Home Актуелно Друштво Васиљковић: -Председник Вучић зна ко сам.
Васиљковић: -Председник Вучић зна ко сам. ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 август 2017 22:09

Навршило се сто дана од конституисања актуелне власти у општини Оџаци. О свему оном што локална самоуправа ради грађани ће благовремено бити обавештени Израда квалитетне  пројектно-техничке  документације приоритетан задатак - Обиласком терена стичем реалнију слику о стварним потребама и проблемима насељених места

Почетак мандата председнице општине Латинке Васиљковић започео је на начин какав сасвим сигурно прижељкују сви предедници општина и градоначелници градова у Србији. Наиме, три дана након што је на седеници Скупштине општине иманована за председницу, Васиљковић је заједно са тадашњим председником Владе, данас председником Србије Александром Вучићем, присуствовала отварању новог производног погона „Магне“ у Оџацима. Недуго потом, у разговору за „Наше новине“ Васиљковић је рекла да је тај догађај на најлепши начин обележило почетак њеног четворогодишњег мандата и да се нада да ће таквих и сличних повода бити и у наредном периоду. Том приликом Васиљковић је, између осталог, грађанима општине поручила да функцију председнице општине неће обављати из фотеље, да ће свој рад, труд и пре свега поштење и одлучност уложити у циљу општег напретка. Од оног што је рекла Васиљковић не одступа ни данас. У разговору за „Наше новине“, вођен поводом сто дана од избора за председницу општине, каже да је, након што их је сагледала, одлучна  да се ухвати у коштац са проблемима али и у намери да о свему оном што локална самоуправа ради грађани буду благовремено обавештени.


-За сто дана од како сам на челу општине, из Покрајине је општина Оџаци добила око 116 милиона динара, а из Републике 25 милиона динара. Да би се то десило, ја и моји сарадници уложили смо велики труд и сасвим је на месту да грађани то знају - истакла је Васиљковић, додавши да ће за време свог мандата инсистирати на директним контактима, обиласку терена и доброј сардањи са вишим инстанцама власти.
-Директни контакт је најделотворнији контакт. Обиласком свих насељених места у општини стећи ћу потпунију слику у актуелну проблематику. Иако сам свесна проблема, као и чињенице да поједине вишегодишње капиталне инвестиције локална самоуправа не може сама решити, са пуно оптимизма гледам напред. Локална самоуправа има добру сарадњу са вишим инстанцама власти и на нама је да правимо добру  пројектно-техничку докуменатацију како би могли аплицирати за доделу средстава. У колико будемо успешни у том послу, на добром смо путу да реализујемо и финансијски најзахтевније пројекте - рекла је у разговору за „Наше новине“  председница општине Латинка Васиљковић.

На место председнице општине имановани сте на предлог Српске напредне странке. Недуго после избора састали сте се са лидером ваше политичке организације Александром Вућићем. Да ли вам је рекао шта од вас као председнице општине очекује?
Одговор на ваше питање је да председник Вучић зна ко сам. Председник није требао да ми каже шта од мене очекује. Пристајући да обављам ту привилеговану функцију, свесно сам прихватила и велико бреме одговорности. Не бојим се те одговорности, као ни обавеза које носи. Посао председнице обављаћу  у складу са оним што Српска напредна старнка прокламује на нивоу републике и покрајине. Иако сам тек на почетку мандата већ сад могу обећати да ћу указано поверење оправдати на најбољи могући начин.

Пре Вас на челу општине био је Душан Маријан. Да ли вам је отежавајућа или олакшавајућа околност то што сте чланови исте политичке организације?
За време мандата Душана Маријана у општини су реализоване многе значајне инвестиције, а оно  што је можда најбитније консолидован је презадужени општински буџет. То су чињенице и нико их неможе оспорити. Без обзира на политичку припадност треба рећи истину о тековинама сваке власти. Лично мислим да је претходна била успешна. Проблема у општини има и они су евидентни, али за њих је понајмање крива предходна власт и Душан Маријан. Поједини проблеми су вишегодишњи и за њихово решавање је потребно и време и новац.

Кад кажете да је претходна власт била успешна, да ли то кажете на основу сазнања које сте стекли у првих 100 дана од како сте на челу општине?
Између осталог и на основу тих сазнања, али и због оног што се дешава за време мог мандата. Подсетићу вас да је у протеклих 100 дана завршена реконструкција пута Бачки Грачац –Крушчић, да је у току санација моста на канлу Дунав –Тиса –Дунав, ускоро креће реконструкција Улице Ива Лоле Рибара. То су вишегодишњи проблеми који спадају у категорију капиталних пројеката за које је претходна власт у буџету општине определила средства.То штоће се те инвестиције реализују за време мог мандата чине ме поносном  али свесном да је њих планирао неко други. Нисам учествовала у креирању буџета за текућу годину али зато активно учествујем у креирању предлога буџета за 2018. годину. То је један од разлога због којих ових дана обилазим месне заједнице и образовне установе. Инсистираћу на томе да буџет буде реалан и остварив.
Осим сагледавања оног што вам  је претходна валст оставила у наслеђе, шта се још дешавало у предходних сто дана?
Споменула сам реализацију и почетак реализације пројкета који су финансијски најзахтевнији. До краја ове календарске године планирамо низ пројектних активности које су значајне, али су по обиму уложених средстава мањи од поменутих. Прошле недеље Дому здравља на употребу је предат савремни ултразвук, а ускоро креће реконструкција зграде гинекологије и педијатрије, у плану је изградња пешачко-бициклистичке стазе и расвете према „Магни“, проширење Предшколске установе „Полетарц“,захваљујући ком ће 30 деце бити скинуто са листе чекања. Након три деценије у овој установи, реконструисани су санитарни чворови. Захваљујући Фондацији Новака Ђоковића ускоро ће и малишани из Дероња имати свој вртић. Након дугогог низа година пре месец дана успели смо да пронађемо решење за исплату разлике путних трошкова за раднике у просвети и осталим институцијама чији је општина оснивач.

Наставили сте праксу претходне власти кад је реч о улагању у здравство.
Све оно што је било добро, а тековина је претходне коалиције на власти чији је стожер Српска напредна странка, наставићемо да реализујемо и у наредном периоду. Општина Оџаци спада у сам врх локалних средина кад је реч о улагању у здравство. Да смо одлучни да ниво здравствене заштите подигнемо на виши ниво показујемо низом конкретних примера. Недавно смо овој здравственој установи на употребу предали нови,  савремени  ултразвук, а ових дана на употребу ћемо им предати и два нова санитетска возила. О трошку буџета 11 лекара је на специјализацији.За ту намену из буџета на годишњем нивоу издвајамо око 11 милиона динара.Већ сам споменула скорашњи почетак реконструкције зграде гинекологије и педијатрије. Ако се зна да ће Дом здравља ове године из буџета општине добити око 55 милиона динара онда је јасно да наша залагање да се ниво здравствене заштите подигне на виши ниво није празна прича.
Поносна сам на чињеницу да смо међу општинама које су опредилила средстава за ангио салу у болници „Радивој Симовић“  у Сомбору. За ту намену у буџету смо определили 1.500.000 динара.

Приликом посете месним заједницама Српски Милетић и Богојево скренули сте пажњу на значај пројектно-техничке документације.
На то ћу скренути пажњу и у осталим месним заједницама које планирам да посетим ових дана. Буђење свести о значају израде квалитетне пројкетно-техничке документације од изузетне је важности и може утицати на динамику решавања проблема по насељеним местима. Оне месне заједнице које буду ажурне у овом послу биће у предности кад је реч о решавању капиталних пројекта попут изградње канализационе мреже и атмосферске канализације. Охрабрена сам чињеницом да поједине месне заједнице већ имају пројекте са којима, кад се прилагоде и дораде, могу аплицирати за доделу средстава код виших инстанци власти. Став покрајинске владе кад је реч о додели средстава је јасан. Средства се додељују за оне локалне самоуправе и месне заједнице које имају квалитетну пројектно-техничку документацију и минимум средстава за суфинансирање.

За рестрикције водоводних путева и немогућност овере докумената свих врста на писарници општине, опозиција у скупштини општине оптужила је локалну самоуправу. По речима опозиционих одборника, изостала је правовремена реакција.
Непромишљено је да о рестрикцијама воде причају они људи који су били на челу општине и за време чијег мандата су цистерне на улицама биле уобичајена појава. Данас  ти исти људи зарад јефтиних политичких поена спочитавају нам да смо неажурни по овом питању. Важно ми је  да грађани знају да смо у оба ова случаја благовремено реаговали. Ископавањем новог бунара проблем рестрикција воде, којих је овог лета  било у целој Србији, је решен, а од ове недеље, уторком и четвртком, у Општинској управи радиће и помоћници нотара који ће вршити овере свих докумената изузимајући оне који се односе на промет непокретности.
У локалној смоуправи свесни смо и свих других проблема и интензивно радимо да се они реше. Не сумњам да ће нас опозиција критиковати, без обзира шта урадили, па се не обазирем на те критике. Суд грађана је најмеродавнији. Они су нам указали поверење и њима ћемо, кад за то дође време, поднети извештај о ономе што је урађено али и ономе што није. Особа сам која сваком послу приступа одговорно и професионално. Функцију председнице општине  обављам управо на тај начин. Указано ми је поврење да будем председница општине и намера ми је да то поверење оправдам.

Какву оцену прижељкујете за ваш рад?
У току школовања нисам се задовољавала просечним оценама .Тежила сам оним највишим и у томе сам  ,захваљујући свом раду и труду, успевала. Период од сто дана је сасвим довољан да се сагледа тренутна ситуација, али прекратак за оцењивање било чијег рада. Долазећи на функцију председнице општине грађанима сам обећала рад и залагање и од тога нећу одступити. Све оно што ја и моји сарадници будемо радили биће транспарентно. Због те транспарентности инсистирам да грађани буду обавештени о свим потезима које предузимамо. Верујем у људе са којима радим и уверена сам да резултати неће изостати.

Последње ажурирано четвртак, 31 август 2017 22:14
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.