Home
Наше новине
Први корак ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 21 септембар 2010 07:10

Футошка фирма ,,Гарант’’ до краја године покреће производни погон у Оџацима. У првој фази планирано упошљавање двадесетак радника. -Цео пројекат чија је вредност 120 милиона динара реализује се у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за науку и технолошки развој.

До краја 2010. године у пословном простору ,,Мостонге’’, фирма ,,Гарант’’ из Футога покренуће погон за производњу радилица, клипњача и брегастих осовина. Цео овај пројекат чија је вредност 120 милиона динара реализује се у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за науку и технолошки развој. Према зацртаној динамици, до краја године планирано је упошљавање двадесетак радника, с тим да би се тај број повећао већ у току 2011. године.

 
Више пажње деци са сметњама у развоју или учењу ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
уторак, 21 септембар 2010 07:38

Покренута иницијатива о стварању локалног инклузивног тима

-Доношењем Закона о основама система образовања и васпитања у августу 2009. године, створен је правни основ који подржава праксу инклузивног образовања, то јест образовања усмереног на дете и његове потребе. Закон о основама система образовања и васпитања уводи бројне новине које се односе на праведнију уписну политику, забрану дискриминације, повећање доступности образовања деци са инвалидитетом и сметњама у развоју, као и деци из других осетљивих група, прилагођавање стандарда постигнућа, доношење индивидуалног образовног плана, обезбеђивање додатне образовне подршке детету или ученику на основу процене интерресорне комисије (а тиме и укидање категоризације деце), увођење педагошког асистента за подршку детету и наставнику, постепене промене у финансирању установа којима се подржава укљученост деце у образовни систем... - истакла је у Оџацима 8. септембра педагог Нада Фунтош Стаменковић, стручни сарадник у основним школама на потписивању Протокола о сарадњи на ову тему између Дечјег вртића ,,Полетарац’’ и Основне школе ,,Бора Станковић’’ из Каравукова.

Последње ажурирано уторак, 21 септембар 2010 07:46
 
Пун погодак са шампињонима! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Радослав Медић   
уторак, 21 септембар 2010 07:52

Небојша Илић један од највећих произвођача гљива у Србији

Када је пре три године Оџачанин  Небојша Илић одлучио да почне  са гајењем шампињона, био је уверен да ће му овај посао доносити зараду од које се може  пристојно живети. Било је доста и  скептика, који нису веровали да се у срцу Бачке , где  се  ратари по традицији  опредељују за сејање кукуруза, пшенице, репе , кудеље и осталих биљних култура , може успешно производити и ова врста гљива.

Требале су  овом пиониру, пуне две године док  није створио респектабилно газдинство које се простире на једном хектару земље коју је купио у суседном Лалићу. Уз кредит морао је уложити и већи део својих средстава, како би изградио седам тзв. тунелских пластеника у којима су створени сви потребни технички и природни услови за узгој гљива.

Последње ажурирано уторак, 21 септембар 2010 10:18
 
Светска смотра фолклора! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
уторак, 21 септембар 2010 07:46

Успешно гостовање у Чешкој КУД-а ,,Марко Орешковић’’ из Бачког Грачаца

КУД ,,Марко Орешковић’’ из Бачког Грачаца учествовао је у Прагу од 26.-31.августа на престижном Међународном фестивалу фолклора. Велики фестивал у главном граду Чешке који је трајао седам дана окупио је преко 1200 учесника из више од 30 земаља света. Овај наступ на светској сцени је успех за грачачке аматере који дуги низ година негују културно наслеђе Личана. Током пет дана боравка у Прагу имали су прилику да прикажу обичаје и песме, а посебну пажњу организатору и тамошњој публици привукао је обичај ,,Гувно моје о божићу малом’’. Са оригиналним ношњама и реквизитима, који осликавају обичаје Личана, чланови КУД-а ,,Марко Орешковић’’ били су права атракција за многобројне туристе. Наступи су се одржавали током целог дана на централној бини и на трговима, а посебно је био занимљив дефиле свих учесника фестивала улицама града. Након повратка Мирјана Мандић, уметнички руководилац грачачког фолклорног друштва, за ,,Наше новине’’ каже: -Ово је било наше прво путовање у иностранство, ако не рачунамо Републику Српску, јер њу сматрамо нашом. У Чешкој смо видели и доживели оно за шта ни у ком случају не треба жалити наш вишегодишњи труд. Нисмо ни изблиза очекивали манифестацију такве величине. Све оно што научите на оваквим манифестацијама је непоновљиво и од велике користи. Није нам било тешко, а један дан смо имали чак седам наступа. Гладало нас је на хиљаде људи. На стотине пута смо били заустављани, а туристи су се сликали са нама и нашим реквизитима: вретеном, кожуром, капом, преслицом... Посебно смо почаствовани пријемом код градоначелника Прага коме смо поклонили личку капу и коју је он, на нашу велику радост, носио током читавог пријема свих делегација.

 
Тимски рад предуслов успеха ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
среда, 08 септембар 2010 09:30

Оформљен Савет за привреду, економски развој и инвестиције. -Приоритет у раду Савета очување постојећих ресурса и заустављање негативних трендова који могу утицати на даље слабљење посрнуле оџачке привреде

Драматична привредно-економска ситуација налаже да се проблему приђе реално и оперативно. Жеље не смеју бити веће од реалности. У овом моменту најважније је сачувати постојеће ресурсе и зауставити негативне трендове који могу допринети даљем економском слабљењу грађана оџачке општине. Ово су приоритетни задаци у раду Савета за привреду, економски развој и инвестиције који је формиран на иницијативу председника општине Предрага Цветановића. Новоформирани Савет који је своју прву седницу одржао у четвртак, 19. августа је саветодавно тело које ће бити ангажовано на решавању горућих проблема из области привреде и економског развоја.

Последње ажурирано среда, 08 септембар 2010 10:04
 
«ПочетакПретходна181182183184185186187188189190СледећаКрај»

Страна 186 од 203
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.