Home
Наше новине
Прелазно решење ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 август 2017 22:17

Уторком и четвртком помоћници нотара документа оверавају у Оџацима. Овера документа свих врста, осим оних који се односе на промет непокретности, грађани општине Оџаци могу вршити сваког уторка и четвртка у пероду од 9 до 15 часова у згради Општинске управе

У уторак, 29. августа, у згради Општинске управе почела је овера докумената свих врста. Сва документа, осим оних који се односе на промет непокретности, која су грађани општине Оџаци оверавали на писарници општине до првог  марта текуће године, уторком и четвртком у периоду од 9 до 15 часова овераваће помоћници јавних бележника, нотара, уторком из Сомбора, а четвртком из Апатина.
Од начелника Општинске управе Шпире Шоргића сазнајемо да је реч о привременом решењу које ће бити на снази док се не именује нотар који ће имати седиште у Оџацима.
Кад ће се то десити, по речима Шоргића, зависи од ресорног министарства које је на адресу локалне самоуправе послало допис у коме се, између осталог, каже да ће се по хитном поступку расписати оглас за именовање јавног бележника за општину Оџаци.
Истакавши да ће након што се именује нотар са седиштем у Оџацима грађани моћи оверавати и документа која се односе на промет непокретности, Шоргић каже да ће локална самоуправа инсистирати да се јавни бележник за општину Оџаци изабере у најкраћем могућем року.

Последње ажурирано четвртак, 31 август 2017 22:20
 
Шоргић: -Локална самоуправа је реаговала благовремено ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 19:43

Документи свих врста и даље се не оверавају на писарници општине. Вршилац дужности јавног бележника, нотара за општину Оџаци именован, иако се није стекао ни један услов из чана 49 Закона о јавном бележништву

Право да оверавју документа свих врста на писарници општине, које је грађанима општине Оџаци ускраћено од 1. марта текуће године и даље заокупља пажњу јавности. Цео овај случај изнова је актуелизован на минулом заседању Скупштине општине Оџаци тврдњама одборника опозиције да локална самоуправа није на време реаговала и да је она главни кривац због ког грађани за оверу најобичнијег документа морају путовати у Сомбор и Апатин.
Да ли је локална асамоуправа била неажурна и кад ће и да ли ће се документа свих врста, осим некретнина, поново моћи оверавати на општинској писарници, питали смо начелника Општинске управе Шпиру Шоргића.
У разговору за „Наше новине“ Шоргић каже да су неозбиљне и нетачне тврдње да локална самоуправа није благовремено реаговала.
-Обратили смо се 22. фебруара дописом  Министарству правде и Пивредној комори јавних бележника у ком смо затражили тумачење члана 29, става 3 Закона о изменама Закона о овери потписа, рукописа и преписа на писарницама и пописним канцеларијама. Пошто нисмо добили одговор на наш допис од 1. марта, грађанима је онемогућено да документа оверавају на писарници општине - каже Шоргић и подсећа да је у периоду од 1. октобра 2014. године до 31. марта 2015. године општина Оџаци имала јавног бележника са службеним седиштем у Оџацима.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:48
 
Пожар на депонији ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Стеван Милер   
четвртак, 17 август 2017 20:02

Неколико дана је горела депонија смећа у Оџацима. Припадници ватрогасно спасилачке службе локализовали пожар, са депоније се и даље шири велики дим километрима у околину.

Оџачка депонија смећа, која се налази на потезу пута према Дероњама, неколико километара од Оџака, неколико дана је била у пламену. Ватрогасци, припадници ватрогасно - спасилачке службе у Оџацима, успели су да локализују пожар, који је захватио готово сав простор депоније смећа. Међутим, ватра је привидно угашена, али, због великих наслага смећа, жариште није угашено, већ се и даље околином шире облаци дима, који узрокују несносан непријатан мирис паљевине смећа. Према незваничним информацијама, узрок пожара није познат, а претпоставља се да су изузетно високе температуре изазвале пожар, али се не искључују и друге могућности. Нема поуздане процене када ће пожар бити потпуно саниран, пошто неколико дана дува ветар. У доба великих врућина, као што је већ у дужем периоду, учестали су слични пожари, који се веома тешко санирају. Високе температуре поспешују хемијске процесе којим су изложени доњи слојеви смећа и веома тешко се сан ирају. Током ових дана, због санирања пожара на депонији, била су учесталија искључења воде у водоводној мрежи. Поред готово редовних искључења воде у току ноћних часова, дешавала су се и дневна искључења. Цистерне возила ватрогасно - спасилачке службе, за потребе санирања пожара на депонији, пуне се из градске водоводне мреже, а како незванично сазнајемо, преко 250 000 литара воде потрошено је за само неколико дана у гашењу пожара. Стога је на снази апел из ЈКП „Услуга“ о суздржавању грађана од неконтролисане потрошње воде из градског водовода.
Ватрогасно - спасилачка служба из Оџака врши редовна дежурства и обиласке депоније, како не би дошло до евентуалног поновног проширења ватре. Падавине које су протеклог викенда биле, свакако су  помогле у смиривању акутне ситуације на депонији у Оџацима.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:05
 
Ускоро креће друга фаза ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 19:51

Покрајина финансира другу фазу радова на реконструкцији Улице братства и јединства. За реализацију радова предвиђених другом фазом општини Бач из Управе за капитална улагања одобрено 15.505.577,77 динара

Недуго по окончању прве фазе радова, у току које је Улица братства и једнинства, једна од најпрометнијих саобраћајница у Бачу, пресвучена новом асфалтном подлогом и обостраног  проширења за 1,5 метар, крајем јула месеца створили су се услови за наставак радова на реализацији ове капиталне инвестиције. За разлику од прве фазе, коју је средствима из буџета у комплетном износу финансирала локална самоуправа у Бачу, наставак радова предвиђених другом, завршном фазом, финансираће се у 90 - постотном износу средствима која су за ту намену општини Бач опредељена из Управе за капитлна укагања Покрајине.
Уговор о додели 15.505.577,77 динара за радове на другој фази радова у Улици братства и јединства потписао је председник општине Драган Сташевић.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:56
 
Добри домаћини драгим гостима ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 19:57

У Бачу три дана боравила деца оболела од  дијабетеса са Косова и Метохије. Ове године у Бачу боравило шест малишана из јужне српске Покрајине

Подржала је у новембру месецу прошле године локална самоуправа иницијативу Удружења за борбу против дијабетеса да општина Бач буде домаћин  деци са Косова и Метохије, која су оболела од  ове болести. Истог  тог месеца у посети општини Бач боравило је троје малишана из јужне српске Покрајине. Обећали су домаћини из локалне самоуправе на растанку са драгим гостима да ће и наредне године угостити малишане са Косова и Метохије оболеле од  дијабетеса и то што су обећали десило се у понедељак, 14. августа. Тог дана председник општине Драган Сташевић и његови сарадници дочекали су шест малишана из јужне српске Покрајине.
Пожелевши им угодан боравак, Сташевић се малишанима и њиховим пратиоцима обратио  речима да су позитивна искуства из прошле године мотивисала локалну самоуправу да и ове године понови лепу причу, овог пута у летњем периоду.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:02
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 7 од 193
© 2017 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.