Home Актуелно Хроника Горак укус слатких плодова
Горак укус слатких плодова ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 17 август 2017 20:06

Откупна цена зауставила експанзију малине у Војводини. Због ниске откупне цене, већина произвођача ове сезоне није ангажовала бераче - Поједини произвођачи почели да уништавају своје засаде

Добро успева малина на војвођанским пољима, где по неким проценама заузима око 1000 хектара, али, по свему судећи, даља перспектива узгоја овог воћа у Покрајини није блистава. Разлог - откупна цена слатких црвених плодова, због које је велики број произвођача ове сезоне обуставио бербу, а забележени су и први случајеви кошење парцела под малином. Тако је у јеку сезоне бербе, а како ће бити до новембра месеца кад се сезона завршава, показаће време. Места оптимизму да ће се нешто променити на боље, нема. Откупна цена војвођанске малине од 120 динара по килограму и даље је на снази и, по свему судећи, она се неће мењати до краја сезоне бербе. Једно је сигурно - и уколико дође до повећања откупне цене, она неће бити довољна да произвођачи покрију основне трошкове. Скренули су пажњу на почетку сезоне бербе произвођачи надлежним на ниску откупну цену. Због те исте цене, уместо у малињацима, окупљали су се на протестним скуповима, али резултата није било.У малињацима, који су прошле године у ово време били пуни берача, они се данас могу избројати на прсте једне руке. Заобилазе парцеле под малином берачи, а заобилазе их и они који су је засадили незадовољни ценом од 120 динара, за коју кажу да није довољна да се плати надница берачима.


О тренутној ситуацији и перспективама развоја малинарства у Војводини, крајем јула месеца разговарало се на састанку у Покрајинској влади. Представнике удружења „Бачкопољски малинари“, ,,Малина Ратково“ и представнике оџачке локалне самоуправе примили су министар пољопривреде Бранислав Недимовић и Покрајински секретар пољопривреде, водопривреде и шумарства Вук Радојевић. Обећали су ресорни републички министар и покрајински секретар делегацији малинара из оџачке локалне самоуправе да ће путем заједничких механизама у кооперацији на републичком и покрајинском нивоу искористити све расположиве ресурсе како би помогли јачању узгоја малине
Истакавши да се прва конструктивна решења за тренутну ситуацију војвођанских малинара огледају у обједињавању произвођача у задруге или асоцијације, како би на тај начин имали већу могућност да из буџетских средстава заједнички повуку веће износе за изградњу и опремање хладњача, секретар Радојевић је рекао да је ресорни Покрајински секретаријат од ове године увео мере бесповратних средстава за набавку противградних мрежа за заштиту од града, где је препознато јагодичасто и бобичасто воће, а у значајној мери повећан је износ за опремање хладњача.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је поручио да има разумевања за специфичности проблематике производње малине у Војводини у односу на производњу у централној Србији, али да постоји свест о квалитету слатких црвених плодова који се на терторији покрајине производе, како је рекао, по савременим и „школским“ стандардима.

Цена откупа „опустошила“ малињаке у Раткову

-Даљој експанзији производње малине у Покрајини највећа препрека је цена коју нуди власници хладњача - каже за „Наше новине›› Данило Шћепановић, малинар из Раткова.

-Нема ни једног разлога да откупна цена малине у Војводини не буде на нивоу оне која је у централној Србији - каже Шћепановић, по чијим је речима „полана“ која приспе у Војводини боља и квалитетнија него у Пољској.
Оцењујући резултате јулског састанка са ресорним  републичким министром и покрајинским секретаром, саговорник „Наших новина“ каже да охрабрује подршка и разумевање за проблем са којим се малинари у Војводини суочавају, али да нема места оптимизму кад је реч о повећању откупне цене.
-Волео бих да не буде тако, али до састанка је касно дошло. Сезона брања је у пуном јеку и тешко је очекивати да дође до неких промена. Штета која је проузрокована је огромна, а по свему судећи, биће и већа, пошто су неки произвођачи „дигли руке од малине“ - каже Шћепановић и додаје да малинари из Војводине траже да имају исти третман као и они из централне Србије.

 

Последње ажурирано четвртак, 17 август 2017 20:12
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.