Home Актуелно Друштво Додатни „ветар у леђа“ аграру
Додатни „ветар у леђа“ аграру ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 21 јул 2017 21:45

У Бачу додељени уговори о субвенционисању инвестиција у физичка средства. Уговоре о субвенционисању инвестиција у физичка средства потписало 63 пољопривредних газдинстава - Од 66 газдинстава која су поднела захтев за доделу субвенција, 3 одбијена због формално-правних разлога

Прошле недеље, 11. јула, у малој сали Дома културе у Бачу, председник општине Драган Сташевић уручио је уговоре носиоцима пољопривредних газдинстава о субвенционисању инвестиција у физичка средства. Уговор о додели субвенција потисало је 63 пољопривредних газдинстава. Максималан износ опредељених субвенција намењених за набавку опреме, по пољопривредном газдинству износи 160.000 хиљада динара, а укупна вредност додељених средстава износи 6.553.846,66 динара.
Задовољан одзивом пољопривредника на конкурс који је расписала локална самоуправа, председник општине Драган Сташевић је рекао да је општина Бач препознатљива по томе да из општинског фонда за развој пољопривреде субвенционише пољопривредна газдинства.


-На тај начин дајемо додатни „ветар у леђа“малим пољопривредницима и женама носиоцима газдинстава. Водимо рачуна да се не преклапамо са конкурсима које расписује ресорно републичко министарсто и Покрајински секретаријат. Да смо успешни у промоцији пољопривреде и да на прави начин препознајемо потребу промовисања развоја аграра говори и награда најуспешније општине у агро-бизнису коју смо добили на недавно идржаном пољопривредном сајму у Новом Саду - рекао је Сташевић, додавши да ће локална самоуправа са праксом субвенционисања аграра из локалног буџета наставити и у наредном периоду.
-Ми јесмо пољопривредни крај. Око 25 хиљада хектара обрадивог пољопривредног земљишта и око 7.500 хектара државних пољопривредних парцела дају нам за право да у овој области препознајемо ону грану која ће бити најбољи замајац развоја целе општине - поручио је Сташевић.
Истакавши да су уговоре о субвенционисању инвестиција у физичка средства потписали носиоци пољопривредних газдинстава из свих насељених места општине, Сташевић је рекао да  опредељена средства локалне самоуправе за њих много значе и у материјалном и моралном смислу.
-Пољопривредници у општини Бач знају да локална самоуправа стоји иза њих. Следећи корак који планирамо је да изнађемо начин да на предстојећој лицитацији државног земљишта, крајем августа месеца, снизимо почетну цену закупа. Аграру треба подршка и помоћ и ми ћемо то радити и надаље - поручио је Сташевић, додавши да локална самоуправ планира у наредном периоду да спроведе поступак субвенционисања каматних стопа, програм за који су прошле године пољопривредни произвођачи показали велико интересовање.
-Један од програма који ћемо и ове године спровести у дело је регресирање премија осигурања, а по први пут планирамо да подстакнемо и производњу енергије путем соларних панела - рекао је Сташевић.
На додели уговора о субвенционисању инвестиција у физичка средства окупљеним носиоцима пољопривредних газдинстава обратила се и Јелена Ковачевић, руководилац Одељења за пољопривреду.
Истакавши да локална самоуправа субвенционише аграр са циљем да интензивира пољопривредну производњу, Ковачевић је рекла да се на тај начин ствара нова додатна вредност од које ће користи имати цела општина.

 

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 21:50
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.