Home Актуелно Друштво Превелика потрошња и кварови ,,осушили“славине!
Превелика потрошња и кварови ,,осушили“славине! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 06 јул 2017 12:15

Рестрикције у водоснабдевању узнемириле грађане Оџака. Честе рестрикције воде у последње време последица су повећане потрошње и кварова на водоводној мрежи - Решавање тврдоће воде један од приоритетних задатака - Цена воде најнижа у региону - Изградња нове фабрике воде једна од могућих солуција

Јунске и јулске несташице воде у Оџацима изнова су актуелизовали питање водоснабдевања. Истина за вољу, ова проблематика од 2000. године, са малим прекидима, никад није губила на својој актуелности. Подсећамо да је у последњих 17 година актуелан био арсен, па наматоде и недовољан капацитет, а тврдоћа воде у Оџацима прича је за себе. Нису заборавили грађани Оџака агонију кад су се, пре десетак година, пијаћом водом  девет месеци снабдевали са цистерни, као ни обећања тадашње општинске власти да ће проблем водоснабдевања „скинути“ са дневног реда. Истине ради, и тадашња и свака наредна власт у локалу предузимале су кораке у правцу решавања проблема водоснабдевања, али, по свему судећи, она су били спорадична. Изостало је оно за које се каже да је одрживо на дуже стазе. Да је тако, најбоље говоре последња дешавања која су с пуним правом револтирала грађане Оџака. Као и пре једне деценије, рестрикције воде су на снази, а ти исти грађани поново у реду „стрпљиво“ чекају да наточе воду са цистерни смешетених испред „Итеса“, ЈКП ,,Услуга“ и у „Малој Босни“.
Да ли ће рестрикције бити део наше свакодневнице до краја летње сезоне, питали смо директора ЈКП ,,Услуга“ Николу Арсића, који за „Наше новине’’ каже да искључења воде јесу крајње непопуларно решење, али да ли ће и у којој мери до рестрикција долазити, зависиће од самих грађана и кварова на водоводној мрежи.
-Са првим тропским врућинама несразмерно је порасла потрошња воде. У циљу заштите система, кад се достигла критична тачка, прибегли смо јединој могућој мери - рестрикцији воде - напомиње Арсић и додаје да је потрошња воде у јуну и јулу месецу изненадила надлежне у ЈКП ,,Услуга“.

 

-У једном периоду имали смо случајева да 30 литара воде у секунди, 1.800 литара у минути, оде према  Оџацима. Због чињенице да капацитет филтера и пумпи није могао да преради толику количину воде, били смо приморани да на одређени временски период искључујемо водоснабдевање. Обиласком терена уверили смо се да грађани нису били рационални кад је реч о потрошњи. Јако пуно домаћинстава воду користи за налевање травњака и прскање бетонских површина, а много је оних који су прикљичили системе кап по кап на водоводну мрежу - каже Арсић и додаје да очекује да се у наредном периоду снабдевање водом нормализује.
-Захваљујући корацима које смо предузели у правцу повећања производње и грађанима који су се одазвали у великом броју на апел да рационалније троше воду, рестрикција, бар оних дневних , уколико не буде непредвиђених кварова, не би требало да буде. Уколико буде потребе за искључењима, она ће бити ноћна. Тренутно је ситуација стабилна, па нема потребе да се стварају резерве. У случају неких непредвиђених проблема, путем медија грађане ћемо обавестити о рестрикцијама, тако да ће имати довољно времена да се снабдеју додатним количинама воде - истакао је Арсић
У разговору за „Наше новине“, који смо са Николом Арсићем водили два дана пре хаварије на центрифугалним пумпама, директор комуналног предузећа „Услуга“ осврнуо се на могућност кварова, поручивши да се они дешавају и у другим срединама.
-Кварови се дешавају и на то не можемо да утичемо. Мноштво је разлога за то. Без намере да кривим друге за тренутну ситуацију, морам рећи да је 4 деценије проблематика водоснабдевања „гурана под тепих“. Да је тако, најбоље говори податак да је најмлађи бунар у општини стар око 30 година. У последњих неколико година трудимо се да надоместимо оно што није рађено деценијама - рекао је за „Наше новине“ Арсић, додавши да цена воде диктира активности које се предузимају на оџачком водоводу.
-Цена воде у општини Оџаци није мењана уназад 4 године. Она је за 15 -16 и више динара јефтинија него у другим општинама, а у многим од њих, за разлику од оне коју користе грађани Оџака, вода није хемијски исправна за пиће. У општини Кула цена воде је 56 динара за сва насељена места, а у Апатину 49 динара. У Оџацима за исте услуге наплаћујемо 41 динар, а у насељеним местима 29 динара. Са таквим ценама, знајући колики су трошкови одржавања водоводне мреже, тешко је функционисати – каже Арсић.
Директор ЈКП ,,Услуга“ у разговору за „Наше новине“ говори о разлозима због којих у случају квара цели Оџаци остају без воде.
-Нисмо више, као некад, у могућности да искључујемо само одређене делове града како би санирали квар на водоводној мрежи. Разлог за то је превелика тврдоћа воде због које страдају вентили. У њихову замену у протеклом периду уложили смо значајна средства, међутим, недуго након што их заменимо, они због каменца нису у функцији - истакао је Арсић.

Тврдоћа воде „чека“ одлуку суда ?

Један од горућих проблема кад је реч о води из оџачког водовода је њена тврдоћа. Пре десетак година за решавање ове проблематике ангажована је фирма „Техномаг Терм“. На име радова на изградњи постројења за омекшавање воде новосадској фирми уплаћен је аванс од око 11 милиона динара, међутим, поменуто постројење  није изграђено до дана данашњег. Због неиспуњавања преузетих обавеза ЈКП“ ,,Услуга“ је тужила „Техномаг Терм“.
-Након што је надлежни суд донео првостепену пресуду у нашу корист,  уследила је жалба од стране фирме „Техномаг Терм“. Прошле године ангажовали смо новог адвоката и очекујем да и другостепена пресуда буде донесена у начу корист - каже Арсић и подсећа да су својевремено у Фонду за капитална улагања локалној самоуправи била одобрена средства за изградњу постројења за омекшавања воде..
-Пре две године обратио сам се надлежним у Покрајини како бих се упознао са износом средстава која су оџачкој локалној самоуправи опредељена на име решавања проблема тврдоће воде. Реч је о око 112 милона динара, од тих средстава  потрошен је износ  дат на име аванса фирми „Техномаг терм“, која се обавезала да ће изградити постројење за омекшавање воде. Чекамо епилог пред судом како бисмо предузели даље кораке у правцу решавања овог проблема  који је на врху листе приоритета кад је реч о водоснабдевању. За то имамо урађену пројектно – техничку документацију и са њом ћемо по окончању поступка аплицирати за доделу средстава у Покрајини - рекао је Арсић, додавши да у ЈКП ,,Услуга“ интезивно раде на изналажењу решења водоснабдевања на нивоу целе општине.
-Радимо истраживања и у договору са локалном самоуправом определићемо се за најбољу солуцију. Циљ нам је да проблем водоснабдевања буде решен на дуже стазе. Једно од могућих решења је изградња потпуно нове фабрике воде. Да не би било погрешних тумачења мојих речи, понављам да смо у фази испитивања и изналажења најбољег и најадекватнијег решења, а изградња нове фабрике је само једна од могућих солуција. Реч је о инвестицији чија реализација захтева низ предрадњи и за њену реализацију биће потребно време. Проблем водоснабдевања у општини није од јуче, па је нереално очекивати да се реши „преко ноћи“ -истакао је директор ЈКП ,,Услуга›› Никола Арсић.

Једна се поправља, а остале раде?

У разговору за „Наше новине“ Арсић нетачном и произвољном назива изјаву одборника Групе грађана - Оџаци могу боље Добрислава Прелића, који је на последњој седници Скупштине општине рекао да пола еко –чесми у општини није у функцији.
-Осим једне еко-чесме у Српском  Милетићу, која се поправља,  све остале су у функцији. Оно што се дешавало и што је највећи проблем кад је реч о еко-чесмама је набавка сензора. У случају њиховог квара, док не набавимо нове, било је случајева да половина „лула“ на некој од  еко-чесми у општини привремено не ради. То се дешавало, а не да пола еко-чесми у општини није у функцији - каже Арсић и додаје да се на сваких петнаест дана врши узроковање квалитета воде на еко-чесмама
-Еко-чесме се редовно одржавају, а редовна је и провера квалитета воде. Не искључујем могућност кварова. Таквих ситуација је било и биће. Оно што се, од како сам на челу комуналног предузећа, није десило је да је да половина еко-чесми у општини не ради - истакао је Арсић.

Последње ажурирано среда, 05 јул 2017 19:24
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.