Home
Наше новине
За пола века – пола милиона становника мање! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Бранислав Костић   
четвртак, 21 октобар 2010 09:07

Поражавајућа демографска слика Војводина: Природни прираштај  у Покрајини је  чак за четвртину мањи од потребног да би се обезбедила бар проста репродукција становништва

Војводина је, показатељи то неумољиво доказују, по неповољним демографским кретањима несумњиво  најугроженије подручје у Србији, која  заузима врло високо – девето место у свету по стопи негативног природног прираштаја!
Уколико, како тврде у Покрајинском секретаријату за демографију, породицу и друштвену бригу о деци, овај негативни тренд буде настављен, за мање од пола века, дакле до  2050. године, број становника северне српске покрајине смањиће се, ни мање ни више,  него за  - пола милиона становника !

Последње ажурирано четвртак, 21 октобар 2010 09:13
 
Сачувати оно што је изграђено ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 06:42

Од 2700 становника са правом гласа, на референдум о изгласавању новог самодоприноса изашло је њих 372, од чега је 100 било против. -Последња велика инвестиција изградња еко-чесме у центру села.

-До пре само пар година, захваљујући новцу из месног самодоприноса, буџета општине, републичких и покрајинских фондова, у Бачком Брестовцу се убрзано радило на решавању горућих инфраструктурних проблема. Много тога је урађено, пре свега на плану путне инфраструктуре и пре две године ту се стало. Последња инвестиција у Бачком Брестовцу била је прошлогодишња изградња еко-чесме у центру села. Иако је планова много, због недостатка новца у месној заједници муку муче како да сачувају оно што је у претходном периоду урађено, а о неким крупнијим инвестицијама у овом моменту илузорно је и размишљати. Иако су велике наде полагали у референдум о увођењу новог месног самодоприноса, који би колико - толико допринео да се одржи континуитет у решавању бар оних инфраструктурних проблема који не изискују велика новчана улагања, у месној заједници у мају месецу ове године морали су да се суоче са непријатном чињеницом да он после више деценија није успео.

Последње ажурирано понедељак, 04 октобар 2010 06:55
 
Оџаци имају шансу! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 06:55

Радне зоне са комплетном инфраструктуром предуслов за привлачење страних инвеститора

-Оџачка општина тренутно нема ни једну потпуно инфраструктурно уређену радну зону, што је уз производне хале и могућност заједничких улагања кључни предуслов за привлачење страних инвеститора у једну локалну средину. Непостојање адекватних локација је главни разлог и препрека због којих Фонд за промоцију инвестиција у Војводини – ВИП не може потенцијалним страним инвеститорима препоручити Оџаке, као средину погодну за покретање производње. Све док се не створе ти предуслови, Оџака неће бити на листи ВИП-а - истакао је на прошлонедељном састанку са привредницима и челним људима локалне самоуправе Живко Планић, саветник за економске послове Фонда за подршку инвестицијама Војводине.

 
Сурова реалност ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 07:05

Неадекватни прилази и отежано запошљавање само су део проблема с којима се суочавају особе са инвалидитетом. -Тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање у Оџацима регистровано је 47 особа којима је утврђена инвалидност и тридесетак оних са отежаним фактором запошљавања.

Сваког дана особе са посебним потребама суочавају се са предрасудама околине и дискриминацијом. Да их околина тешко прихвата видљиво је на сваком кораку. На прсте једне руке могу се набројати објекти у које особе које се крећу уз помоћ ортопедских помагала могу ући без ичије помоћи. Посебно је болно и индикативно што уназад двадесетак година надлежни органи нису имали слуха, нити су показали превелико интересовање за решење овог горућег проблема са којим се инвалиди сусрећу.

 
,,Здраво органик“ - формула за будућност! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 04 октобар 2010 08:01

Четврти форум о органској производњи Селенча 2010.

Светско тржиште органске хране вреди око 50 милијарди долара, од тога се у Америци произведе 30 милијарди. Највећа светска тржишта су Немачка, Италија и Француска. Данска троши годишње 130 евра по становнику за органске пољопривредне производе, Швајцарска 100, Словенија 9, Мађарска 4, Бугарска и Румунија 1 евро, а Србија мање од једног евра по становнику. Ово се између осталог могло чути 24. и 25. септембра на четвртом Форуму о органској производњи у Селенчи, где су учествовали угледни стручњаци, професори Немачке, Словачке, Хрватске, Мађарске, Украјине и Србије. Баш као и претходне три године, теоретичаре су пратили и практичари који су показали да су освојили много знања и да без хемије успешно проширују асортиман на њивама. Тако је Влада Возар из Кисача ове године на својим њивама имао чак 80 органских производа, двадесет више него прошле године. Он се органском производњом бави на 20 хектара и запошљава 30 радника. После Возара, највећи произвођач органске хране је Јосип Мамужић из Љутова код Суботице који је свечано отворио четврти Форум. Своје производе су изложиле и бројне средње пољопривредне школе, међу којима је био најпосећенији штанд Пољопривредне школе из Бача.

Последње ажурирано понедељак, 04 октобар 2010 08:24
 
«ПочетакПретходна191192193194195196197198199200СледећаКрај»

Страна 193 од 211
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.