Home
Наше новине
Брже до крова над главом ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 23 август 2010 08:04

У петак 27. августа свечано уручење кључева за девет монтажних кућа. -Кључеве нових домова избеглим, прогнаним и интернорасељеним лицима уручиће председник општине Предраг Цветановић, шеф мисије ,,Интерсоса’’ Марћело Росини и Владимир Цуцић, републички комесар за избеглице

После дугогодишњег хода од немила до недрага, захваљујући италијанској хуманитарној организацији ,,Интерсос’’, оџачкој локалној самоуправи у оквиру пројекта ,,Подршка избеглим и интернорасељеним лицима’’ за девет породица обезбеђен је трајни смештај. Поред председника општине Предрага Цветановића, свечаној церемонији уручења кључева који је предвиђен за петак, 27. августа, присуствоваће шеф мисије ,,Интерсоса’’ Марћело Росини и комесар канцеларије за избеглице Републике Србије Владимир Цуцић.

 
Везане руке ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 23 август 2010 08:32

Све чешће притужбе грађана на псе луталице. -Петар Свилар: -Једни нас зову да псе луталице уклонимо са улица, а кад то учинимо други нас оптужују код надлежних инспекција.

Последњих дана многи грађани су се жалили и указивали на чињеницу да је у најстрожем центру Оџака из дана у дан све већи број паса луталица који су услед екстремно високих температура постали агресивнији и не презају од ничега. Иако су у пар наврата насрнули на пролазнике, за сада, на срећу, није било озбиљнијих последица. У жељи да удовоље оправданим захтевима грађана и да део дојучерашњих кућних љубимаца уклоне са улица, бар оних у центру града, у ЈКП ,,Услуга’’ су ангажовли сомборску ,,Чистоћу’’ чији радници су у прошлонедељној акцији ухватили осам паса.

Последње ажурирано понедељак, 23 август 2010 08:38
 
Ни критике нису помогле ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 08:17

Oџачки парламент прошле суботе заседао пред летњу паузу. -Усвојени извештаји о раду ЈКП ,,Услуга’’, Туристичке организације, Информативног центра и Спортско-пословног центра за 2009. годину.- Напредњаци у одборничким клупама и поред незадовољства радом суда и Агенције

Упозоривши на лош рад јавних установа у периоду док је на власти била коалиција СРС–СПС–ПУПС–ЈС, и изразивши бојазан да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду, напредњаци су било изричито  против усвајања извештаја о раду јавних предузећа за 2009.годину, што је иначе,  и била централна тема минуле седнице  оџачког парламента, који је заседао прошле  суботе, последњи пут пред летњу паузу.
Међутим, упркос чињеници да је савет за образовање, културу и физичку културу одбацио неке извештаје (Информативни центар, Спортско-пословни центар) као и да су поједини вршиоци дужности директора, који су на ту дужност дошли по увођењу привремених мера, били критични према раду својих претходника, извештаји о раду јавних предузећа усвојени су простом већином.
За разлику од одборничких група Српске радикалне странке и Демократске странке Србије, које, иначе,  и даље бојкотују рад оџачког парламента у ишчекивању одговора Агенције за сукоб интереса поводом, према   њима, појединих спорних скупштинских одлука, одборници Српске напредне странке, после двомесечног одсуствовања, узели су учешће у раду скупштине.

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 08:44
 
Регионална депонија решење проблема ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 09:40

Предраг Цветановић: -Још увек је рано говорити о роковима изградње регионалне депоније пошто је неопходно пронаћи партнера за изградњу.

Поводом активности локалних самоуправа на успостављању региона за управљање отпадом и изградњи регионалне депоније, министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић састао се 12. јула у Сомбору са челницима Западнобачког региона, начелницом Лилијаном Соколовом Ђукић, градоначелником града Сомбора Немањом Делићем и председницима општина Оџаци Предрагом Цветановићем, Куле Светозаром Буквићем, Апатина Живорадом Смиљанићем и Бача Томиславом Богуновићем. Министарство за заштиту животне средине и просторног планирања искористило је своје законске могућности да одреди регионе за управљање отпадом и изградњу регионалне депоније, а тај проблем у Западнобачком округу решен је одређивањем локације Ранчево у околини Сомбора. Међутим, због лоших искустава, на састанку у Сомбору министар Дулић је сугерисао челницима Западнобачког округа да ставе мораторијум на јавно и приватно партнерство до усвајања закона којим ће бити јасно и прецизно дефинисане све процедуре. -Кад будемо имали тај закон, комуналну полицију, у потпуности ћемо уредити област комуналних делатности.

Последње ажурирано понедељак, 23 август 2010 07:50
 
Заједнички против алергогена ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 08:50

Почело организовано уништавање амброзије. -Према закону о комуналним делатностима, физичка и правна лица дужна су да уништавају амброзију испред свог стамбеног, односно пословног објекта, као и унутар грађевинских и катастарских парцела.

Активности на систематском уништавању амброзије почеле су ове године раније него претходних, а разлог су временске (не)прилике које погодују овој опасној алергијској биљци, па су опасности од њеног полена знатно израженије него ранијих година.
Организовано уништавање механичким путем (кошењем) поверено је ЈКП ,,Услуга’’ која ће у сарадњи са комуналном и инспекцијом за заштиту животне средине послове на сузбијању ширења амброзије спроводити до њеног цветања у августу месецу. Да би се овогодишња акција успешно спровела у дело, неопходно је да се у њу укључе грађани, поручују из надлежних инспекцијских служби и напомињу да су физичка и правна лица према закону о комуналним делатностима дужна да уништавају амброзију испред свог стамбеног, односно пословног објекта и унутар грађевинских и катастарских парцела. Истовремено, власници и корисници, као и носиоци права над пољопривредним и шумским земљиштем, пашњацима, ливадама у обавези су да ову коровску биљку сузбијају дуж пољских путева. За све оне који се не придржавају ових одредби прописане су новчане казне које се крећу од 250 до 20.000 динара.
Разлог што је концентрација полена амброзије у ваздуху све већа лежи у чињеници да се годинама прописи нису поштовали, а изостале су организоване и континуиране акције.
Треба истаћи да је код свих поленских алергија у више од половине случајева узрочник полен амброзије, корова који се код нас први пут идентификовао 1953. године у околини Сремских Карловаца. У полену ове биљке констатована су 52 једињења која су веома алергогена, а често имају и погубна дејства.

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 09:02
 
«ПочетакПретходна191192193194195196197198199200СледећаКрај»

Страна 193 од 207
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.