Home Актуелно Друштво Крај паузе дуге две деценије
Крај паузе дуге две деценије ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:24

За Дан ослобођења и колонизације општине Оџаци поново ће се додељивати признање „22. октобар“. Награда „22. октобар“ додељује се за изузетна достигнућа у области привреде, спорта, културе и образовања најистакнутијим појединцима и радним групама у области научно-истраживачког рада и за допринос у области хуманитарног и социјалног рада

Једногласним усвајањем предлога одлуке о поновној додели награде „22. октобар“, на последњем заседању оџачког парламента прекинута је пауза дуга две деценије. Награда установљена давне 1967. године додељивана је до половине деведесетих година прошлог века кад је, из непознатих разлога, прекинуто са овом праксом. Од ове године па надаље признања ће се поново додељивати за изузетна достигнућа у области привреде, спорта, културе и образовања најистакнутијим  појединцима и радним групама у области научно-истраживачког рада и за допринос у области хуманитарног и социјалног рада.


Награду „22. октобар“ додељиваће Општинско веће на основу претходно расписаног јавног позива, а предлагачи кандидата за награду могу бити предузећа, установе, групе грађана и други облици организовања правних лица и грађани са пребивалиштем на територији општине Оџаци, које своје предлоге образалажу у писменој форми. Плакете и пригодне поклоне добитницима награде „22. октобар“, на свечаној седници Скупштине поводом дана Дана ослобођења и колонизације уручиваће председница општине Латинка Васиљковић и председник Скупштине општине Горан Ђаковић.
Предлог о поновној додели награде „22. октобар“ на последњој седници Скупштине општине Оџаци подржан је од одборника позиције и опозиције у локалном парламенту.
У дискусији која је уследила поводом ове тачке дневног реда истакнуто је да је додела признања за изузетна достигнућа у области привреде, спорта, културе, научно-истраживачког рада..., прави начин да општина ода признање за афирмацију правих вредности.
Иако су подржали одлуку о поновној додели признања „22. октобра“ одборници опозиције имали су примедбе на орган који доноси одлуку о добитницима.
За Доброслава Прелића, одборника из редова Групе грађана и Александра Дикића, одборника Демократске странке, уместо Општинског већа, одлуку о додели признања требала би да се доноси на седници Скупштине општине.
Истакавши да од наредне године Општинско веће не би требало да доноси одлуку о добитницима признања „22. октобра“, Александар Дикић је рекао да би много сврсиходније било да се формира комисија која ће на основу постављених критеријума донети одлуку о добитницима, а коју ће потврдити одборници у локалном парламенту.

 

Добитници награде „22 октобар“

На 16 седници Општинско веће општине Оџаци донело је одлуку о додели награде „22 октобар“.На свечаној седници Скупштине,која ће се поводом дана ослобеђења и колонизације општине Оџаци одржати у недељу, председница општине Латинка Васиљковић и председник Скупштине Горан Ђаковић уручиће пет признања: Компанији „Магна“- за изузетна достигнућа у области привреде,Горану Шкундрићу-за најбоље постигнуте резултате у облати спорта,Башић др Бојану-за нејбоље постигнуте резултате у области научно-истраживачког рада,Предшколској установи „Полетарац“-за изузетна достигнућа у области образовања и Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама(МНРО)-за највећи допринос у области хуманитарног рада

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:28
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.