Home
Наше новине
Усвојена Стратегија локалног одрживог развоја ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
уторак, 21 септембар 2010 07:26

Са малим паузама девета седница скупштине општине Оџаци трајала седам часова. Повратком одборника Српске радикалне странке и Демократске странке Србије  опозиција поново комплетна у скупштинским клупама.

Након двомесечне летње паузе, 9. септембра је одржана 9. седница Скупштине општине Оџаци која је са две мале паузе трајала седам часова. На дневном реду је било 12 тачака, а опозиција је била веома активна у дискусији.

Последње ажурирано уторак, 21 септембар 2010 07:37
 
Пензионери граде село! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 21 септембар 2010 06:27

Селу у походе – Српски Милетић - Драган Момчиловић: Ако се узме у обзир шта се протеклих безмало три деценије од како се издваја динар сваког становника села за комунално опремање изградило, у којој мери је измењен лик села, убеђен сам да ће се самодопринос наставити.

Захваљујући чињеници да је месни самодопринос у Српском Милетићу увођен у неколико наврата, у овој оџачкој месној заједници успешно је решено мноштво проблема, пре свега оних инфраструктурних. У знатној мери је решен и ублажен проблем водоснабдевања изградњом четири еко-чесме, изграђена је путна мрежа, тротоари, јавна расвета, дом културе, школа, капела на месном гробљу, саграђен је и пут до депоније. Иако је много тога урађено, грађани Српског Милетића се свакодневно суочавају са низом проблема који су пре свега везани за непостојање фекалне и атмосферске канализације, дотрајалошћу бунара... Да ли ће ови и други инфраструктурни проблеми у овој оџакој месној заједници бити решени у скоријој будућности зависи пре свега од тога да ли ће се грађани овог села крајем ове године одлучити за увођење још једног циклуса самодопроноса. Никад увођење месног самодоприноса није било тако важно као сада.

Последње ажурирано уторак, 21 септембар 2010 07:09
 
Први корак ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 21 септембар 2010 07:10

Футошка фирма ,,Гарант’’ до краја године покреће производни погон у Оџацима. У првој фази планирано упошљавање двадесетак радника. -Цео пројекат чија је вредност 120 милиона динара реализује се у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за науку и технолошки развој.

До краја 2010. године у пословном простору ,,Мостонге’’, фирма ,,Гарант’’ из Футога покренуће погон за производњу радилица, клипњача и брегастих осовина. Цео овај пројекат чија је вредност 120 милиона динара реализује се у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за науку и технолошки развој. Према зацртаној динамици, до краја године планирано је упошљавање двадесетак радника, с тим да би се тај број повећао већ у току 2011. године.

 
Више пажње деци са сметњама у развоју или учењу ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
уторак, 21 септембар 2010 07:38

Покренута иницијатива о стварању локалног инклузивног тима

-Доношењем Закона о основама система образовања и васпитања у августу 2009. године, створен је правни основ који подржава праксу инклузивног образовања, то јест образовања усмереног на дете и његове потребе. Закон о основама система образовања и васпитања уводи бројне новине које се односе на праведнију уписну политику, забрану дискриминације, повећање доступности образовања деци са инвалидитетом и сметњама у развоју, као и деци из других осетљивих група, прилагођавање стандарда постигнућа, доношење индивидуалног образовног плана, обезбеђивање додатне образовне подршке детету или ученику на основу процене интерресорне комисије (а тиме и укидање категоризације деце), увођење педагошког асистента за подршку детету и наставнику, постепене промене у финансирању установа којима се подржава укљученост деце у образовни систем... - истакла је у Оџацима 8. септембра педагог Нада Фунтош Стаменковић, стручни сарадник у основним школама на потписивању Протокола о сарадњи на ову тему између Дечјег вртића ,,Полетарац’’ и Основне школе ,,Бора Станковић’’ из Каравукова.

Последње ажурирано уторак, 21 септембар 2010 07:46
 
Пун погодак са шампињонима! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Радослав Медић   
уторак, 21 септембар 2010 07:52

Небојша Илић један од највећих произвођача гљива у Србији

Када је пре три године Оџачанин  Небојша Илић одлучио да почне  са гајењем шампињона, био је уверен да ће му овај посао доносити зараду од које се може  пристојно живети. Било је доста и  скептика, који нису веровали да се у срцу Бачке , где  се  ратари по традицији  опредељују за сејање кукуруза, пшенице, репе , кудеље и осталих биљних култура , може успешно производити и ова врста гљива.

Требале су  овом пиониру, пуне две године док  није створио респектабилно газдинство које се простире на једном хектару земље коју је купио у суседном Лалићу. Уз кредит морао је уложити и већи део својих средстава, како би изградио седам тзв. тунелских пластеника у којима су створени сви потребни технички и природни услови за узгој гљива.

Последње ажурирано уторак, 21 септембар 2010 10:18
 
«ПочетакПретходна191192193194195196197198199200СледећаКрај»

Страна 196 од 213
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.