Home
Наше новине
Ратковачки бренд ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 24 јун 2010 10:37

Изузетне жене Војводине

У уторак, 15.јуна, у централном холу Владе Аутономне Покрајине Војводине, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, свечано је отворио изложбу графике ,,Свет у дечијој машти’’, коју су приредили ученици Основне школе ,,Ратко Павловић – Ћићко’’ из Раткова. Радови ратковачких графичара, који ће бити изложени од 15. до 25. јуна, резултат су менторског рада Анкице Ижак, која се сврстава у ред најзначајнијих ликовних педагога у Војводини. Добитница многобројних како домаћих, тако и међународних признања, Анкица Ижак, већ годинама несебично, са много успеха преноси своје умеће на ратковачке основце. Њеним преданим, дугогодишњим радом развила се у свету сад већ препознатљива - Ратковачка графичка школа - која негује захтевну и јединствену технику вишебојне графике.
Изложба ,,Свет у дечијој машти’’ прва је у низу манифестација којима у склопи пројекта ,,Изузетне жене Војводине’’ покрајински Секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова жели да представи рад и достигнуће жена Војводине у различитим областима.

Последње ажурирано четвртак, 24 јун 2010 10:51
 
Odzacisky.rs ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Зоран Лукић   
четвртак, 24 јун 2010 10:29

Сваки корисник ће имати бесплатну мотажу и сервис, а ако жели, може бити телефонски  умрежен у Sky групу

Odzacisky.rs, интернет сервис провајдер, од првог јула ове године, уводи сасвим нову понуду на тржишту наше општине, у брзини и квалитету, када је реч о преносу интернета. Реч је о 512 килобајта у секунди за само 550 динара месечно неограниченог приступа интерету. -Реч је о врхунском пројекту и директно смо на оптици - поручују из овог интернет сервис провајдера и додају: -Опслужујемо територију општине Оџаци. Odzacisky спрема још једну лепу понуду у којој ће правити своју групу која ће носити назив Sky група. Сваки корисник од првог јула може да постане члан ове групе. Имаћемо сервисну мрежу, а тиме се практично добија кол центар. Сваки корисник добија 192 динара на картицу за телефонирање. У оквиру Sky групе звање је, наравно, бесплатно. Сваки корисник може да укључи још четири своја члана (жену, децу и слично), да би могао да са њима комуницира бесплатно.  То значи, кад се уплати 550 динара за интернет, ми пребацујемо 192 динара на картицу, која се може трошити. Дакле, кад зовете Sky, зовете бесплатно, одржавање је бесплатно, беплатна је инсталација и сервисирање. Већ од септембра, у оџачком интернет сервис провајдеру припремају још низ лепих изненађења за своје кориснике.

Последње ажурирано четвртак, 24 јун 2010 10:37
 
Откази уместо плата ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 24 јун 2010 10:19

Неисплаћени лични дохоци од фебруара ове године разлог су генералног штрајка. - Интерес локалне самоуправе је да привуче што већи број инвеститора, али оних који ће бити коректни како према запосленима, тако и према средини која им је обезбедила повољне услове за покретање приозводње. - Све наде радници ,,Типокода’’ полажу у секретара за рад, социјална питања и равноправност полова Мирослава Васина.

Штрајком упозорења радници ,,Типокода’’ скренули су пажњу оџачке јавности, али и власника ове фирме који им је, не часећи часа, уручио решења о отказу. Наиме, цели ,,случај Типокод’’ проистекао је из оправданих разлога запослених да им се исплате плате које на њихове текуће рачуне нису уплаћивани од фебруара месеца текуће године. Пошто штрајк упозорења није дао жељене резултате, радници су 4. јуна у потпуности обуставили рад. Био је то повод да власник ,,Типокода’’ Томислав Вуковљак по хитном поступку покрене процес ликвидације предузећа и да већина штрајкача остане и без плата и без посла. Од 67 запослених у штрајк упозорења ступило је њих 53. Временом, тај број се смањивао, пошто су поједини радници позивани на одвојене разговоре. - Нисмо хтели да до свега овог дође - каже за ,,Наше новине’’ Горан Пешић, радник у,,Типокоду’’, запослен на месту кројења формата. -Штрајком упозорења хтели смо да остваримо своја права да добијемо оно што смо поштено зарадили – ништа више. На жалост, то нисмо успели. Само због тога што смо се усудили да тражимо наше плате које се крећу од 10-12.000 динара од стране послодавца, стављени смо на црну листу.

Последње ажурирано четвртак, 24 јун 2010 10:28
 
Дотрајала опрема ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 24 јун 2010 10:13

Петар Свилар: -Узалуд ангажовање радника кад радимо са опремом којој је већ одавно место у ,,музеју старина’’. -За ефикасније уклањање стабала и корекцију дрвећа неопходна је већа самосталност. -Капацитет од 60 литара довољан да задовољи потребе грађана Оџака за водом и у случају екстремно високих температура.

-Грађани који нас критикују за све и свашта морају да знају је да ЈКП ,,Услуга’’ послује на тржишном принципу и да не добија ни један динар из донација и буџета општине. На жалост, ни наш предлог, бар за сада, да се у буџету определи три милиона динара на годишњем нивоу у наредних пет година за решавање опремања предузећа, није наишао на разумевање општинских структура. Ако се томе дода слаба наплативост наших потраживања за извршене услуге, слика о тренутној финансијској ситуацији ЈКП ,,Услуге’’ је комплетна - каже за ,,Наше новине’’ директор ове јавне установе Петар Свилар. -Са каквим се проблемима суочавамо у нашем раду говори и то да већ скоро два месеца за извоз смећа за контејнере од пет кубика користимо камион из Апатина - каже Свилар и додаје да је узалудно ангажовање радника кад раде са опремом којој је већ одавно место у ,,музеју старина’’. По директору ,,Услуге’’, начин да се превазиђе овај проблем је да општина и ЈКП ,,Услуга’’ конкуришу за опремање предузећа преко програма Владе Србије која субвенционише куповину возила из програма Фијата или Заставе. У том правцу, у ,,Услузи’’ су спремни и да се и кредитно задуже. Набавком нове опреме, по Свилару, у многоме би се унапредио и ниво услуга које ово предузеће обавља.

 
Да ли је дивљим депонијама дошао крај!? ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Бранислав Костић   
четвртак, 24 јун 2010 09:23

Разлог  да се сметлишта претворе у потенцијалну еко-бомбу је првенствено  неодговарајући третман, јер отпад се не сабија и не прекрива инертним материјалом. - Формирање система за управљање комуналним отпадом и развој система регионалног планирања управљања отпадом једно је од решења за коначно сузбијање оваквих појава. - Просечна продукција тзв.  чврстог комуналног отпада у Војводини  већа од 600.000 тона, што по становнику чини више од 300 килограма годишње.

Недавна тзв. општа акција ,,Очистимо Србију’’ показала је да у нашој земљи у последње време расте свест о неопходности стварања и одржавања здраве и чисте животне околине. У Оџацима, али и околним местима,  ова акција привукла је велики број активиста. Оно што је недвосмислено  најважније је то да је привучен и анимиран  огроман број  грађана, оних који се дефинитивно суочавају са загађеном животном околином, коју загађујемо ми сами својом пословичном незаинтересованошћу и олаким односом према природи у  целини.

Последње ажурирано четвртак, 24 јун 2010 10:13
 
«ПочетакПретходна191192193194195196197198199200СледећаКрај»

Страна 200 од 210
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.