Home
Наше новине
Пожар на депонији ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Стеван Милер   
четвртак, 17 август 2017 20:02

Неколико дана је горела депонија смећа у Оџацима. Припадници ватрогасно спасилачке службе локализовали пожар, са депоније се и даље шири велики дим километрима у околину.

Оџачка депонија смећа, која се налази на потезу пута према Дероњама, неколико километара од Оџака, неколико дана је била у пламену. Ватрогасци, припадници ватрогасно - спасилачке службе у Оџацима, успели су да локализују пожар, који је захватио готово сав простор депоније смећа. Међутим, ватра је привидно угашена, али, због великих наслага смећа, жариште није угашено, већ се и даље околином шире облаци дима, који узрокују несносан непријатан мирис паљевине смећа. Према незваничним информацијама, узрок пожара није познат, а претпоставља се да су изузетно високе температуре изазвале пожар, али се не искључују и друге могућности. Нема поуздане процене када ће пожар бити потпуно саниран, пошто неколико дана дува ветар. У доба великих врућина, као што је већ у дужем периоду, учестали су слични пожари, који се веома тешко санирају. Високе температуре поспешују хемијске процесе којим су изложени доњи слојеви смећа и веома тешко се сан ирају. Током ових дана, због санирања пожара на депонији, била су учесталија искључења воде у водоводној мрежи. Поред готово редовних искључења воде у току ноћних часова, дешавала су се и дневна искључења. Цистерне возила ватрогасно - спасилачке службе, за потребе санирања пожара на депонији, пуне се из градске водоводне мреже, а како незванично сазнајемо, преко 250 000 литара воде потрошено је за само неколико дана у гашењу пожара. Стога је на снази апел из ЈКП „Услуга“ о суздржавању грађана од неконтролисане потрошње воде из градског водовода.
Ватрогасно - спасилачка служба из Оџака врши редовна дежурства и обиласке депоније, како не би дошло до евентуалног поновног проширења ватре. Падавине које су протеклог викенда биле, свакако су  помогле у смиривању акутне ситуације на депонији у Оџацима.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:05
 
Ускоро креће друга фаза ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 19:51

Покрајина финансира другу фазу радова на реконструкцији Улице братства и јединства. За реализацију радова предвиђених другом фазом општини Бач из Управе за капитална улагања одобрено 15.505.577,77 динара

Недуго по окончању прве фазе радова, у току које је Улица братства и једнинства, једна од најпрометнијих саобраћајница у Бачу, пресвучена новом асфалтном подлогом и обостраног  проширења за 1,5 метар, крајем јула месеца створили су се услови за наставак радова на реализацији ове капиталне инвестиције. За разлику од прве фазе, коју је средствима из буџета у комплетном износу финансирала локална самоуправа у Бачу, наставак радова предвиђених другом, завршном фазом, финансираће се у 90 - постотном износу средствима која су за ту намену општини Бач опредељена из Управе за капитлна укагања Покрајине.
Уговор о додели 15.505.577,77 динара за радове на другој фази радова у Улици братства и јединства потписао је председник општине Драган Сташевић.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:56
 
Добри домаћини драгим гостима ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 19:57

У Бачу три дана боравила деца оболела од  дијабетеса са Косова и Метохије. Ове године у Бачу боравило шест малишана из јужне српске Покрајине

Подржала је у новембру месецу прошле године локална самоуправа иницијативу Удружења за борбу против дијабетеса да општина Бач буде домаћин  деци са Косова и Метохије, која су оболела од  ове болести. Истог  тог месеца у посети општини Бач боравило је троје малишана из јужне српске Покрајине. Обећали су домаћини из локалне самоуправе на растанку са драгим гостима да ће и наредне године угостити малишане са Косова и Метохије оболеле од  дијабетеса и то што су обећали десило се у понедељак, 14. августа. Тог дана председник општине Драган Сташевић и његови сарадници дочекали су шест малишана из јужне српске Покрајине.
Пожелевши им угодан боравак, Сташевић се малишанима и њиховим пратиоцима обратио  речима да су позитивна искуства из прошле године мотивисала локалну самоуправу да и ове године понови лепу причу, овог пута у летњем периоду.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:02
 
Горак укус слатких плодова ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 20:06

Откупна цена зауставила експанзију малине у Војводини. Због ниске откупне цене, већина произвођача ове сезоне није ангажовала бераче - Поједини произвођачи почели да уништавају своје засаде

Добро успева малина на војвођанским пољима, где по неким проценама заузима око 1000 хектара, али, по свему судећи, даља перспектива узгоја овог воћа у Покрајини није блистава. Разлог - откупна цена слатких црвених плодова, због које је велики број произвођача ове сезоне обуставио бербу, а забележени су и први случајеви кошење парцела под малином. Тако је у јеку сезоне бербе, а како ће бити до новембра месеца кад се сезона завршава, показаће време. Места оптимизму да ће се нешто променити на боље, нема. Откупна цена војвођанске малине од 120 динара по килограму и даље је на снази и, по свему судећи, она се неће мењати до краја сезоне бербе. Једно је сигурно - и уколико дође до повећања откупне цене, она неће бити довољна да произвођачи покрију основне трошкове. Скренули су пажњу на почетку сезоне бербе произвођачи надлежним на ниску откупну цену. Због те исте цене, уместо у малињацима, окупљали су се на протестним скуповима, али резултата није било.У малињацима, који су прошле године у ово време били пуни берача, они се данас могу избројати на прсте једне руке. Заобилазе парцеле под малином берачи, а заобилазе их и они који су је засадили незадовољни ценом од 120 динара, за коју кажу да није довољна да се плати надница берачима.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:12
 
Одржавање стамбених зграда по новом закону ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 17 август 2017 19:49

Локална самоуправа у Оџацима припремљена за примену новог Закона о становању и одржавању зграда. Само једна особа из Оџака завршила обуку организовану у Регионалој привредној комори у Сомбору.

Обука будућих управника зграда или стамбених заједница, према новом Закону о становању и одржавању зграда, пре неколико дана завршена је у Сомбору, у организацији Регионалне привредне коморе. Припрему је похађало десет полазника из Западноbачког округа, којима предстоји полагање  испита на обрађене теме, које су обухватиле правни оквир у вези коришћења, управљања и одржавања зграда, администрaтивне и финансијске аспекте, безбедносну процедуру, као и комуникације. Одржано је планираних 50 часова у седам дана, а полазници су добили сертификате о одслушаној настави, након које им предстоји полагање писмених и усмених  испита. Како нам је рекла Јована Вујковић, стручни сарадник у Регионалној привредној комори Сомбор, полазници обуке су били задовољни темама и начину презентације од стране предавача. Обуку је похађало девет полазника из Сомбора и само једна особа из Оџака. Овај податак говори да  још увек постоји неповерење код будућих потенцијално заинтересованиh особа за овај вид стручног усавршавања. Почетак обуке је био предвиђен за претходни месец, али је одложен за август због малог броја пријављених. У Регионалној привредној комори очекују и нови „круг“ обуке, када се пријави довољан број заинтересованих.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:51
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 10 од 196
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.