Home Актуелно Хроника Конкретним потезима бране лидерску позицију у аграру
Конкретним потезима бране лидерску позицију у аграру ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 14 септембар 2017 15:48

У општини Бач закључени уговори о додели субвенција пољопривредним газдинствима. Субвенције у укупном износу од око 4.400.000 динара додељене за 66 пољопривредних газдинстава - Висина субвенције од 65 до 70 одсто - У току ове године из Фонда за развој пољопривреде за развој аграра опредељено преко 11 милиона динара

У више наврата истицали су у локалној самоуправи у Бачу да им је улагање у аграр, а све у циљу његовог динамичнијег и бржег развоја, један од приоритетних задатака. Последњи у низу конкретних примера те опредељности је додела субвенција за инвестиције у физичка средства пољопривредних газдинстава.
Тим поводом, у уторак, 12. септембра, у сали Скупштине општине  Бач окупили су се представници 66 пољопривредних газдинстава,  којима је уговоре о субвенцијама  уручио председник општине Бач Драган Сташевић.
Истакавши да је укупан износ опредељених субвенција око 4.400.000 динара, Сташевић је изразио задовољство великим интересовањем пољопривредника за мере које предузима локална самоуправа.
-Радује чињеница да се велики број пољопривредних газдинстава пријавио за доделу субвенција за набавку физичких средстава - истакао је Сташевић, највивши да ће и за наредну годину у општинском буџету  бити опредељена значајна средства за подстицај и развој привреде.


-Због велике заинтересованости пољопривредних газдинстава, висина опредељених средстава у овом кругу доделе субвенција крећу се од 65 до 70 одсто. Разлог смањења у односу на први круг, у ком је висина субвенција била 80 одсто је ограничен износ средстава и наша жеља да испоштујемо сва пољопривредна газдинства која су конкурисала са уредном документацијом. Успели смо у тој намери захваљујући чињеници да смо „захватили“ додатних 1,170.000 динара из буџета пољопривреде - истакао је Сташевић, додавши да је у току ове године из фонда за развој пољопривреде за подстицај аграра опредељено  преко 11 милиона динара.
По речима председника општине Бач Драгана Сташевића, у току ове године очекује се реализација још два конкурса. Први, који се односи на субвенционисање премија осигурања и други, којим ће се субвенционисати  камате на кредите, које ће пољопривредници подизати у банкама за које се сами одлуче.
Локална самоуправа, по речима Сташевића, тражиће од Управе за пољопривредно земљиште да пољопривредни произвођачи са територије општине Бач стартују са 10 одсто нижом ценом на лицитацији државног земљишта која се очекује у току месеца септембра.
-Надам се да тим гестом не кршимо законске регулативе. Намера нам је да и на тај начин дамо подршку пољопривредницима који ове године пролазе кроз  тешку и сушну сезону - рекао је Сташевић.
Осврнувши се на недавну посету делегације Бача Аустрији, Сташевић је рекао да ће за два месеца фирма „Аутлет“ у радној зони отворити своје представништво.
-Кад се то деси, грађани општине Бач моћи ће да купују прикључне машине, тракторе и осталу савремну опрему, а све по ценама нижим од 7 до 10 одсто - истакао је Сташевић, додавши да ће компанија „Штајер“ из Аустрије стипендирати пет најбољих ученика Пољопривредне школе у Бачу, који ће по завршетку студија имати обезбеђен посао.

Последње ажурирано четвртак, 14 септембар 2017 15:52
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.