Home Актуелно Друштво Путни трошкови најзад решени
Путни трошкови најзад решени ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Стеван Милер   
петак, 21 јул 2017 22:02

Одбор образовања Већа Самосталног синдиката и локална самоуправа  на прагу решења о исплати разлике путних трошкова запослених у школским установама. Проблем исплате пуног износа путних трошкова запослених у школама у оџачкој општини ускоро ће бити решен позитивним приступом проблему од стране руководства општине Оџаци.

Пре шест година настао је проблем исплате пуног износа путних трошкова запосленима у школама оџачке општине, након незаконите одлуке тадашњег сазива СО Оџаци и руководства општине да се на име путних трошкова исплаћује 70 % износа цене превоза. Одбор образовања Већа самосталног синдиката у Оџацима покушавао је договором са тадашњим руководством да проблем реши, али нису наишли на разумевање тадашњих челника општине Оџаци. Након неостварених иницијатива, упућена је појединачна тужба запослених у школама оџачке општине, што је позитивном пресудом у корист чланова синдиката у образовању, коштало општину Оџаци неколико милиона динара. Пошто је на снази и даље била Одлука СО Оџаци о исплати свега 70% цене путних трошкова, Одбор образовања наставио је иницијативу, да се противзаконита скупштинска Одлука стави ван снаге, међутим, ни са новим руководством није постигнут споразум, мада је тадашњи председник општине Душан Маријан прихватао преговоре. Преговори су дошли некако у „невреме“, пошто је Душан Маријан поднео оставку, а формирани Привремени орган није имао ингеренције за решавање сличних питања.


-Ми смо једноставно морали да решимо проблем који се већ годинама протезао. Исплата пуног износа путних трошкова запослених у школама у оџачкој општини, било да су чланови Самосталног синдиката или неког другог, је законска обавеза локалне самоуправе. Мени лично још увек није јасно како је тада могла бити донета противзаконита Одлука на седници СО Оџаци, упркос упозорењу од стране Одбора образовања Самосталног синдиката. Тадашње руководство општине Оџаци, на челу са Изабелом Шерић, тадашњом председницом општине, једноставно је одбијало било какве разговоре на ову тему, тако да смо били принуђени да предамо појединачне тужбе и да се путем суда запосленима надокнади разлика путних трошкова- рекао је за „Наше новине“ Јанко Тушјак, повереник Већа Самосталног синдиката у општини Оџаци.
Пошто је и након исплате настављена исплата у износу од 70%, износ се умножавао и наредне три године, а највероватније је да ће прблем бити решен, пошто је ново руководство у оџачкој општини на челу са председницом општине Латинком Васиљковић и њеним замеником Мирославом Кондићем, изразило спремност да се овај проблем реши и коначно скине са „дневног реда“, како су нас обавестили из Одбора образовања. На недавно одржаној седници Одбора образовања Већа самосталног синдиката општине Оџаци, којом је председавала Марина Боцка, председница Одбора, поздрављена је жеља општинских челника о прихватању иницијативе синдиката.
-Након свих ових година од када покушавамо да исправимо ову противзакониту одлуку Скупштине општине Оџаци, сада могу да изразим задовољство што ће наш проблем бити решен. Морам истаћи да се Мирослав Кондић, заменик председнице општине Оџаци, посебно заложио да се проблем путних трошкова што пре реши, а такође и председница општине када је била потпуно упозната са свим детаљима, прихватила је нашу иницијативу. Колективни уговор „покрива“ све наше захтеве и желимо само поштовање законских права запослених.  Споразумом између Већа самосталног синдиката и Општине Оџаци, који следи, биће прецизно регулисана динамика исплате, износа који ће бити исплаћен две године уназад, мада је прошло више времена од претходне наплате. Међутим, не желимо да „истерујем мак на конац“ и сагласили смо се да исплата буде извршена за период од две године – рекла је Марина Боцка, председница Одбора образовања.
Како смо сазнали у Већу самосталног синдиката у Оџацима, ради се о износу од око 7 милиона динара, а исплатом разлике путних трошкова, биће обухваћени и запослени у Општинској управи, Спортско - пословном центру, библиотекама и предшколској установи.

 

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 22:06
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.