Home Актуелно Друштво Чекали пет деценија, па дочекали!
Чекали пет деценија, па дочекали! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 07 јун 2017 22:31

Општини Оџаци одoбрена средства за реализацију пројекта изградње кућа за становнике „Новог насеља“ у Богојеву. За реaлизацију пројекта изградње 34 куће намењене за трајни смештај Рома из неусловног насеља надомак Богојева и непостојеће инфраструктуре у ромском насељу у Дероњама  Европска комисија определила 899.945.00 евра

Тачно у подне, 6. јуна текуће године, у Министарству финансија  Ехуменска организација -„Хаусинг центар“ потписала је уговор о додели средстава општини Оџаци за релаизацију пројекта изградње 34 нове куће за становнике „Новог насеља“ у Богојеву и изградњу непостојеће  инфраструктуре, уличне расвете, атмосферске канилазације и обилазног пута, у  ромском насељу у Дероњама. Потписивањем уговора разрешена је и последња недоумица везана за пројекта ,,Да сваки Ром има дом“. Оно што предстоји  је изградња кућа која би требала да се оконча у наредне 2 године. За реализацију овог пројекта локална самоуправа обезбедила је 15 посто средстава од укупне вредности пројекта и грађевинске парцеле  у Богојеву (14), Бачком Брестовцу(4), Бачком Грачацу (8), Каравукову (4)и Лалићу (4). Све парцеле су у власништву општине.


Подсећамо да је насеље надомак Богојева, у време кад је грађено названо „новим“, требало да буде привремено. Од изградње је  прошло  више од 5 деценија, а у њему, у крајње неусловним условима и дан - данас живе Роми који место свог боравка одавно не зову ,,новим“. Истини за вољу, оно никад није ни било ново и савремено. Као и у време кад је ницало, и данас у њему нема водоводне и канализационе мреже, телефонских прикључака, а  струје има на „кашiчицу“. Начин, услови живота и изолованост од  других учинили су своје. Уместо да се попут Рома из Дероња и Оџака „стопе“ и живе са већинским народом и осталим националним мањинама, Роми из „Новог насеља“окренули су се себи самима. Не чуди због тога што је један од приоритета у раду Канцеларије за Роме у општини Оџаци било изналажење решења да  за своје сународнике обезбеде одрживо стамбено решење. Први корак у том правцу направљен је у октобру месецу 2016. године, када је на седници Општинског већа усвојена Стратегија одрживих стамбених решења за становнике неусловног насеља надомак Богојева. Након усвајања Стратегије, Ромска канцеларија аплицирала је на конкурс који је расписала Европска унија, а  крајњи резултат је био уговор који је у име општине Оџаци у уторак, 6. јуна, у Министраству финансија потписала Екуменска организација која је носилац пројектних активности.
Након сазнања о потписаном  уговору о додели средстава за реализацију пројекта изградње 34 куће и непостојеће инфраструктуре у Дероњама, Андрија Ђурић, координатор  ромске канцеларије, за „Наше новине›› је рекао да ће се у петак, 9. јуна, у згради општине одржати састанак са представницима „Хаусинг центра“ на ком ће бити представљен пројекат.
-На том сатанку очекујем да се прецизира почетак реализације пројектних активности. Оно што је извесно, изградња кућа на локацијама које је општина обезбедила трајаће  две године. Многима ће се тај период  учинити дуг, међутим, ако се зна да су Роми у неусловном насељу, замишљеном као привремено, живели 5 деценија, онда период реализације изградње њихових нових домова, које ће задовољавати  европске стандарде становања, и није тако дуг - рекао је Ђурић, додавши да ће након измештања Рома из „Новог насеља“ бити потребно и њихово економско оснаживање, а све у циљу њихове социјализације.

Последње ажурирано среда, 07 јун 2017 22:35
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.