Home Актуелно Хроника Нелегално пописано, у току озакоњење
Нелегално пописано, у току озакоњење ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 14 септембар 2017 15:52

У општини Оџаци пописано око 5.500 нелегалних објеката. У току 2016. године издато око 480 решења о озакоњењу - Ових дана приводи се крају посао на изради решења инвеститорима - Одељење за урбанизам орган надлежан  за озакоњење - Решења о уклањању стамбеног објекта биће сторнирано уколико инвеститори на увид  донесу грађевинску и употребну дозволу

Након што је у 2016. години извршен попис нелегалних објеката у општини Оџаци, ових дана приводи се крају посао на изради решења о њиховом  уклањању која се шаљу на адресу инвеститора. По речима грађевинског инспектора Снежане Ракић Спасојевић, реч је о обимном послу на ком су, како би се што пре окончао, у дане викенда и по завршетку радног времена   ангажовани радници Општинске управе, у највећем броју дипломирани правници.
Истакавши  да је пописна комисија, именована од стране општинске управе општине Оџаци, пописала око 5.500 објеката изграђених пре  датума ступања на снагу Закона о озакоњењу, а увидом у сателитски снимак територије Републике Србије, који је објављен на сајту Републичког геодетског завода, Ракић Спасојевић каже да се, захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе са надлежним службама, све планиране активности које претходе легализацији дивље градње одвијају у законским оквирима.


Саговорница „Наших новина“ каже да је у 2016. години, осим пописа нелегално изграђених објеката, издато око 480 решења о озакоњењу и  подсећа да рашење о уклањању не значи да ће се објекат рушити.
-Ни један објекат који је изграђен, а власник за то нема грађевинску дозволу, неће бити уклоњен уколико инвеститори, власници објекта, покрену процес његовог озакоњења. Решење о уклањању које грађани добију из грађавинске инспекције доставља се Одељењу за урбанизам, стамбено-комуналне, имовинско –правне односе  и заштиту животне средине, органу надлежном за издавање решења о озакоњењу - каже Ракић Спасојевић и додаје да се грађани,  тек кад добију решење из грађевинске инспекције и обавештење из Одељења за урбанизам могу обратити, у случају неких нејасноћа, надлежним општинским службама.
-Било је случајева да су пописани стамбени објекти за које, на терену, нисмо знали  да ли имају грађевинску дозволу. То што су ти објекти  пописани, не значи да морају да уђу у процес озакоњења. Уколико нам власници на увид поднесу све неопходне дозволе, грађевинску и употребну,  решења која су издата биће сторнирана - истиче Ракић Спасојевић и додаје да је следећа адреса на коју се власници нелегалне градње обраћају, након добијања решења из грађевинске инспекције и Одељења за урбанизам, овлашћени геометар.
Истакавши да је, за разлику од стамбених објеката за које  је, да би се озаконили, потребан пројекат затеченог стања, за помоћне објекте потребан само геодетски елаборат, Снежана Ракић Спасојевић каже  да, након што прибаве геодетски елаборат, грађани, инвеститори нелегалне градње са тим документом одлазе у Одељење за урбанизам, у ком добијају упутства о висини таксе коју треба  уплатити, како би објекат за који нису имали дозволу озаконили.

Последње ажурирано четвртак, 14 септембар 2017 15:56
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.