Home
Наше новине
Оџаци имају шансу! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 06:55

Радне зоне са комплетном инфраструктуром предуслов за привлачење страних инвеститора

-Оџачка општина тренутно нема ни једну потпуно инфраструктурно уређену радну зону, што је уз производне хале и могућност заједничких улагања кључни предуслов за привлачење страних инвеститора у једну локалну средину. Непостојање адекватних локација је главни разлог и препрека због којих Фонд за промоцију инвестиција у Војводини – ВИП не може потенцијалним страним инвеститорима препоручити Оџаке, као средину погодну за покретање производње. Све док се не створе ти предуслови, Оџака неће бити на листи ВИП-а - истакао је на прошлонедељном састанку са привредницима и челним људима локалне самоуправе Живко Планић, саветник за економске послове Фонда за подршку инвестицијама Војводине.

 
Сурова реалност ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 07:05

Неадекватни прилази и отежано запошљавање само су део проблема с којима се суочавају особе са инвалидитетом. -Тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање у Оџацима регистровано је 47 особа којима је утврђена инвалидност и тридесетак оних са отежаним фактором запошљавања.

Сваког дана особе са посебним потребама суочавају се са предрасудама околине и дискриминацијом. Да их околина тешко прихвата видљиво је на сваком кораку. На прсте једне руке могу се набројати објекти у које особе које се крећу уз помоћ ортопедских помагала могу ући без ичије помоћи. Посебно је болно и индикативно што уназад двадесетак година надлежни органи нису имали слуха, нити су показали превелико интересовање за решење овог горућег проблема са којим се инвалиди сусрећу.

 
,,Здраво органик“ - формула за будућност! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 04 октобар 2010 08:01

Четврти форум о органској производњи Селенча 2010.

Светско тржиште органске хране вреди око 50 милијарди долара, од тога се у Америци произведе 30 милијарди. Највећа светска тржишта су Немачка, Италија и Француска. Данска троши годишње 130 евра по становнику за органске пољопривредне производе, Швајцарска 100, Словенија 9, Мађарска 4, Бугарска и Румунија 1 евро, а Србија мање од једног евра по становнику. Ово се између осталог могло чути 24. и 25. септембра на четвртом Форуму о органској производњи у Селенчи, где су учествовали угледни стручњаци, професори Немачке, Словачке, Хрватске, Мађарске, Украјине и Србије. Баш као и претходне три године, теоретичаре су пратили и практичари који су показали да су освојили много знања и да без хемије успешно проширују асортиман на њивама. Тако је Влада Возар из Кисача ове године на својим њивама имао чак 80 органских производа, двадесет више него прошле године. Он се органском производњом бави на 20 хектара и запошљава 30 радника. После Возара, највећи произвођач органске хране је Јосип Мамужић из Љутова код Суботице који је свечано отворио четврти Форум. Своје производе су изложиле и бројне средње пољопривредне школе, међу којима је био најпосећенији штанд Пољопривредне школе из Бача.

Последње ажурирано понедељак, 04 октобар 2010 08:24
 
Крчкали се паприкаши ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 07:28

Одржан 15. ,,Златни котлић’’. -По оцени стручног жирија, прво место припало је Здравку Старчевићу, други је Предраг Костић – Соња, а треће место освојио је Алан Човић.

У суботу, на 15. јубиларном ,,Златном котлићу’’, у организацији Риболовачког друштва ,,Караш’’, окупио се 31 кулинар из оџачке и суседних општина. Да су Оџачани врхунски мајстори у спремању паприкаша показали су Здравко Старчевић и Предраг Костић – Соња који су, по оцени трочланог стручног жирија из Оџача, Бачке Паланке и Бачког Брега, освојили прво и друго место. Треће место припало је такмичару из Бачке Паланке Алану Човићу. Победом Старчевића прекинута је дугогодишња доминација Душана Вичића који је и ове године словио за главног фаворита. После такмичарског дела, у хотелу ,,Слобода’’ додељене су награде најбољима, након чега су многобројни гости имали прилику да уживају у дегустацији такмичарских паприкаша.

-И ове године, упркос ситним пропустима, организација ,,Златног котлића’’ била је на високом нивоу. Традиционална манифестација ,,Златни котлић’’ који ,,Караш’’ већ 15 година организује, постао је препознатљив изван граница оџачке општине. Из године у годину, све већи број кулинара жели да учествује у овој нашој манифестацији, тако да је простор испред хотела ,,Слобода’’ постао претесан да прими све заинтересоване. Оно што нас посебно радује је чињеница да је све протекло без иједног инцидента и приговора, тако да с пуним правом можемо рећи да је и овогодишњи котлић оправдао очекивања - рекао је у изјави за ,,Наше новине’’ потпредседник и секретар клуба Миодраг Стојилковић – Бели

.

Последње ажурирано понедељак, 04 октобар 2010 08:00
 
Редак јубилеј ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 04 октобар 2010 07:13

Добровољно ватрогасно друштво из Бачког Брестовца обележило 120 година постојања

Јесења киша која је засула Бачки Брестовац није омела велики број становника овог села да се окупи и поздрави чланове Добровољног ватрогасног друштва који су у недељу, 26. септембра, прославили редак јубилеј, 120 година од свог оснивања. Да би неко опстао толике године, биле је потребно много залагања, труда, а надасве љубави према овој племенитој професији. Оно што брестовачко Добровољно ватрогасно друштво, осим година  постојања, чини препознатљивим и изван граница оџачке општине је и то што за 120 година никад нису престајали са радом. Смењивале су се генерације и генерације, било је успона и падова, али друштво се одржало понајвише захваљујући чланству које се упркос свим недаћама, несебично, кроз генерације стављало у службу заштите имовине и живота својих суграђана. Упркос дугогодишњој традицији данас добровољци из Брестовца раде са ватрогасним возилима и опремом којој је већ одавно место у музеју старина и главна им је брига да ли ће имати довољно горива приликом интервенција. И поред тога, ови ентузијасти не посустају. Планова је много, а велики број младих који су учествовали у смотри поводом 120 година од оснивања знак је да ће оваквих јубилеја ,,добрих комшија’’ бити и  убудуће.

Последње ажурирано понедељак, 04 октобар 2010 08:01
 
«ПочетакПретходна191192193194195196197198199200СледећаКрај»

Страна 195 од 213
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.