Home Актуелно Друштво Кључ у руке за 20 породица
Кључ у руке за 20 породица ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 14 септембар 2017 15:37

У насељу Пејтон у Оџацима на три обједињене парцеле ускоро почиње градња стамбене зграде за избегла и прогнана лица. За 4 породице које су остале „испод црте“ предвиђен откуп станова - Реалан рок за решавање стамбеног збрињавања избеглих и прогнаних лица у општини Оџаци 2019. година

Крајем августа месеца текуће године, на три обједињене парцеле, смештене у насељу Пејтон у Оџацима, почела је градња стамбене зграде намењене за смештај избеглих и прогнаних лица. Реч је о завршној фази пројекта, ,,Закуп-откуп“, изградње зграде са 20 станова чију градњу у комплетном износу финансира Развојна банка Европе.Овим пројектом обухваћено је 30 општина у Србији, а вредност пројекта је око 12.800.000 евра. Свака зграда која се буде градила у оквиру пројекта који за крајњи циљ има трајно збрињавање избеглих и прогнаних лица исте је вредности, а предвиђено је да шест месеци након што стекну право становања избегла и прогане породице, без камате и на велики број рата  могу откупити станове
Да би се реализовао овај пројекат, локална самоуправа у Оџацима обезбедила је обједињену парцелу за градњу, грађевинску дозволу, сагласност за прикључак на водоводну и електро мрежу. Пре званичног почетка радова, који су након спроведене јавне набавке поверени фирми ,,Геоплан“, са парцеле су уклоњене гараже, чијим власницима ће се понудити адекватне локације на којима ће моћи поново да их монтирају. Сходно уговору, који је у име локалне самоуправе потписао бивши председник општине Душан Маријан, рок до ког би извођач радова требао да оконча радове је 10 месеци од увођења у посао.


Од повереника за избеглице и миграције општине Оџаци Милана Орлића сазнајмео да је предвиђено да се зграда гради на пет нивоа, приземље, три спрата и поткровље и да су станови адекватни структури корисника.
Орлић за „Наше новине“ каже да је јавни позив , конкурси, додела станова и све оно што је преtходило почетку градње завршено у мају месецу 2016. године.
-Листа избеглих и прогнаних породица које ће, кад се зграда заврши, добити кључ у руке, објављена је у мају месецу прошле године. На конкурсу који је локална самоуправа расписала било је 32 захтева. Неки од њих нису испуњавали услове, тако да је комисија разматрала 24 захтева - каже Орлић и додаје да је за 4 породице које су остале испод црте, а испуњавају услове из конкурса, предвиђена куповина адекватних станова, најкасније 60 дана по усељењу зграде која се гради у насељу Пејтон.
Саговорник „Наших новина“ каже да се пројекат ,,Закуп –откуп“ станова, захваљујући ком ће „кров над главом“ добити 24 избегле и прогнане породице, више неће практиковати.
Истакавши да је реално да проблем трајног стамбеног збрињавања избеглих и прогнаних лица у општини Оџаци буде решен закључно са 2019. годином, Орлић каже да ће се за преостале породице које немају решен стамбени статус откупљивати сеоска домаћинства са окућницом и монтажни објекти.
Незахвално је говорити о роковима, међутим, све указује да би 2019. година могла бити завршна година кад је реч о стамбеном збрињавању избеглих и расељених лица у општини Оџаци. Према расположивим сазнањима, у случају да се распише још један конкурс за откуп сеоских домаћинстава са окућницом, а обично се расписује за 30 до 35 породица, нећемо имати довољан број кандидата - каже Орлић и додаје да је општина Оџаци једна од оних локалних средина која ефикасно решава проблеме избеглих и прогнаних лица.

 

Последње ажурирано четвртак, 14 септембар 2017 15:43
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.