Home Актуелно Друштво Циљ ми је да будем професор хармонике
Циљ ми је да будем професор хармонике ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 28 септембар 2017 14:14

Талентовани хармоникаш Данило Јовановић уписао средњу Музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Без помоћи спонзора тешко до циља

Сви музички стручњаци који су имали прилику да слушају како на хармоници свира Данило Јовановић, слажу се у оцени да се ради о несвакидашњем таленту. Да то нису претеране оцене дара овог ученика првог разреда средње Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду, где учи да свира класичну музику, доказују и успеси на многим такмичењима. До сад је Данило учествовао на 19 таквих великих надметања, где је освојио 18 првих места, док је само једном био трећи!
Милка Обрић, његова наставница хармонике у Музичкој школи, процењујући његове квалитете каже и следеће:
- Он има тај унутрашњи осећај за музику, што би се рекло природан таленат, изражену музикалност, одличну технику, тако да му све то иде у прилог да ти његови квалитети долазе до пуног изражаја. Приметила сам за ово кратко време колико је под мојим надзором, да је мало нестрпљив, па жели да одмах засвира на најбољи могући начин, као што се то ради на финалном извођењу. Мора стално и упорно да учи, јер сваки другачији приступ не би био био добар - педагошки наглашава Обрићева.
Очигледно је да je овај талентовани хармоникаш наследио музички ген од свог оца Томислава и деде Данила, познатих хармоникаша из Дероња.


- Врло рано је Данило, негде са седам-осам година, почео да упија музичке звуке у кући и није било тешко закључити да има слуха за музику. Зато сам одлучио да упише нижу музичку школу у Кули коју је успешно завршио. Предавач и учитељ му је био познати музички педагог Мирон Сивч. Тако је он први у нашој фамилији који је научио да свира по нотама. Било је у нашој фамилији доста талентованих музичара, али сви су они били самоуци. Значи, ту су се променили ствари на боље. Он се одмалена определио за хармонику, па га нисам  желео терати да музицира на тамбури, која је многима од нас Дероњчана били основни извор прихода - објашњава почетке свог сина отац Томислав.
Кави су даљи планови? - питамо младог виртуоза.  
- Жеља ми је да завршим средњу школу коју сам уписао и да то учиним на најбољи могући начин. Потом ми је план да одем у иностранство где бих завршио и Академију, будем професор хармонике у школи и држим часове народне музике. Намера ми је и да оформим један свој квалитетан оркестар – открива део планова млади виртуоз Данило Јовановић.
Да би наставио упешно школовање, Данилу је потребна помоћ. Ту се пре свега мисли на куповину једне квалитетне хармонике, чије се цене крећу од пет па навише хиљада евра, што његова породица објективно не може да обезбеди. Да би и даље напредовао, потребно је да одлази на све јача такмичења, не само у Србији него и по свету, а за све то су непоходна значајна финансијска средства која се до сад нису могла прибавити.
- Све су то проблеми које ми као породица не можемо решити. Зато сам се обраћао на више адреса за помоћ, али засад су само стизала обећања. Надамо се да ће их они који су их давали почети и испуњавати. Знам да је криза на све стране, па имамо стрпљења и чекамо да се нешто у том погледу промени на боље - каже отац Томислав.
Док не стигне нова и прижељкивана хармоника, Данило вредно вежба на старој сваког дана. Када је почињао, било је то и по шест сати свакодневне свирке. Cад је то због обавеза у школи, смањено на упола мање време .
Очигледно да је овај млади хармоникаш на добром путу да једног дана оствари своје дечачке снове. У томе има велику подршку својих родитеља, као и бабе и деде. Уз њихову велику подршку и помоћ спонзора (коју очекују), неоспорни таленат и свакодневни рад, Данило има добре изгледе да до врхунца развије своје хармоникашко умеће и дође до жељеног  и далеког циља који је већ сада поставио.
Одавно је Дероње познато широм Србије и бивших југословенских република, по добрим тамбурашима. По свему судећи, врло брзо ће доћи и време када ће ова музичка понуда бити проширена и на хармонику, којом већ више година уназад Данило Јовановић мајсторски извлачи најфиније тонове. Неће бити изненађење да овај ретко талентовани хармоникаш једног дана  достигне квалитет наших најбољих музичара на овом инструменту: Бранимира Ђокића, Лубише Павковића, Мише Мијатовића, Владе Пановића и осталих, који важе за велике виртоузе на овом популарном инструменту.
Р. Медић

 

Последње ажурирано четвртак, 28 септембар 2017 14:23
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.