Home Актуелно Хроника Летели кровови
Летели кровови ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 21 јул 2017 22:13

Невреме опустошило Ново насеље у Богојеву. Локална самоуправа обезбедила привремени смештај за ромске породице из неформалног насеља у Богојеву - Једно од могућих решења до трајног расељавања смештај у контејнере за становање

Становници неформалног насеља у Богојеву прошле недеље и буквално су остали без крова над главом. Незапамћено невреме које је протутњало кроз ово насељено место општине Оџаци иза себе је оставило пустош. Највећа штета, на срећу само материјалана, причињена је на трошним објектима у Новом насељукоје је, а и пре је било, постало неусловно за живот.
О размерама штете коју је у неколико насељених места у општини причинио олујни ветар и град на објектима и пољопривредним усевима расправљало се на седници Општинског штаба за ванредне ситуације, коју је сазвала председница Латинка Васиљковић. На поменутој седници, између осталих, донета је и одлука о хитном збрињавању ромских прородица, које су привремено смештене у фискутурној сали Основне школе „Јожеф Атила“. Осим смештаја, за ромске породице обазбеђена је храна, вода и хигијенски материјал, а за оне који имају стоку превоз  три пута у току дана од места привременог смештаја до насеља и назад. За становнике Новог насеља који су остали у и око својих домова обезбеђена је храна, а пијаћом водом снабдевају се из цистерне.


Недуго након што је олујни ветар „одувао“већину кућа, у ромском насељу приступило се санацији штете.На дестак објеката штета је, колико - толико санирана, а ових дана, након што је постављен нови далековод и бетонске бандере, насеље би требало да добије јавну расвету.
У суботу,15. јуна, неформално насеље са представницима локалне самоуправе обишао је помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Палимир Тот. Након посерте Тота, о даљим видовима помоћи становницима Новог насеља у среду је требало да се расправља на седници Покрајинске владе.
Истакавши да су општински штаб за ванредне ситуације, Црвени крст и ЈКП ,,Услуга“, свако у домену свог деловања, одреговали благовремено и ефикасно, председница општине Латинка Васиљковић је рекла да ће  највероватније из Покрајине бити обезбеђен грађевински материјал за санацију штете на објектима.
-Свакодневно смо на терену и чинимо све да олакшамо живот становницима неформалног насеља у Богојеву. За две године насеље ће бити расељено, међутим, док се то не деси, објекти се морају привести намени - истакла је Васиљковић.

Последње ажурирано петак, 21 јул 2017 22:18
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.