Home Актуелно Друштво Значајна средства, значајна корист!
Значајна средства, значајна корист! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 23 јун 2017 05:50

Општинама Оџаци и Бач одобрена средства за уређење каналске мреже. Укупна вредност предвиђених радова на уређењу каналске мреже у општини Бач 47,8, а у општини Оџаци 39 милиона динара - Вредност ове инвестиције, планиране програмом Покрајинског Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у текућој години износи 920 милиона  динара

У среду, 14. јуна, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и ресорни секретар Вук Радојевић уручили су уговоре представницима 40 локалних самоуправа у Војводини, које су оствариле право на бесповратна средства у оквиру конкурса намењеног уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта. На основу поменутог конкурса, општини Оџаци за уређење каналске мреже одобрена су средства у износу од 20 милиона, а општини Бач 25,3 милиона динара. Укупна вредност радова предвиђених Елаборатом које су  локалне самоуправе у Оџацима и Бачу израдиле за радове на уређењу каналске мреже износи 39 милиона, односно 47,8 милиона динара. Разлику од одобрених бесповратних средстава из Покрајине и укупне вредности предвиђених послова на уређењу каналске мреже финансираће се из средстава прикупљених од закупа државног пољопривредног земљишта ове две суседне општине
Локалне самоуправе у Бачу и Оџацима у протеклом периоду определиле су значајна средства за уређење каналске мреже на својим територијама. Циљ планског улагања у редовно одржавање канала је свеокупно унапређење хидромелиоративног система, како би се на тај начин подстакло интензивирање пољопривредне производње, смањење штетних последица од поплава и развој села.

 


Колики заначај у Покрајини придају одржавању веома важног и изузетно вредног хидромелиоративног система каналске мреже, указао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.
У свом обраћању представницима локалних самоуправа, након потписивања уговора о додели средстава, за општину Бач потписали Јелена Ковачевић и Иван Ловас из Одељења за пољопривреду, водопривреду и економски развој, а за општину Оџаци помоћник председнице општине Андрија Хајду, Милићевић је ракао да су два бенефита од улагања у уређење каналске мреже.
-Један је економски, јер се ради о инвестицији од преко 900 милиона динара, која ће бити усмерена у привреду Покрајине, а други одржавање вредног система од преко 20.000 километара каналске мреже - истакао је Милићевић, додавши да Покрајинска влада на овај начин постиже два циља.
-Први се огледа у подстицају интензивније пољопривредне производње као стратешке гране, а други у смањењу штетних последица од великих поплава које угрожавају и привреду и становништво - истакао је Милићевић.
Истакавши да је реч о пројекту који захтева континуирани приступ, Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је рекао да су улагања од 920 милиона динара за уређење каналске мреже заједничка инвестиција у којој је Секретаријат учествовао са 480 милиона динара, а учешће локалних смоуправа 440 милиона динара.
-Заједничким средствима обезбеђујемо додатне финансије водопривреди Војводине на уређењу црпних станица, испуста и пропуста, односно на свеукупном уређењу водопривредних објеката - истакао је Радојевић.

 

Последње ажурирано петак, 23 јун 2017 05:56
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.