Home
Наше новине
Уместо најмање 5 одсто, иницијативу покреће 5 одсто грађана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:37

Из центра Оџака:Грађани имају право на петицију и притужбеНовим Статутом прецизиран број грађана потребан за пуноважно покретање грађанске иницијативе. Осим иницијативе, збора и референдума, новим Статутом уређена још два права грађана у остваривању локалне самоуправе, право на петицију и притужбу.

Новим Статутом, који су одборници у локалном парламенту усвојили на другом овогодишњем, а 20. по реду у актуелном сазиву, између осталог, прецизирани су и облици непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе. Од Александре Ћирић, заменице председника Скупштине, сазнајемо да су у овом делу Статута уређена сва три законом предвиђена облика непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе.
-Новине у односу на Статут општине из 2008. године су одредбе које се односе на број грађана потребних за пуноважно покретање грађанске иницијативе и облици учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе  каже Ћирић и додаје да је у члану 94 став 3 новог Статута општине Оџаци број грађана потребан за пуноважно покретање грађанске иницијативе, уместо досадашњих најмање 5 одсто, промењен у 5 одсто.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:41
 
Статус незапослености одређује дужину права на додатак ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:49

Захтеви о остварењу материнскогдодатка незапослене мајке за треће и четврто дете могу да поднесу најкасније до 30. јуна. Одлуком је предвиђено да о праву на матерински додатак у првом степену решава општинска, односно градска управа у којој је пребивалиште подносиоца захтева

Одлуком Скупштине АП Војводине о остваривању материнског додатка за незапослене мајке за треће и четврто дете утврђена је новчана помоћ породици у којој је мајка незапослена. Поменутом одлуком је прописано да матерински додатак остварује незапослена мајка која је почев од 1. јула 2018. године родила треће или четврто дете.
Да би отварила право на матерински додатак, незапослена мајка мора да је држављанка Републике Србије, у тренутку рођења трећег и четвртог детета има пребивалиште најмање годину дана на територији АП Војводине, непосредно брине о детету за које је поднела захтев, чија деца претходног реда рођења нису смештена у хранитељску породицу или дата на усвајање и која није лишена родитељског права у односу на децу претходног реда рођења, а услов за стицање материнског додатка је да се незапослена мајка налази на евиденицији Националне службе за запошљавање најмање годину дана од дана рођења детета, као и од дана рођења детета до дана подношења захтева, непрекидно.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:52
 
Добар ован, добро стадо ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:42

Сусрети: Влајко Јовешић, пољопривредник из Бачког Новог Села. За шест година, колико излаже  на пољопривредном Сајму у Новом Саду, Јовешић за своје колекције оваца и овнова освојио две златне медаље, једну сребрну и два шампионска пехара

Јунак наше приче Влајко Јовешић од како зна за себе везан је за пољопривреду. Пољопривредом су се бавили његови родитељи, од којих је стекао прва сазнања о сетви, узгоју и свему оном што претходи убирању летине. Прича нам Влајко да су то била тешка времана кад се ручно и садило и брало.Трактори су били ретки, а о комбајнима и осталим пољопривредним  машинама већина тадашњих пољопривредника могла је само сањати.
Сећа се Влајко Јовешић времена кад су многи губили наду и одлазили у веће центре да срећу потраже у фабрикама, али и времена кад су се они који су остали у Бачком Новом Селу удружили и  радили у кооперацији са тамошњом Земљорадничком задругом.
-Имао сам у то време трактор „Белорус“ са којим сам за само једну годину рада за Земљорадничку задругу зарадио кућу у којој и дан - данас живим. Радило се много, али је и зарада била добра. Међу првим смо пољопривредницима у Србији који су шест година пре него је то постала законска обавеза, почели да уплаћују порезе на име доприноса за плату. Задовољни су били у задрузи нашим радом и одговорношћу, а и ми третманом и зарадом.Често су нас у то време ангажовали. Возио сам  сваке године по 50 тура задружног кукуруза  само за Сомбор, а ишло се и у Осијек, Винковце, Жупању, Брчко, Бечеј... - каже Влајко Јовешић и додаје да је задруга престала да издаје  налоге за транспорт удруженим пољопривредницима средином осамдесетих година.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:48
 
Однели, па вратили ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Наше новине   
четвртак, 21 фебруар 2019 20:52

Најновији случај крађе саобраћајне сигнализације десио се прошле недеље на мосту у Каравукову према Богојеву, саопштили су пре неки дан из локалне самоуправе. По ко зна који пут, несавесни појединци у непознатом правцу под окриљем ноћи однели су оно што нам је свима од користи. Таман кад смо помислили да ће и овај случај остати нерасветљен, на волшебан начин, оно што је бесправно отуђено поново је враћено на место на ком је и било. Да ли је, што је мало вероватно, код несавесних појединаца прорадила савест или је у питању нешто друго, још увек је енигма. Да ли ће овај случај добити епилог, време ће показати. Добро је што су знакови враћени, међутим, тешко је за поверовати да се починиоци овог дела поново неће на њих обрушити. Једно је сигурно -  у демонтажи, а касније и монтажи појединих саобраћајних знакова, због њихове величине и тежине, учествовало је више лица.
Подсећамо да је локална самоуправа у циљу веће безбедности саобраћаја преко моста у Каравукову и на раскрсници на путу Бачки Брестовац - Стапар у буџету општине из фонда за безбедност саобраћаја у 2018. години определила 1,2 милиона динара са порезом на додату вредност. На мосту у Каравукову постављен је семафор трептач, одбојна ограда, саобраћајне табле, путокази... Акцију локалне самоуправе подржала је и Месна заједница Каравуково, која је за осветљење мостова према Богојеву и Камаришту определила око 700.000 динара, а ових дана осветлиће се и кривине на домак мостова.
Од Милорада Станишића, помоћника председника општине задуженог за комуналне делатности, сазнајемо да у фонду за безбедност саобраћаја тренутно има око 20 милиона динара и да у локалној самоуправи планирају да наставе и у току ове године са постављањем саобраћајне сигнализације.

Последње ажурирано четвртак, 21 фебруар 2019 20:59
 
Питање безбедности горући проблем у селу ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 јануар 2019 15:26

Председница општине са сарадницима обишла Месну заједницу Богојево. На састанку са челним људима локалне самоуправе грађани указали на све чешћу појаву пљачки у селу којим се у вечерњим сатима, по њиховим речима, није безбедно кретати.

Од како је уведена пракса обиласка месних заједница и разговора представника локалне самоуправе и директора јавних предузећа и установа чији је општина оснивач са грађанима, састанак у Богојеву одржан у уторак, 29. јануара, био је најпосећенији и најсадржајнији. Наиме, након што је са сарадницима обишла месну амбуланту, радове на православном храму и пијацу, председница општине Латинка Васиљковић, заменик председника Мирослав Кондић и помоћници Милорад Станишић и Игор Праћа, у просторијама Месне заједнице  сусрели су се са грађанима који су им изнели горуће проблеме у селу. Указали су грађани Богојева у току разговора, који је трајао преко два сата, челним људима локалне самоуправе на многобројне проблеме у селу, од оних комуналних, па све до, по свему што се могло чути, оног горућег -  питања безбедности. По речима грађана Богојева који су присуствовали првом овогодишњем састанку организованом у склопу акције „Отворена врата“, проблем безбедности захтева хитну и неодложну акцију надлежних органа.

 

Последње ажурирано четвртак, 31 јануар 2019 15:32
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 2 од 216
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.