Home
Наше новине
Крај паузе дуге две деценије ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:24

За Дан ослобођења и колонизације општине Оџаци поново ће се додељивати признање „22. октобар“. Награда „22. октобар“ додељује се за изузетна достигнућа у области привреде, спорта, културе и образовања најистакнутијим појединцима и радним групама у области научно-истраживачког рада и за допринос у области хуманитарног и социјалног рада

Једногласним усвајањем предлога одлуке о поновној додели награде „22. октобар“, на последњем заседању оџачког парламента прекинута је пауза дуга две деценије. Награда установљена давне 1967. године додељивана је до половине деведесетих година прошлог века кад је, из непознатих разлога, прекинуто са овом праксом. Од ове године па надаље признања ће се поново додељивати за изузетна достигнућа у области привреде, спорта, културе и образовања најистакнутијим  појединцима и радним групама у области научно-истраживачког рада и за допринос у области хуманитарног и социјалног рада.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:28
 
Антонић уместо Сташевића ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:29

На 12. заседању Скупштине општине Бач усвојен предлог решења о престанку функције председника општине. На минулом заседању изабрани председник Скупштине, председник општине, заменик председника општине и чланови Општинског већа.

Недуго након што је одржана 11. седница Скупштине општине, на којој  је Драган Сташевић поднео неопозиву оставку на функцију председника општине, локални парламент у Бачу прошле недеље заседао је по 12. пут у садашњем сазиву. На поменутом заседању одборници локалног парламента усвојили су предлоге решења о престанку функције председника Скупштине, председника општине, заменика председника општине, чланова Општинског већа и престанку мандата одборника у Скупштини општине.
На истој седници одборници су за новог председника Скупштине изабрали доктора Зорана Новаковића. Доскорашњи председник највишег законодавног тела општине Бач Борислав Антонић изабран је за новог председника општине, а Зденко Колар за заменика председника општине. Колар је ту функцију обављао и у претходном периоду.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:35
 
Сташевић: Оставка морални чин ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:35

За „Наше новине“ говоре бивши и садашњи председник општине Бач - Драган Сташевић и Борислав Антонић. Општини Бач неопходна је политичка стабилност.То је уз рад, стручност и велико одрицање један од кључних услова даљег развоја општине

-На чело општине делегиран сам од Српске напредне странке и у тој политичкој организацији остајем и после поднете оставке на функцију председника општине - рекао је за „Наше новине›› Драган Сташевић, доскорашњи председник општине Бач, образложивши разлог неопозиве оставке на ту функцију моралним чином.
-Разлог због ког сам поднео оставку је распуштање Општинског одбора у Бачу. Процена је била да он није функционисао на најбољи начин и ја, као председник, осетио сам се одговорним и прозваним за то. Ни једног момента није ми сугерисано да поднесем оставку на место председника општине. На тој функцији могао сам остати, али проценио сам да је боље да се повучем. Мој став је да би било бесмислено да фигурирам на том месту, а да немам подршку странке - каже Сташевић и поручује да је задовољан оним што је у општини Бач урађено у периоду док је био председник општине.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:45
 
За пола века општина Оџаци мања за 12.406 становника ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:50

Стоп миграцијама. Најмањи пад броја становника од 1961. до 2011. године  забележен у периоду 1981 -1991 година, а највећи у периоду од 2001. до 2011. године


Да проблем одласка становника општине Оџаци у веће центре није од „ јуче“, најбољи су показатељ подаци које је за „Наше новине“ изнео шеф одборничке групе у Скупштини општине Оџаци Власко Грујичић. Према тим подацима, од 1961. до 2011. године општина је мања за 12.406 становника. Најдраматичнији пад забележен је у периоду од 2001. до 2011. године, у ком је број становника смањен за 6.529, а најмањи  од 1981. до 1991. година. У том периоду број становника у општини Оџаци смањио се за „само“ 466.
О разлозима због којих је општина Оџаци за пола века остала без три села величине Каравукова, питали смо представнике политичких организација и Групе грађана  у локалном парламенту и једног члана Општинског већа.

 

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 21:12
 
Ручним радовима боји пензионерске дане ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:46

Сусрети: Власта Лабус. За израду лутака, поред вуне и памука, користи рециклиране природне материјале - Свака лутка је различита и има специфичне детаље

Оџачанка Власта Лабус пример је да ни једна промена статуса није јача од човека, уколико он зна шта хоће. Одлазак у пензију је за многе људе у трећем добу препуштање рутини, а за креативну, дипломирану правницу у пензији, време за доказивања на другим пољима. У случају Лабус то је израда ручних радова од вунице, памука и других природних материјала са којим је почела да се бави у најранијој младости. Лабус каже да јој је израда ручних радова од ових материјала у генима, пошто јој је бака била текстилна радница, а отац имао текстилни занат.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:50
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 9 од 200
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.