Home Актуелно Друштво Културна светковина подно Бачке Тврђаве
Културна светковина подно Бачке Тврђаве ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 28 септембар 2017 14:42

Одржани Дани Бача - Дани  европске баштине. Тематска одредница овогодишње манифестације „Културно наслеђе и природа“ - Овогодишње Дане свропске баштине обележио богат културни , забавни и спортски програм

Исплатила се истрајност у обелажавању манифестације „Дани европске баштине“ општини Бач. Захваљујући овом културно-туристичком догађају, који је у Бачу, од 22. до 24. овог месеца,  одржан по 14 пут заредом, домаћа и међунарадна јавност још једном је имала прилику да се упозна са богатим културно – историјским наслеђем општине Бач, која је уз Београд једина у Србији обележава „Дане европске баштине“.
Потрудили су се организатори, локална самопрва и Туристичка организација, да на овогодишњим „Данима Бача-Данима европске баштине“, буду заступљени едукативни, културни, спортски, забавни и други садржаји и у томе су у потпуности успели. Овогодишња  манифестација подигнута је у односу на предходне на један виши ниво, а судећи по највама то ће се десити и наредне године у септембру месецу, за кад је заказано 15. окупљање подно Бачке Тврђаве.

Први дан обележавања ,,Дана европске баштине“ у Бачу, био је посвећен органској производњи о којој се разговарало на округлом столу који је за тему имао „Одрживи рурални развој кроз сарадњу на локалном нивоу“. Други округли сто у организацији „Завода за заштиту споменика културе“, одржан је у просторијама едукативног центра, а за тему је имао „Културно и природно наслеђе, вредност и управљање“.
Иако су сва три дана трајања манифестације били богати догађањима, други дан, 23. септембар, био је најсадржајнији. Тог дана у свечаној сали председник општине, Драган Сташевић и његови сарадници из локалне самоуправе, дочекали су многобројне госте са којима су по завршетку пријема прошетали до Бачке Тврђаве, места на ком је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, манифестацију „Дани Бача - Дани Европске баштине“, прогласио отвореном.
Пре свечаног отварања, председник општине Драган Сташевић и Њ.Е. Амбасадор Кипра у Србији Константинос Епиадес, у парку су засадили дрво пријатељства. Са бине подно Бачке Тврђаве присутнима се обратио министар за рад, запошљавање и социјалну политику, Зоран Ђорђевић, речима да је Бач мало место у Војводини које показује да су наша историја и култура јако богати.
Истакавши да Тврђава у Бачу има све услове да буде под заштитом УНЕСКА-а, Ђорђевић је поручио да је то шанса која се не сме пропустити.
-Бач је место које ће тим чином бити препознато у Европи, место које ће представљати културно-историјски моменат у култури Европе - истакао је Ђорђевић, додавши да ће Влада Србије бити истрајна на путу ка Европској унији. Да ће на том путу урадити све што је потребно, али по мери својих грађана с убеђењем да ће Србија у приступању бити равноправан партнер и да ће се њена реч ценити.
Упутио је министар Ђорђевић општини Бач речи похвале на истрајности у обележавању „Дана европске баштине“, додавши да се нада да ће се идуће године манифестација одржи на истом месту, али да ће тада Бачка Тврђава бити под заштитом УНЕСК-а.
У свом обраћању председник општине Бач Драган Сташевић је рекао да највећа манифестација у општини Бач, посвећена  културном наслеђу и природи, заправо представља синоним за саму општину.
- „Дани Бача-Дани европске баштине“ су манифестација коју чекамо целе године и припремамо недељама. У дане кад се одржава у госте нам долазе пријатељи из суседних општина,  верски званичници, представници републичке и Покрајинске валде, амбасадори страних земаља..., а општина Бач постаје средина у коју су упрте очи јавности - истакао је Сташевић, додавши да се општина Бач томе радује пошто има чиме да се поноси.
- Природу и културно богаство треба да чувамо, ценимо и промовишемо. То су јединствене вредности за целу планету. Све то је препознато од светских институција. За општину Бач постоје озбиљни планови. Треба да будемо стрпљиви и да се припремимо за дан када ће Бач поново постати једна од најважнијих локација у овом делу Европе - поручио је Сташевић.
Пре него је прогаласио „Дане Бача-Дане европске баштине“ отвореним, потпредседник Покрајинске валде Ђоређе Милићевић је указао на то да се мало где, као што су у Бачу, на тако малом простору расути бисери традиције.
- Брига о њима је заједнички задатак, истакао је Милићевић, поручивши да је УНЕСКО баш ове, 2017. године, Бачко Подунавље у којем су општине Оџаци, Бачка Паланка, Апатин, Сомбор и оптина Бач, прогласио за свој резерват биосфере.
- На чување смо добили вековне вредности и непроцењиво благо, а на нама је је да то благо неокрњено оставимо будућим генерацијама - рекао је Милићевић.
Другог дана манифестације, након што је она отворена, повеље Резервата Бисфере Бачко Подунавље, од стране УНЕСК-а, уручене су „Заводу за заштиту природе“  Војводине, “Тиквари“, СРП „Горње Подунавље“ и општинама Бач, Оџаци, Бачка Паланка, Апатин и Сомбор.
У  току другог дана манифестације, посетиоци су имали прилику да уживају у витешким играма, ловачком котлићу, ритмичкој гимнастици са позоришном представом, наступу фолклорних група, концерту духовне музике у Фрањевачком самостану, а у вечерњим сатима наступио је бенд Тамарис и поп група Тропико.
Трећи дан манифестације обележила су спортска дешавања. Тог дана одржани су два турнира, у малом фудбалу и одбојци, а своје фудбалско умеће на великом терену демонстрирали су ветерани ФК“Тврђаве“ и „Црвене звезде“.

Последње ажурирано четвртак, 28 септембар 2017 14:48
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.