Home Актуелно Друштво Скупштински курс неће се мењати
Скупштински курс неће се мењати ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 07 јун 2017 22:35

За „Наше новине“ говори нови (стари) председник Скупштине општине Оџаци Горан Ђаковић. Од опозиције нисам очекивао да подржи мој поновни избор, па ме критике које су изречене  на мој досадашњи рад на месту председника Скупштине општине нису  превише погодиле

-Ред, рад и дисциплина обележили су рад претходног сазива Скупштине општине и нема потребе да рушимо и мењамо оно што је добро, оно што смо, захваљујући заслугом свих одборника из бившег сазива, тешком муком успоставили - рекао је нови (стари) председник Скупштине општине Оџаци Горан Ђаковић, који у интервјуу за „Наше новине“ опозицији у локалном парламенту поручује да неће мењати скупштински курс, али да је отворен за сарадњу по свим питањима везаним за рад Скупштине.
-За све одборнике, без обзира да ли су из редова позиције или опозиције, који имају квалитетне предлоге и идеје, а који су у интересу рада локалног парламента, врата председника Скупштине, као и  до сада, широм су отворена. Лично сам задовољан својим досадашњим ангажманом на месту председника Скупштине, као и оним што је урађено у претходном периоду - рекао је Ђаковић.


Опозиција не дели Ваше мишљење. На конститутивној седници  оптужила  Вас  је, између осталог, да сте главни кривац за одсуство демократичности у раду локалног парламента.
-Разне неосноване  оптужбе на мој рачун изречене су од људи који у претходном периоду нису имали додирних тачака са радом локалног парламента. Нисам очекивао да опозиција подржи мој поновни избор, па ме те критике и нису превише погодиле. Опозиција је ту да критикује, али те критике би требале да буду утемељене и конструктивне. Речи критике које сам чуо на конститутивној седници поводом мог избора изречене су по принципу „овај ваља, а овај не ваља“. Понављам, спреман сам да разговарам само са онима који имају јаке аргументе да нешто треба мењати у раду Скупштине. У претходном сазиву повратили смо достојанство највишем законодавном телу општине и нећу дозволити анархију у њеном раду.

Одборник из редова Општинског одбора Демократске странке Александар Дикић оптужио Вас је да сте као шеф одборничке групе Српске напредне странке највише допринели урушавању достојанства највишег законодавног тела.
-Кад сам рекао да нећу дозволити анархију у раду Скупштине општине, управо сам мислио на одборника Александра Дикића. Подсећам га да је председник Скупштине „диригент“ и како он буде дириговао, оркестар ће свирати. У време сазива о ком  Дикић говори тадашњи „диригент“ дозвољавао је да сваки инструмент свира за себе, што што је за резултат имало маратонске седнице, на којима се о свему причало, а понајмање о тачкама дневног реда. Свесна да је оркестар раштимован, опозиција је то обилато  користила да би рекла што више из свог политичког програма. И не само то. За тадашњи опозициони ангажман Општинског одбора Српске напредне странке са правом могу рећи да је био конструктиван  и добронамеран. Уложили  смо многобројне амандмане које смо образлагали на седницама и радили све оно што опозиција у претходном сазиву није. Наша обавеза је била да укажемо на оно што је лоше и то смо радили. Подсећања ради, колико је била заинтересована за скупштински рад опозиција у претходном сазиву, најбоље говори податак да за нешто више од 3 године нису уложили ни један амандман.Танак је алиби да то нису чинили због чињенице да су знали да им амандмани неће бити усвојени. Својевремено сам као шеф одборничке групе СНС написао на десетине амандмана, од којих ни један није био усвојен. То није деморалисало ни мене, ни моје колеге из  тадашње одборничке групе Општинског одбора СНС и до краја мандата активно смо учествовали у  раду Скупштине. Данашњој опозицији поручујем да следе тај пример. Све остале нејасноће спреман сам да решавам у директним сусретима. Пошто тренутно у Скупштини имамо две одборничке групе, размишљам да на састанке, које имам са шефовима одборничких група, у наредном периоду позивам и представнике  политичких странка које су прешле цензус, а то се односи и на Групу грађана.

Дикић је критиковао Ваш претходни ангажман на месту првог човека Скупштине општине, али је подржао избор Александре Ћирић за заменика председника. Да ли сте изненађени  том одлуком?
Господин Дикић  је схватио да Српска напредна странка повлачи добре потезе  и свој глас је дао за именовање моје партијске колегинице Александре Ћирић на месту заменика председника Скупштине. Не видим ништа спорно у тој одлуци, нити би могао шта додати и одузети  ономе  што је Дикић рекао образлажући ову одлуку. Радује ме да је одборник Дикић препознао доследну политику Српске напредне странке, посебно кад је реч о пружању шансе младим људима.

На конститутивној седници опозиција је критиковала Пословник о раду. Да ли за опозицију „отворена врата“ председника Скупштине значе да сте вољни да разговарате и о измени појединих одредби Пословника?
-Иако лично мислим да је Пословник веома добар и савремен, о свему, па и о његовим корекцијама, уколико ми их опозиција ваљано образложи, спреман сам да разговарам. Пословник о раду није доносила ни једна странка појединачно. Све  странке заступљене у то време у Скупштини биле су укључене у његовој изради. Пошто су сви били укључени, нико није гласао против њега кад се усвајао у Скупштини. Сад су у парламенту заступљене неке нове политичке организације, па је демократски да чујемо и њихов глас. Оно што нећу дозволити је да неко дође и каже „добро би било да уместо 3, одборничку групу  чине 2 одборника“. Оно што тражим  су ваљена образложења која ће допринети бољем раду Скупштине.

У новом сазиву Скупштине опозиција је јача за једног одборника. Новина је повратак радикала и 2 одборничка места „Групе грађана –Оџаци могу боље“. Да ли те промене могу допринети да опозициони рад буде динамичнији?
-Гледајући са аспекта бројчане заступљености, промене су минималне. Упркос томе, мишљења сам да ће рад опозиције бити много квалитетнији у односу на претходни период, кад се сав опозициони рад сводио на политичке иступе шефице одборничке групе Демократске странке Изабеле Шерић. Добро је то што у садашњем саставу Скупштине опозицију представљају људи са богатим животним, пословним и политичким искуством. Мишљења сам да ће њихов рад бити далеко конструктивнији у односу на претходни сазив. Оно што им обећавам је доследност у примени Пословника. Свако ће имати право да каже шта мисли уколико се буде придржавао дневног реда и времена које је прописано Пословником.

Истог дана кад и законодавна, конституисана је и извршна власт. У току претходног мандата, на челу општине коалиције чији је стожер Српска напредна странка, с времена на време могле су се чути приче  бившег председника општине Душана Маријана.
-Пласирањем таквих прича опозиција је желелела да унесе раздор између мене и бившег председника општине Душана Маријана. Колико су успели у томе, најбоље говоре резултати ванредних локалних избора. Више пута сам, говорећи о односу између мене и Душана Маријана, говорио да је било различитих ставова, али никад није било сукоба. Верујем да ће исти модел опозиција покушати да примени и кад је реч о мом односу са садашњом председницом Латинком Васиљковић. Иако је потпуно легално и легитимно са њихове стране да се користе и тим средствима, унапред им кажем да у томе неће успети.

Колико има истине у причама да извршна и законодавна власт у општини Оџаци нису аутономни у доношењу одлука?
-Ако је  усаглашавање ставова са републичким и покрајинским органима, који су у интересу општине и њених грађана, нешто што је лоше, онда извршна и законодавна власт нису аутономне. Приче о људима из сенке који наводно вуку потезе и доносе одлуке код нас у локалу су још једна од инсинуација опозиције. Част ми је и задовољство што локалну политику уподобујемо са политиком Владе Републике Србије и што су све те одлуке у складу са оним одлукама које се доносе на републичком и покрајинском нивоу.

Има ли нешто што сте планирали, а нисте успели да реализујете у току првог мандата на месту председника Скупштине?
-Оџачки парламент заслужује један бољи објекат у ком би се одржавале седнице Скупштине. Жеља ми је да се то деси, пошто у Спортско - пословном центру, због разноразних спортских и културних дешавања услови за одржавање седница нису идеални. Било је разговора на ту тему, међутим, све је остало на разговорима. Иако не могу да кажем да сам то планирао, жао ми је што Скупштина општине Оџаци нема свој дом, по узору на оне у Сомбору и Апатину.

Последње ажурирано петак, 09 јун 2017 10:41
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.