Home Актуелно Друштво Шоргић: -Локална самоуправа је реаговала благовремено
Шоргић: -Локална самоуправа је реаговала благовремено ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 19:43

Документи свих врста и даље се не оверавају на писарници општине. Вршилац дужности јавног бележника, нотара за општину Оџаци именован, иако се није стекао ни један услов из чана 49 Закона о јавном бележништву

Право да оверавју документа свих врста на писарници општине, које је грађанима општине Оџаци ускраћено од 1. марта текуће године и даље заокупља пажњу јавности. Цео овај случај изнова је актуелизован на минулом заседању Скупштине општине Оџаци тврдњама одборника опозиције да локална самоуправа није на време реаговала и да је она главни кривац због ког грађани за оверу најобичнијег документа морају путовати у Сомбор и Апатин.
Да ли је локална асамоуправа била неажурна и кад ће и да ли ће се документа свих врста, осим некретнина, поново моћи оверавати на општинској писарници, питали смо начелника Општинске управе Шпиру Шоргића.
У разговору за „Наше новине“ Шоргић каже да су неозбиљне и нетачне тврдње да локална самоуправа није благовремено реаговала.
-Обратили смо се 22. фебруара дописом  Министарству правде и Пивредној комори јавних бележника у ком смо затражили тумачење члана 29, става 3 Закона о изменама Закона о овери потписа, рукописа и преписа на писарницама и пописним канцеларијама. Пошто нисмо добили одговор на наш допис од 1. марта, грађанима је онемогућено да документа оверавају на писарници општине - каже Шоргић и подсећа да је у периоду од 1. октобра 2014. године до 31. марта 2015. године општина Оџаци имала јавног бележника са службеним седиштем у Оџацима.


-Решењем Министарства правде јавни бележник Ненад Букарица распоређен је да ту функцију обавља за подручје Основног суда у Врбасу. Позивајући се на члан 49, Ресорно министарство је за вршиоца дужности јавног бележника за општину Оџаци, 30. марта 2015. године, одредило Лидију Карановић из Сомбора - каже Шоргић и додаје да је спорна та одлука Министарства правде, пошто се нису стекли услови из члана 49 за именовање вршиоца дужности.
У поновљеном допису од 9. маја изнели смо проблематику и указали да је вршилац дужности за општину Оџаци именован незаконито. Наиме, у члану 49 стоји да ће Комора по службеној дужности одредити вршиоца дужности нотара између суседних јавних бележника, односно јавно - бележничких помоћника, ако јавни бележник умре, буде суспендован у складу са Законом буде лишен пословне способности, лишен статуса или се одрекне обављања јавно - бележничке делатности... Из наведеног је јасно да није наступио ни један случај из поменутог члана за именовање вршиоца дужности нотара у општини Оџаци - каже Шоргић и додаје да је спорно и то да, упркос обавези да то уради у року три месеца од именовања вршиоца дужности,  Ресорно министарство није расписало оглас за избор нотара за општину Оџаци.
-Пошто нисмо добили одговор ни на овај допис, упркос телефонским уверавањима да ће проблем бити решен, председница општине Латинака Васиљковић и ја  у другој половини јула отишли смо у Београд, а све у намери да разјаснимо све недоумице. У разговору са шефом кабинета министарке правде Неле Кубуровић, Петром Рундићем, добили смо обећање да ће проблем бити размотрен, уз ограду да његов тим сматра да се решење о именовању вршиоца дужности јавног бележника за општину Оџаци неће поништити све док се не распише оглас за јавног бележника који ће имати седиште у Оџацима. Том приликом нам је речено да ће се оглас брзо расписати уколико локална самоуправа пронађе јавног бележника. Пошто на нашој територији нема лица које је положило јавно бележнички испит, та солуција за нас није била прихватљива -  каже Шоргић и додаје да је на поменутом састанку предложено да два дана у недељи у Оџаке долази помоћник јавног бележника из Сомбора и Апатина.
Уз ограду да таква солуција за нас није прихватљива, инсистирали смо на укидању решења Министарстав правде из 2015. године о имановању вршиоца дужности јавног бележника, расписивању огласа за избор јавног бележника, као и на томе да до избора нотара општинска и писарнице по месним канцеларијама имају право да оверавају документа свих врста коју су имали до 1. марта. Упркос обећању да ће се тај наш предлог размотрити 21. јула, дан након састанка у Београду, обратио сам се дописом министарки Нели Куборовић - каже Шоргић и додаје да, упркос чињеници да је у допису затражио хитан одговор са образложењем евентулане немогућности да се предлог локалне самоуправе усвоји, он до дана данашњег није стигао на адресу локалне самоуправе.
Саговорник ,,Наших новина“ каже да је последње у низу обећања да ће се расписати оглас за избор нотара за општину Оџаци добио од начелнице јавно бележничког сектора при Ресорном министарству Јелене Дерете.
-У телефонском разговору Дерета ми је рекла да је вршилац дужности нотара за општину Оџаци изабран грешком, али да је касно да се то решење поништи.Том прилико Дерта ми је рекла да ће се предузети хитне мере за расписивање огласа за јавног бележника. Од тог разговора прошло је десетак дана, а то се није десило - каже Шоргић и додаје да ће локална самоуправа и у наредном периоду истрајавати на решењу проблема због ког највише трпе грађани.

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:48
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.