Home Актуелно Хроника Ручним радовима боји пензионерске дане
Ручним радовима боји пензионерске дане ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:46

Сусрети: Власта Лабус. За израду лутака, поред вуне и памука, користи рециклиране природне материјале - Свака лутка је различита и има специфичне детаље

Оџачанка Власта Лабус пример је да ни једна промена статуса није јача од човека, уколико он зна шта хоће. Одлазак у пензију је за многе људе у трећем добу препуштање рутини, а за креативну, дипломирану правницу у пензији, време за доказивања на другим пољима. У случају Лабус то је израда ручних радова од вунице, памука и других природних материјала са којим је почела да се бави у најранијој младости. Лабус каже да јој је израда ручних радова од ових материјала у генима, пошто јој је бака била текстилна радница, а отац имао текстилни занат.


-Од најраније младости у контакту сам са вуницама и памуком. Од њих сам својевремено израђивала одевне предмете, а од како сам отишла у мировину, почела сам са израдом лутака - прича нам Лабус и додаје да није имала учитеља у савладавању вештине израде крпених лутака.
У овом послу, у који улажем пуно љубави и креативности, самоука сам. Инспирација су ми популарни дечији јунаци попут Пипи дуге чарапе, али то може бити и птица у лету. Без обзира на крајњи изглед лутке, процедура је увек иста. Пре него кренем са израдом, идеју најпре скицирам, а све остало је плод тренутне инспирације и идеје - прича Лабус и додаје да је израда лутака само једна фаза у њеном креативном изражавању.
-У последње три године преокупација су ми ручно рађене лутке. До сада сам их направила око четрдесет, а сутра – ко зна. Ручни радови од вунице, памука и других природних материјала нуде толико тога, па ћу се највероватније опробати у изради других предмета. Најважније у овом послу је лично задовољство. Оно ми не мањка и док је тако бавићу се израдом ручних радова - каже за „Наше новине“ Власта Лабус и додаје да је почаствована позивом из Библиотеке „Бранко Радичевић“ да своје лутке изложи на дан старијих особа.
-Овакви позиви су стимуланс за даљи рад. Лепо је знати да неко прати и на прави начин вреднује оно што радите. Искрено се надам да ће повода за изложбе радова људи у трећем добу бити више. Пензионерима поручујем да што пре почну да управљају својим животом, да имају времена за себе, за шетњу, рекреацију, а оним креативним да свој таленат дарују на увид другим људима - рекла је пензионерка из Оџака Власта Лабус.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:50
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.