Home Актуелно Хроника Сагледавање актуелне проблематике на терену
Сагледавање актуелне проблематике на терену ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 август 2017 22:21

Председница општине Латинка Васиљковић са сарaдницима у радној посети  Српском  Милетићу и Богојеву. Проблеми месних заједница су вишегодишњи и спадају у ранг капиталних улагања.
Израда квалитетне пројектно-техничке документације приoритетан задатак свих месних заједница.


Најавила је председница општине Оџаци, Латинка Васиљковић, преузимајући ту функцију у мају месецу текуће године, обилазак свих насељених места у општини, са циљем сагледавања актуелене проблематике на терену, стицања потпуније слике и стварне потребе као и оног што локална самоуправа може реално учинити у наредном периоду како би се проблеми почели решавати. Прве две радне посете десиле су се прошле недеље обиласком месних заједница Српски Милетић и Богојево. У вишесатним разговорима вођеним у ова два насељена места општине Оџаци, секретар месне заједнице Драган Момциловиц и председница савета Марија Благојевиц упознали су председницу општине и њене сараднике, помоћника председнице општине задуженог за здравствену и социјалну заштиту Милорада Станишића и директоре библиотеке-музејска јединица „Бранко Радичевић“ Биљану Златковић, туристичке организације Весну Петковић, ЈКП ,,Услуга“ Николу Арсића и Дома здравља Стеву Панића, са плановима, горућим проблемима и оним што савети месних заједница предузимају да се ти проблеми реше.

 

Након радних састанака у просторијама месних заједница Васиљковић је рекла да су разговори у обе месне заједнице били конструктивни.
Пробеме који тиште ове две месне заједнице сагледали смо из различитих аспеката како би у наредном периоду могли планирати оно што је  реално и оствариво - истакла је  Васиљковић  додавши да се сагледавањем актуелене проблематике на терену стиче потпунија слика у стварне поребе месних заједница.
Проблеми  насељених места у општини Оџаци су вишегодишњи. Спадају у ранг капиталних улагања и њихово решавање захтева ангажовање виших инстанци власти истакла је Васиљковић додавши да је од изузетне важности да у наредном периоду месне заједнице буду пројектно спремене .
У предходном периоду локална самоуправа од виших инстанци власти добила је значајна средства на основу пројектно-техничке документације. Месне заједнице морају бити свесне чињенице да захватања из општинског буџета нису довољна како би се решавали капитални вишегодишњи проблеми и да је прави пут у квалитетној пројектно-техничкој документацији. Од секретара месних заједница у Српском Милетићу и Богојеву сам сазнала да имају неколико пројеката којима, уколико се прилагоде и ревидирају, могу аплицирати према вишим инстанцама власти. Након обиласка осталих насељених места у општини обратићемо се саветима месних заједница да нам доставе пројектно-техничку документацију којом располажу како би и на тај начин, поред евиденције, сагледали њихове потребе - истакла је Васиљковић.
Посета председнице општине Латинке Васиљковић и њених сарадника, за секретара Месне заједнице Српски Милетић, Драгана Момчиловића, први је корак ка успостављању једне тешње сарадње на релацији месна заједница - локална самоуправа.
-Председници општине предочио сам актуелну проблематику. Свесни смо чињенице да је решавање оних горућих, попут канализационе и водоводне  мреже за општински буџет „крупан залогај“, али и тога да је сарадња са локалном самоуправом неопходна како би се ти и остали проблеми почели решавати. У Месној заједници Српски Милетић располажемо са неколико пројекта које треба ревидирати, а  интензивно размишљамо и о изналажењу начина за расписивање новог месног самодориноса. За разалику од претходних, овај, уколико буде расписан, односио би се само на реализацију једног пројекта. Једна инвестиција - један месни самодопринос - истако је Момчиловић.
Поручивши да је интензивну сарадњу са локалном самоуправом Месна заједница Богојево успоставила у 2017. години, председница Савета Марија Благојевић, попут Драгана Момчиловића, имала је само речи хвале за посету председнице општине Латинке Васиљковић.
-Не кажем да сарадње није било и претходном периоду, међутим, после дужег времена, у радној  посети Месној заједници Богојево боравили су представници извршне власти и директори јавних установа и предузећа чији је оснивач општина - истакла је Благојевић, истакавши да у наредном периоду очекује конкретне ефекте  оног о чему је разговарано.
Приоритетни задатци у наредном периоду су измештање пијачног простора из центра села у двориште старе Основне школе и решавање питања јавног реда и мира који у Богојеву нису на задовољавајућем нивоу - истакла је након састанка председница Сaвета Mесне заједнице Богојево Марија Благојевић.

 

Последње ажурирано четвртак, 31 август 2017 22:27
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.