Home Актуелно Хроника Грмело и на небу и са земље!
Грмело и на небу и са земље! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 21 јул 2017 22:07

У једном дану у општини Оџаци испаљене 32 противградне ракете. Од 15. априла, кад је почела борба против града, оџачки стрелци дејствовали 61 пут - У току 2016. године са противградних станица испаљена 31 ракета

Колики је значај противградне заштите за оне општине у којима је пољопривреда доминантна грана, могли смо се уверити 11. јула ове године. Протутњало је тог дана олујно невреме праћено градом кроз општину Оџаци, оставивши иза себе на појединим пољопривредним парцелама уништену летину.Причињена је велика материјалан штета која је могла бити и већа да није било дејства противградне заштите. Податак да су само тог дана оџачки стрелци са седам противградних станица испалили 32 ракете, једну више у односу на целу претходну сезону, најбољи је показатељ оног што је могло бити. Нажалост, упркос „рафалној“паљби са противградних станица, штета на појединим пољопривредним парцелама креће се од 20 до 80 одсто.
-Стрелци са противградних станица у општини Оџаци својски су одрадили свој посао - прича нам помоћник председнице општине Андрија Хајду и додаје да би штете на усевима, објектима, аутомобилима,  биле куд и камо веће да није било њиховог правовременог дејства.


Хајду каже да је локална самоуправа у последњих неколико година успела да подигне ниво противградне заштите.
-Противградна заштита овогодишњу сезону борбе против града дочекала је са довољним бројем ракета. У буџету имамо опредељена средства за набавку новог контигента, а добра вест је да Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство по први пут суфинансира набавку противградне муниције - каже Хајду и подсећа да су после дужег времена све противградне станице у општини у функцији.
-Прошле године све противградне станице, из безбедоносних разлога, детаљно су прегледане. Купљени су нови лансери за станице у Оцацима и Раткову, у ком дуги низ година противградна заштита није била у функцији, а ове године у плану је набавка нових лансера у Бачком Брестовцу и Лалићу - каже Хајду и додаје да локална самоуправа са 20.000 динара у току сезоне стимулише рад стрелаца на противградним станицама.
-Реч је о људима који обављају одговоран и опасан посао, а за то примају надокнаду годинама уназад од 4.000 динара. Како би их стимулисали да се и даље баве тим послом у току сезоне, у буџету определимо средства на име надокнаде за њихов рад - каже саговорник „Наших новина“.
Апелује Хајду на пољопривредне произвођаче да осигурају своје усеве.
Обишли смо најугроженија подручја. Свакодневно нам штету, која је велика, пријављују пољопривредни произвођачи. Нажалост, буџет општине је мали да им помогнемо. Пошто се све дешавало у неких пола сата, није проглашена елементарна непогода, па ће они који нису осигурани морати сами сносити трошкове причињене штете - рекао је за „Наше новине“ помоћник председнице општине Андрија Хајду.

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 22:11
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.