Home Актуелно Друштво Општином нећу руководити из фотеље
Општином нећу руководити из фотеље ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 25 мај 2017 18:27

Разговор са поводом: Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци. Примарни циљ привлачење потенцијалних инвеститора – Сарадња са вишим органима власти на највишем нивоу - Заговорник сам реконструкције центра Оџака на начин да то што урадимо траје 50 година - Процедурална грешка разлог због ког грађани оверавају докумета код  нотара у Сомбору - Врата мог кабинета отворена су за све оне који искрено желе да општина Оџаци буде просперитетна средина по мери свих грађана

Функцију председнице општине доживљавам као част и привилегију, али пре свега као велико бреме одговорности, коју та функција са собом носи. Не плашим се рада и одговорности, нити обавеза са којима ћу се у току свог мандата сусретати. Напротив, одлучна сам у намери да свој рад, труд  и пре свега одговорност, поштење и одлучност уложим у циљу општег напретка. Нисам склона великим речима и обећањима, али оно што могу у овом тренутку обећати је да општином нећу руководити из канцеларије и фотеље - рекла је председница општине Оџаци Латинка Васиљковић, која у свом првом интервјуу за медије, након што је изабрана на ту функцију, поручује да је примарни циљ актуелне коалиције на власти, чији је стожер Општински одбор Српске напредне странке, привлачење потенцијалних инвеститора и борба за свако ново радно место.


Прве дане Вашег мандата председнице општине обележио је један велики догађај за целу оџачку општину. Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић отворио је нови погон „Магне“, у ком ће се запослити преко 500 нових радника.
Због таквих догађаја је функција председника општине привилегије. Надам се новом проширењу канадске компаније за време мог мандата, али и доласку нових инвеститора. Са своје стране локална самоуправа учиниће све што је у њеној надлежности ,да се то деси.Ту пре свега мислим на даље инфраструктурно опремање радне зоне, модернизацију путева и свега оног  што ће потенцијалним инвеститорима омогућити да несметано раде. У том правцу доста је урађено у протеклом периоду, посебно кад је реч о радној зони у Оџацима, која је, по свом изгледу и свему ономе што пружа инвеститорима, у рангу оних из већих центара. Намера нам је да је у што скорије време у потпуности инфраструктурно опремимо. Недавно смо расписали тендер за избор најповољнијег понуђача за изградњу канализационе мреже, а у плану је да се цео простор осветли лед расветом, ураде пешачке стазе и сва друга непостојећа инфраструктура.
Иако је примарни циљ привлачење потенцијалних инвеститора, намера нам је да тешње сарађујемо и са домаћим привредним субјектима. У том правцу недавно смо иницирали састанак са домаћим привредницима, први после две деценије, а све у циљу да се побољша економско - привредна ситуација и убрза тренд развоја и запошљавања.

Да ли сте задовољни степеном сарадње са вишим инстанцама власти?
Сарадња са Владом Републике Србије и покрајинском владом је на највишем могућем нивоу. Плодови те сарадње можда су највидљивији управо у радној зони у Оџацима у чије су инфраструктурно опремање уложена огромна средства из Републике и Покрајине. Да су виши органи власти спремни и даље да помажу општину Оџаци, најбоље се види из речи премијера и изабраног председника Србије Александра Вучића, који је обећао већа издвајања државе у „Магну“, у случају новог проширења и запошљавања радника, као и речи председника Покрајинске владе Игора Мировића, који је најавио улагања у радну зону све док она не буде у потпуности инфраструктурно опремљена. Навела сам ова два,у низу, примера који  најбоље осликавају  степен сарадње са вишим органима власти. На мени и мојим сарадницима је да оправдамо подршку коју имамо и да је временом  подигнемо на виши степен. Уколико будемо одговорни и у дело спроводимо оне пројекте за које аплицирамо, верујем да ће се то десити.

Премијер и изабрани председник Србије, отварајући нови погон „Магне“, приметио је да су Оџаци животнија средина, али и то да су фасаде у катастрофалном стању. Шта локална самоуправа планира да уради по том питању, али и кад је реч о реконструкцији центра Оџака,тротоара...?
Поступили смо по упутствима премијера, који је за реконструкцију фасада обећао помоћ државе од око 25 милиона динара. Обратили смо се надлежним органима и у наредном периоду кренућемо у реализацију ове проблематике. Без намере да  било кога амнестирам од одговорности, морам рећи да су сви проблеми које сте побројали вишедеценијски. Прва власт у Оџацима која је, конкретним потезима, почела да се бави овом проблематиком, иако су многе обећавале, били су наши претходници на челу локалне самоуправе. Подсетићу Вас да је у време бивших носиоца власти у локалу реконструисана једна од централних Улица Јурија Гагарина. Ускоро ће се приступити реконструкцији Улице Иве Лоле Рибара, у првој фази од пружног прелаза до огледала. Тај пројекат релизоваће се средствима локалне самоуправе у износу од 53 милиона и Управе за капитална улагања која нам је одобрила за реализацију ове важне инвестиције 66,5 милиона динара, радиће се бициклистичке и пешачке стазе... Све су то пројекти које реализујемо у циљу стварања једног новог, лепшег  амбијента. Циљ нам је да Оџаци лепше изгледају, међутим, нешто што је занемаривано деценијама, немогуће је довести у ред преко ноћи. Заговорник сам уређења центра Оџака на начин да то што урадимо траје наредних 50 година.

Споменули сте претходну власт. У свом обраћању у Скупштини општине рекли сте да су Вам у наслеђе оставили здраве темеље даљег развоја општине. Колико су ти темељи заиста здрави?
Здравији од оних које је бивши председник општине Душан Маријан затекао ступајући на ту дужност. Политиком штедње, раскидом низа штетних уговора по општину, бивши носиоци власти успели су да консолидују буџет. За време њиховог мандата реализовано је низ значајних пројеката, а многи од њих, попут пута Бачки Грачац – Крушчић су при крају реализације.

На кога мислите кад кажете да само заједнички наступ и рад дају резултате?
На све оне који искрено желе да општина Оџаци буде просперитетна средина по мери свих њених грађана. Врата мог кабинета отворена су за све оне који могу помоћи у остваривању тог циља. Нисам склона да критикујем нешто ако за то немам разлог и решење. То исто очекујем од других. На почетку нашег разговора сам рекла да не намеравам да управљам општином из фотеље. Поборник сам рада на терену и тако ћу се понашати док обављам функцију председнице општине. Само на тај начин могу се лично упознати са проблемима у Бачком Брестовцу, Богојеву и другим насељеним местима општине. Жеља ми је да обиђем сваку месну заједницу, како бих у директном контакту сазнала који су горући проблеми које треба решавати. Као начелница Западнобачког управног округа имала сам прилику да са градоначелницом Сомбора Душанком Голубовић идем на терен и видела сам да тај систем рада даје добре резултате.

Један од проблема је да грађани општине Оџаци за оверу најобичнијег документа морају путовати код нотара у Сомбор.
Једна смо од ретких локалних самоуправа која је имала вршиоца дужности нотара. Господин Ненад Букарица је у међувремну отишао за Врбас, међутим, у Јавно бележничкој комори остали су забележени подаци из Оџака. То је разлог због ког нам је додељен нотар у Сомбору, упркос томе што смо на време обавестили надлежне да општина Оџаци нема јавног бележника. Ових дана, у сарадњи са господином Букрицом, улажемо напоре како бисмо решили овај проблем.

Милан Ћук, одборник у Скупштини општине из  редова Општинског одбора Српске радикалне странке, није имао замерку на Вашу биографију, али „засметало“ му је Ваше наводно политичко неискуство.
Не бих се сложила са том констатацијом господина Ћука. Поред тога што сам члан Општинског, члан сам и Главног одбора Српске напредне странке, а обављам функцију председнице Општинског одбора Уније жена. У политици сам без прекида више од 4 године. Имам одличне контакте са републичким министрима и покрајинским секретарима. Због свега тога не доживљавам себе као неког ко нема политичког искуства. То што је господин Ћук изрекао приписујем чињеници да не волим да се експонирам.

Трећа сте жена на челу општине Оџаци од 2000. године. Предност или „мана“?
У сваком случају предност. На страни сам оних који тврде да су жене амбициозније, одговорније и истрајније од припадника јачег пола у обављању поверених задатака. Иако нећу општином руководити из ње, подсетићу Вас да је фотеља женског рода.

 


Председница општине Латинка Васиљковић по струци је магистар техничких наука из области саобраћаја. Основну школу „Бранко Радичевић“ завршила је у Оџацима, а средњу у Београду. Са високим просеком завршила је студије техничких наука на одсеку за саобраћај у Новом Саду 2005. године. Магистарске студије завршила је 2009.године. Стипендиста Министраства за науку и технолошки развој. Објавила је 14 научно - истраживачких радова у домаћим часописима. Учесница је многих конференција националног и међународног карактера. Функцију начелнице Западнобачког округа обављала је 2 године. Са мужем и троје деце живи у Оџацима.

Последње ажурирано четвртак, 25 мај 2017 18:30
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.