Home Актуелно Друштво Кошењем против алергогена
Кошењем против алергогена ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 23 јун 2017 05:57

Из локалне самоуправе најављују организовану акцију на сузбијању коровске биљке амброзије. Физичка и правна  лица у обавези да врше стално уништавање амброзије - Спровођење обавезе на терену ће вршити општинске инспекције - У случају да се одредба не спроводи у дело, инспекција ће подности кривичне пријаве

Ако је судити по саопштењу за јавност којим се ових дана огласило општинско Одељење за инспекцијске послове, локална самоуправа у Оџацима ове године ће организованије приступити уништавању коровске биљке амброзије. Истини за вољу, и претходних година стизала су уверавања да ће тако бити, али почетни ентузијазам по правилу је јењавао у  јуну и јулу месецу, кад је оптимално време за  сузбијање амброзије. У августу  месецу, кад алергогени коров цвета, не вреди га сузбијати . Време ће показати да ли ће ова сезона бити налик на претходне или ће се коровска биљка, која се први пут појавила на нашим просторима  седамдесетих година прошлог века у околини Сремских Карловаца, сузбити кошењем у подношљиве оквире. Први корак у том правцу је поменуто саопштење, ове године упућено на време, у ком се између осталог каже да се локална самоуправа преко комуналних предузећа „Услуга“ и „Брестком“ прикључује систематској акцији на сузбијању амброзије на површинама јавне намене, дуж атарских путева, као и на запуштеним местима. Свесни да без помоћи целе заједнице не могу бити успешни у том послу, из локалне самоуправе обавештавају физичка и правна лица шта им је чинити по питању амброзије које, хтели ми то или не да признамо, има на „сваком ћошку“.


Физичка и правна лица у обавези су да врше стално уништавање коровске биљке амброзије, како на својим поседима, тако и на јавној површини испред својих стамбених и пословних објеката. Уколико се оглуше о обавезу на коју их обавезује Одлука о мерама, начину и условима трајног уништавања коровске биљке амброзије, против физичких и правних лица надлежна општинска комисија подносиће кривичне пријаве, поручују у саопштњу из Одељења за инспекцијске послове и апелују на грађане да путем телефона 025-466-078 обавесте надлежни орган о закоровљеним површинама из свог окружења ради спровођења казнених мера из наведене одлуке и принудног извршења.
Било би добро да се сви одазовемо на апел локалне самоуправе, пошто је уништавање амброзије посао који захвета  свеобухватну акцију. Било би добро и због наших суграђана који су осетљиви на њен полен. А да је амброзија, односно огромна количина полена који производи, права напаст, говори и статистика, а по тој истој статистици у Западнобачком управном округу најмање 70 хиљада људи има здравствених проблема баш захваљујући великој концентрацији полена који даје амброзија.

 

Последње ажурирано петак, 23 јун 2017 06:01
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.