Home
Наше новине
Година коју су обележиле инвестиције ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 17:05

За „Наше новине“ говори председник општине Бач Борислав Антонић. После низа деценија суноврата, општина Бач је добром путу да уђе у круг просперитетних средина.

Инфраструктрни пројекти, реализовани и они  чија је реализација у току, отварање након две деценије првог производног погона у радној зони, награда за најбољу општину у агробизнису, обележили су, по речима председника општине Бач Борислава Антонића, годину на измаку у општини Бач.
У разговору за „Наше новине“, Антонић каже да заслуге за то припадају политичкој стабилности и стриктном придржавању оног што је коалиција на власти,  чији је стожер Српска напредна странка, обећала да ће урадити по преузимању руковођења општином.
Антонић поручује да је после деценија суноврата општина Бач на правом путу да уђе у круг просперитетних локалних заједница.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:13
 
Пси „гризу“ локалне буџете ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 17:19

Правобраниоци из двадесет војвођанских општина предлажу доношење лекс специјалиса за уједе напуштених животиња. Поједине општине и градови плаћају годишње и до 20 милиона динара за надокнаду штете настале због напада паса луталица - Од  лажних пријава због угриза појединци направили уносан бизнис

Неодговорно понашање власника паса, које узрокује пораст броја луталица на улицама насељених места у Покрајини, као и злоупотребе у виду лажних пријава за уједе, били су повод недавног окупљања јавних правобранилаца из двадесет војвођанских општина и градова у Врбасу. Том приликом указано је на превисока издвајања из локалних буџета за надокнаду штете настале због напада паса луталица, које у појединим градовима и општинама, на годишњем нивоу,  достижу и до 20 милиона динара. Како би се стало у крај неодговорним власницима и појединим грађанима, који су се до те мере извештили у лажирању угриза, да су од тога направили исплатив бизнис, јавни правобраниоци донели су одлуку да надлежном министарству проследе иницијативу за доношење лекс специјалиса, којим би се регулисала обештећења грађана због уједа паса луталица. Правобраниоци из двадесет војвођанских општина и градова, између осталог, предлажу да лекари приликом прегледа пацијента не напишу одмах да је повреда настала од уједа паса, док се то са сигурношћу не утврди.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:27
 
Гради се зграда на пет нивоа ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 17:14

У понедељак, 19. новембра, почели радови на изградњи зграде за избегла и прогнана лица. Комплетну изградњу зграде финансира Развојна банка Евопе - Локална самоуправа обезбедила три обједињене парцеле за градњу.

Прошле недеље, 19. новембра, у насељу Пејтон у Оџацима, званично су почели радови на изградњи стамбене зграде намењене за смештај избеглих и прогнаних лица. Реч је о завршној фази пројекта „Закуп-откуп“, чију изградњу у комплетном износу финансира Развојна банка Европе. Поменутим пројектом, чија је укупна вредност око 12.800 000 евра, обухваћено је 30 општина у Србији, а тренутно се, осим у Оџацима, исте зграде граде у 17 локалних заједница. Свака од зграда која се буде градила у оквиру пројекта, који за циљ има трајно стамбено збрињавање избеглих и прогнаних лица, исте је вредности, а предвиђено је да шест месеци након што стекну право становања избегле и прогнане породице могу откупити станове без камате на велики број рата.
Од повереника за избеглице и миграције општине Оџаци Милана Орлића сазнајемо да ће, кад се зграда у насељу Пејтон изгради, кључ у руке добити 20 избеглих и расељених породица.
Орлић подсећа да се зграда гради на пет нивоа, приземље, три спрата и поткровље, и да су станови адекватни структури корисника.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:18
 
Професионалац може, а не мора! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 17:27

У децембру месецу истиче рок за именовање управника у стамбеним јединицама. У три стамбене јединице у Оџацима именовани управници. - Стамбене јединице имају право да за управника иазберу неког из редова станара. - Уколико станари не изаберу управника, бира ће га локална самоуправа.

-Стамбене јединице или зграде у колективном становању на својим скупштинама у обавези су су да до краја децембра текуће године формирају органе, као и да изаберу управнике и донесу акте, као што су Одлука о општем кућном реду, План текућег одржавања зграде и друга акте који се односе на питање колективног становања - поручује начелник Општинске управе општине Оџаци Шпиро Шоргић и додаје да ће, уколико скупштине стамбених јединица не изаберу управнике, њихову улогу преузети локална самоуправа.
-Власници станова у стамбеној јединици могу за управника да изаберу неког из својих редова. У том случају, управник може да ради волонтерски, али и за новчану надокнаду ако се станари тако договоре. Станари могу да се одлуче и за професионалног управника, односно да ангажују фирму која запошљава професионалне управнике зграда. Ова варијанта подразумева склапање уговора између стамбене заједнице и правног лица које пружа услуге – Шоргић подсећа на могућности које су прецизиране Законом о становању и одржавању зграда, а који јеступио на снагу почетком 2017. године и додаје да је обавеза свих стамбених јединица да изаберу управнике.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:39
 
Овера документа сваког радног дана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:28

Документа свих врста до краја године овераваће се у Оџацима. Уместо уторком и четвртком, грађани ће документа свих врста оверавати сваког радног дана код јавног бележника, чије ће седиште бити у Оџацима.

Документа свих врста које су грађани општине Оџаци од 29. августа текуће године овреравали уторком и четврком у „новој“ згради општине код помоћника јавних бележника из Сомбора и Апатина, до краја године овераваће се сваког радног дана код нотара Снежане Звонар из Апатина, чије ће седиште бити у Оџацима. Оно што предстоји почетку рада јавног бележника Снежане Звонар у Оџацима је полагање заклетве и избор седишта нотара у Оџацима.
Именовање јавног бележника са сталним седиштем у Оџацима решен је проблем, до којег је дошло због примене члана 29 Закона о овери потписа и рукописа, а због ког су грађани општине Оџаци морали путовати у Сомбор и Апатин.
Подсећамо да због примене поменутог Закона грађани општине Оџаци од 1. марта текуће године документа свих врста, осим промета непокретности, нису могли оверавати на писарници општине. У више наврата начелник Општинске управе Шпиро Шоргић је истицао да је одлазак грађана за оверу најбаналнијих документа у Сомбор и Апатин неодрживо решење. У име локалне самоуправе, Шоргић се у више наврата обраћао на адресу ресорног министарства које је на адресу општине Оџаци послало допис у ком се, између осталог, каже да ће се по хитном поступку расписати оглас за именовање јавног бележника за општину Оџаци.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:31
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 8 од 201
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.