Home Актуелно Друштво Брже до посла преко дуалног образовања
Брже до посла преко дуалног образовања ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 28 септембар 2017 13:58

У Техничкој школи потписан уговор о увођењу практичне наставе. Увођење практичне наставе у Техничку школу подржала локална самоуправа, компанија „Магна“ и Привредна комора Западнобачког управног округа

Потписивањем уговора о увођењу практичне наставе у Техничкој школи, који су у среду, 27. септембра верификовали директорица Техничке школе Снежана Лучар и директор „Магне“ Миро Видошевић, општина Оџаци ушла је у круг локалних заједница у којима је  уведено дуално образовање.
Истакавши да је привилегија имати партнера као што је реномирана компанија „Магна“, директорица Техничке школе Снежана Лучар је рекла да потписивање уговора представља круну рада у последњих годину дана на успостављању дуалног образовања у општини Оџаци.
-Охрабрује чињеница да су и родитељи и ученици препознали потенцијал овог профила, захваљујући коме се стварају реални услови да млади остају у општини и активно учествују у њеном развоју - истакла је Лучар, похваливши ангажовање локалне самоуправе и Регионалне привредне коморе.
Нагласивши да је верификација уговора о увођењу дуалног образовања у Техничку школу значајан догађај за целу локалну заједницу, председница општине Латинка Васиљковић захвалила се компанији  „Магна“ и директору Миру Видошевићу на подршци и разумевању.


-Ове године ђаци ће од „Магне’’ бити стимулисани стипендијом од 5 хиљада динара, а у кругу фабрике обезбеђен им је простор за извођење практичне наставе - истакла  је Васиљковић, додавши да ће локална самоуправа и у наредном периоду улагати у образовање, а све са циљем стварања бољих услова.
-Циљ нам је да деца остану у општини. Рад образовних установа у општини је на високом нивоу, а доказ за то је да смо се изборили за нови профил модног кројача и смер мехатронике за који је локална самоуправа  издвојила средства за опремање кабинета - истакла је Васиљковић.
-Велику захвалност на иницијативи  која је претходила увођењу дуалног образовања у општини Оџаци дугујемо и Регионалној привредној комори  Западнобачког управног округа  и директору Зорану Булатовићу - рекла  је Васиљковић, додавши да је заједничким залагањем деци из општине Оџаци омогућено да уђу у процес  дуалног образовања.
-Верујем да ће на овај начин деца бити стимулисана да остану у општини Оџаци - истакла је председница општине, додавши да је дуално образовање пут до бржег запослења.
Истакавши да су, након спроведених анкета, привредни субјекти јасно рекли који им профили требају, директор Регионалне привредне коморе Западнобачког округа Зоран Булатовић је рекао да у претходном периоду није било јасно дефинисано шта треба привреди.
-Верујем да ће већ следеће године број привредних субјеката заинтересованих за дуално образовање бити већи. Добро је то што ће компаније које су се укључиле и подржавају нови образовни профил добити младе људе чије ће образовање, у сарадњи са школама, моћи да прате, а  привреда ће добити припремљене кадрове. То је добро и за децу која ће брже долазити до посла, као и за општине из којих млади неће одлазити - истакао је Булатовић, позвавши родитеље полазника дуалног образовања да подрже своју децу.
О својим  искуствима из Немачке, у којој  је похађао дуално образовање, ученицима и родитељима који су присуствовали потписивању уговора о увођењу практичне наставе говорио је директор „Магне“ Миро Видошевић.
Поручивши да тај профил има будућност и да је компанија „Магна“ стала иза њега, Видошевић је рекао да је велика прилика стећи сазнање како једна фирма функционише изнутра.
-Бенефит од дуалног образовања је да ће ученици који га буду похађали имати предност при запошљавању. Наш циљ је да ученике припремимо за посао. У почетку ће обука бити теоретска, а у трећој години  ученици ће бити укључени у производни процес - истакао је директор „Магне“ Миро Видошевић.
У.М.

 

Последње ажурирано четвртак, 28 септембар 2017 14:08
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.