогатији сточни фонд у окружењу, а најмањи број обрадивих државних парцела за помоћника председнице општине задуженог за привреду и пољопривреду Андрију Хајду горући је проблем са којим се сваке године суочава општинска комисија задужена за расподелу државног земљишта. Додатни проблем, по речима Хајдуа је расцепканост државних парцела, слаб квалитет, малe површина и разлика између правног и фактичког стања.
-Од укупно око 4.700 хектара, хиљаду је грађевински део, парцеле које нису за обраду, за расподелу преостане око 3.700 државних парцела, од чега је сточарима са правом пречег закупа опредељено око 2.500 хектара, 60 одсто обрадивог и 40 одсто необрадивог - прецизира Хајду и додаје да су на основу инфраструктуре „Агроофис“из Бачког Брестоваца и „Рибњак Лучар“ из Дероња добили око 170 хектара земљишта у власништву државе.
Истакавши да је земља по праву пречег закупа сточарима додељена након прибављене сагласности Ресорног министарства, Хајду каже да ће преостали део обрадивих и необрадивих државних парцела, око 1000 хектара, до краја године путем лицитације бити распоређено заинтересованим лицима.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:46
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 7 од 200
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.