Home
Наше новине
Светска смотра фолклора! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
уторак, 21 септембар 2010 07:46

Успешно гостовање у Чешкој КУД-а ,,Марко Орешковић’’ из Бачког Грачаца

КУД ,,Марко Орешковић’’ из Бачког Грачаца учествовао је у Прагу од 26.-31.августа на престижном Међународном фестивалу фолклора. Велики фестивал у главном граду Чешке који је трајао седам дана окупио је преко 1200 учесника из више од 30 земаља света. Овај наступ на светској сцени је успех за грачачке аматере који дуги низ година негују културно наслеђе Личана. Током пет дана боравка у Прагу имали су прилику да прикажу обичаје и песме, а посебну пажњу организатору и тамошњој публици привукао је обичај ,,Гувно моје о божићу малом’’. Са оригиналним ношњама и реквизитима, који осликавају обичаје Личана, чланови КУД-а ,,Марко Орешковић’’ били су права атракција за многобројне туристе. Наступи су се одржавали током целог дана на централној бини и на трговима, а посебно је био занимљив дефиле свих учесника фестивала улицама града. Након повратка Мирјана Мандић, уметнички руководилац грачачког фолклорног друштва, за ,,Наше новине’’ каже: -Ово је било наше прво путовање у иностранство, ако не рачунамо Републику Српску, јер њу сматрамо нашом. У Чешкој смо видели и доживели оно за шта ни у ком случају не треба жалити наш вишегодишњи труд. Нисмо ни изблиза очекивали манифестацију такве величине. Све оно што научите на оваквим манифестацијама је непоновљиво и од велике користи. Није нам било тешко, а један дан смо имали чак седам наступа. Гладало нас је на хиљаде људи. На стотине пута смо били заустављани, а туристи су се сликали са нама и нашим реквизитима: вретеном, кожуром, капом, преслицом... Посебно смо почаствовани пријемом код градоначелника Прага коме смо поклонили личку капу и коју је он, на нашу велику радост, носио током читавог пријема свих делегација.

 
Тимски рад предуслов успеха ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
среда, 08 септембар 2010 09:30

Оформљен Савет за привреду, економски развој и инвестиције. -Приоритет у раду Савета очување постојећих ресурса и заустављање негативних трендова који могу утицати на даље слабљење посрнуле оџачке привреде

Драматична привредно-економска ситуација налаже да се проблему приђе реално и оперативно. Жеље не смеју бити веће од реалности. У овом моменту најважније је сачувати постојеће ресурсе и зауставити негативне трендове који могу допринети даљем економском слабљењу грађана оџачке општине. Ово су приоритетни задаци у раду Савета за привреду, економски развој и инвестиције који је формиран на иницијативу председника општине Предрага Цветановића. Новоформирани Савет који је своју прву седницу одржао у четвртак, 19. августа је саветодавно тело које ће бити ангажовано на решавању горућих проблема из области привреде и економског развоја.

Последње ажурирано среда, 08 септембар 2010 10:04
 
Пионирски корак ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 08 септембар 2010 10:05

Потписан први Уговор о пружању услуга за смештај туриста по домаћинствима. -Катлин Шерфезе из Богојева, прва власница легализованог објекта за смештај туриста у оџачкој општини.

Потписивањем Уговора о пружању услуга за смештај по домаћинствима, Катлин Шерфезе из Богојева постала је прва власница категоризованог објекта за смештај туриста у оџачкој општини. Према процени општинске комисије, сходно важећем правилнику, соба са четири лежаја у власништву Катлин Шерфезе сврстана је у трећу категорију и добила је једну звездицу. Овим је ,,пробијен лед’’ и начињен први корак којим се отварају врата да се путем категоризације објеката у приватном власништву реши недостатак смештајних капацитета који у многом омеђује рад Општинске туристичке организације.

 
Штета вишемилионска! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
среда, 08 септембар 2010 10:19

Након једномесечног отпора мештана модификована соја уништена на великом броју парцела у Раткову

Инспектори Републичке фитосанитарне инспекције су 26. августа у раним јутарњим часовима у Раткову по трећи пут покушали да спроведу решење Министарства пољопривреде и униште генетски модификовану соју на педесетак парцела. У претходна два пута то им није пошло за руком, јер им то нису омогућили незадовољни пољопривредни произвођачи на чијим се њивама налазило око 100 јутара ове биљке. Пошто су паори сазнали за ненајављену акцију инспектора, по трећи пут су блокирали тањирачу која је требала да одради овај посао и искултивира преостале њиве на којима се налазила спорна соја. Са инспекторима је стигло и стотинак припадника Министарства унутрашњих послова, који су акцију требали физички да обезбеде, што је јасно говорило да су представници државе чврсто решили да обаве свој посао. То је потврдио и Душан Пајкић, директор Генералног републичког инспектората који је инсистирао на поштовању закона по којем није дозвољена производња и продаја модификоване соје. -У овоме не може бити компромиса и закон се мора поштовати. Свака парцела са генетски модификованом сојом, не само у Раткову, него и у целој Србији, биће уништена - категоричан је био Пајкић.
Прошлог уторка, у четвртом покушају, припадници Генералног инспектората посао су завршили, тако што су сви улазни путеви на парцеле засађене модификованом сојом били блокирани од стране припадника Министарства унутрашњих послова. На тај начин трактори са тањирачама су могли несметамо да обаве планирани посао. Штета која је начињена овога пута, пре свега непромишљеним потезима пољоприредних произвођача је вишемилионска.

Последње ажурирано среда, 08 септембар 2010 10:30
 
(Не)косите амброзију! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 08 септембар 2010 10:12

Повећан број пацијената са симптомима алергије на амброзију. -Полен амброзије се налази у ваздуху најмање 110 дана у години. -Изостала континуирана акција против овог опасног корова. -Заказали и грађани и надлежне службе.

Уназад десетак година дошло је до великог и неконтролисаног ширења амброзије на простору читаве наше земље. У оџачкој општини из године у годину бележи се све већа концентрација полена овог опасног корова у ваздуху кога током године има у великој концентарцији и више од 110 дана. Разлози све веће концентрације полена амброзије у ваздуху су изостанак организованих и континуираних акција на њеном сузбијању. У току августа месеца, кад амброзија цвета и кад је најопаснија, у оџачком Дому здравља био је знатно повећан број пацијената са симптомима алергије који указују на амброзију.

Последње ажурирано среда, 08 септембар 2010 10:18
 
«ПочетакПретходна191192193194195196197198199200СледећаКрај»

Страна 197 од 213
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.