Home Актуелно Друштво Одржавање стамбених зграда по новом закону
Одржавање стамбених зграда по новом закону ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 17 август 2017 19:49

Локална самоуправа у Оџацима припремљена за примену новог Закона о становању и одржавању зграда. Само једна особа из Оџака завршила обуку организовану у Регионалој привредној комори у Сомбору.

Обука будућих управника зграда или стамбених заједница, према новом Закону о становању и одржавању зграда, пре неколико дана завршена је у Сомбору, у организацији Регионалне привредне коморе. Припрему је похађало десет полазника из Западноbачког округа, којима предстоји полагање  испита на обрађене теме, које су обухватиле правни оквир у вези коришћења, управљања и одржавања зграда, администрaтивне и финансијске аспекте, безбедносну процедуру, као и комуникације. Одржано је планираних 50 часова у седам дана, а полазници су добили сертификате о одслушаној настави, након које им предстоји полагање писмених и усмених  испита. Како нам је рекла Јована Вујковић, стручни сарадник у Регионалној привредној комори Сомбор, полазници обуке су били задовољни темама и начину презентације од стране предавача. Обуку је похађало девет полазника из Сомбора и само једна особа из Оџака. Овај податак говори да  још увек постоји неповерење код будућих потенцијално заинтересованиh особа за овај вид стручног усавршавања. Почетак обуке је био предвиђен за претходни месец, али је одложен за август због малог броја пријављених. У Регионалној привредној комори очекују и нови „круг“ обуке, када се пријави довољан број заинтересованих.


Локална самоуправа у Оџацима, припремељена је за примену новог закона, по речима Шпире Шоргића, начелника Општинске управе.
-Према новом Закону о становању и одржавању зграда, припремили смо службу која ће водити регистар стамбених заједница у оквиру општинске управе. Након извршене регистрације према одредбама новог закона, требали би бити именовани управници стамбених јединица, која ће добити статус правног лица. Овог момента немам податак да ли у Оџацима има сертификованих лица за обављање ових послова, али свакако да ми спремно дочекујемо примену новог закона. Ускоро ће на једној од наредних седница Општинског већа бити донета Одлука о висини надокнаде за будуће управнике стамбених заједница, а управе истих могу кориговати надокнаде, према одредбама Закона. Будуће стамбене заједнице или зграде у колективном становању, на својим скупштинама, у обавези су да формирају органе, као и управнике. Такође су у обавези да донесу и акте, као што су Одлука о општем кућном реду, План текућег одржавања зграде и друге акте који се односе на питања из колективног становања – рекао нам је Шоргић.
По његовим речима, ако скупштине стамбених јединица не изаберу управнике, њихову улогу преузима локална самоуправа, која поставља вршиоце дужности, али само из редова лиценцираних особа. Слично је и са текућим одржавањем, пошто ће локалне самоуправе део локалног буџета усмеравати за ове намене онима који не формирају органе стамбених јединица. Остала је непознаница до када ће локална самоуправа интервенисати у овим случајевима.
Вероватно ће у наредном периоду бити још много речи о проблематици одржавања стамбених, као и пословних зграда, које су због веома тешке финансијске ситуације станара и корисника у „јадном“ стању.

 

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 19:51
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.