Home
Наше новине
Горак укус слатких плодова ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 20:06

Откупна цена зауставила експанзију малине у Војводини. Због ниске откупне цене, већина произвођача ове сезоне није ангажовала бераче - Поједини произвођачи почели да уништавају своје засаде

Добро успева малина на војвођанским пољима, где по неким проценама заузима око 1000 хектара, али, по свему судећи, даља перспектива узгоја овог воћа у Покрајини није блистава. Разлог - откупна цена слатких црвених плодова, због које је велики број произвођача ове сезоне обуставио бербу, а забележени су и први случајеви кошење парцела под малином. Тако је у јеку сезоне бербе, а како ће бити до новембра месеца кад се сезона завршава, показаће време. Места оптимизму да ће се нешто променити на боље, нема. Откупна цена војвођанске малине од 120 динара по килограму и даље је на снази и, по свему судећи, она се неће мењати до краја сезоне бербе. Једно је сигурно - и уколико дође до повећања откупне цене, она неће бити довољна да произвођачи покрију основне трошкове. Скренули су пажњу на почетку сезоне бербе произвођачи надлежним на ниску откупну цену. Због те исте цене, уместо у малињацима, окупљали су се на протестним скуповима, али резултата није било.У малињацима, који су прошле године у ово време били пуни берача, они се данас могу избројати на прсте једне руке. Заобилазе парцеле под малином берачи, а заобилазе их и они који су је засадили незадовољни ценом од 120 динара, за коју кажу да није довољна да се плати надница берачима.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:12
 
Одржавање стамбених зграда по новом закону ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 17 август 2017 19:49

Локална самоуправа у Оџацима припремљена за примену новог Закона о становању и одржавању зграда. Само једна особа из Оџака завршила обуку организовану у Регионалој привредној комори у Сомбору.

Обука будућих управника зграда или стамбених заједница, према новом Закону о становању и одржавању зграда, пре неколико дана завршена је у Сомбору, у организацији Регионалне привредне коморе. Припрему је похађало десет полазника из Западноbачког округа, којима предстоји полагање  испита на обрађене теме, које су обухватиле правни оквир у вези коришћења, управљања и одржавања зграда, администрaтивне и финансијске аспекте, безбедносну процедуру, као и комуникације. Одржано је планираних 50 часова у седам дана, а полазници су добили сертификате о одслушаној настави, након које им предстоји полагање писмених и усмених  испита. Како нам је рекла Јована Вујковић, стручни сарадник у Регионалној привредној комори Сомбор, полазници обуке су били задовољни темама и начину презентације од стране предавача. Обуку је похађало девет полазника из Сомбора и само једна особа из Оџака. Овај податак говори да  још увек постоји неповерење код будућих потенцијално заинтересованиh особа за овај вид стручног усавршавања. Почетак обуке је био предвиђен за претходни месец, али је одложен за август због малог броја пријављених. У Регионалној привредној комори очекују и нови „круг“ обуке, када се пријави довољан број заинтересованих.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:51
 
Сташевић: -Прво полувреме показатељ да је буџет реално испланиран ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 21 јул 2017 21:40

Председник општине Бач Драган Сташевић на конференцији за новинаре говорио о извршењу буџета за првих шест месеци. У првих шест месеци остварени приходи у износу од 186.682.133,23 динара, а расходи 215.210.246,46 динара - Озбиљнији приходи, бржа и већа реализација, очекују се у другој половини године

И ове године председник општине Бач Драган Сташевић, трећи пут заредом, сазвао је конференцију за новинаре на којој је говорио о извршењу локалног буџета за првих шест месеци текуће године.
Истакавши да показатељи из првог полугођа говоре да је буџет реално испланиран, Сташевић је рекао да актуелна коалиција на власти, чији је стожер Општински одбор Српске напредне странке, не одустаје од праксе да јавно и тарнспарентно грађанима општине Бач предочи извршење буџета на половини и крају календарске године.
-Преузимајући руковођење општином, трасирало смо пут даљег развоја који су грађани општине Бач препознали.Ти исти грађани који су нам  на изборима указали већинско поверење заслужују да буду информисани, где и у шта се троше буџетсак средстава -рекао је Сташевић, додавши да општина Бач „плови мирним водама“.

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 21:43
 
Додатни „ветар у леђа“ аграру ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 21 јул 2017 21:45

У Бачу додељени уговори о субвенционисању инвестиција у физичка средства. Уговоре о субвенционисању инвестиција у физичка средства потписало 63 пољопривредних газдинстава - Од 66 газдинстава која су поднела захтев за доделу субвенција, 3 одбијена због формално-правних разлога

Прошле недеље, 11. јула, у малој сали Дома културе у Бачу, председник општине Драган Сташевић уручио је уговоре носиоцима пољопривредних газдинстава о субвенционисању инвестиција у физичка средства. Уговор о додели субвенција потисало је 63 пољопривредних газдинстава. Максималан износ опредељених субвенција намењених за набавку опреме, по пољопривредном газдинству износи 160.000 хиљада динара, а укупна вредност додељених средстава износи 6.553.846,66 динара.
Задовољан одзивом пољопривредника на конкурс који је расписала локална самоуправа, председник општине Драган Сташевић је рекао да је општина Бач препознатљива по томе да из општинског фонда за развој пољопривреде субвенционише пољопривредна газдинства.

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 21:50
 
Летели кровови ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 21 јул 2017 22:13

Невреме опустошило Ново насеље у Богојеву. Локална самоуправа обезбедила привремени смештај за ромске породице из неформалног насеља у Богојеву - Једно од могућих решења до трајног расељавања смештај у контејнере за становање

Становници неформалног насеља у Богојеву прошле недеље и буквално су остали без крова над главом. Незапамћено невреме које је протутњало кроз ово насељено место општине Оџаци иза себе је оставило пустош. Највећа штета, на срећу само материјалана, причињена је на трошним објектима у Новом насељукоје је, а и пре је било, постало неусловно за живот.
О размерама штете коју је у неколико насељених места у општини причинио олујни ветар и град на објектима и пољопривредним усевима расправљало се на седници Општинског штаба за ванредне ситуације, коју је сазвала председница Латинка Васиљковић. На поменутој седници, између осталих, донета је и одлука о хитном збрињавању ромских прородица, које су привремено смештене у фискутурној сали Основне школе „Јожеф Атила“. Осим смештаја, за ромске породице обазбеђена је храна, вода и хигијенски материјал, а за оне који имају стоку превоз  три пута у току дана од места привременог смештаја до насеља и назад. За становнике Новог насеља који су остали у и око својих домова обезбеђена је храна, а пијаћом водом снабдевају се из цистерне.

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 22:18
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 8 од 193
© 2017 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.