Home Актуелно Хроника За пола века општина Оџаци мања за 12.406 становника
За пола века општина Оџаци мања за 12.406 становника ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 октобар 2017 20:50

Стоп миграцијама. Најмањи пад броја становника од 1961. до 2011. године  забележен у периоду 1981 -1991 година, а највећи у периоду од 2001. до 2011. године


Да проблем одласка становника општине Оџаци у веће центре није од „ јуче“, најбољи су показатељ подаци које је за „Наше новине“ изнео шеф одборничке групе у Скупштини општине Оџаци Власко Грујичић. Према тим подацима, од 1961. до 2011. године општина је мања за 12.406 становника. Најдраматичнији пад забележен је у периоду од 2001. до 2011. године, у ком је број становника смањен за 6.529, а најмањи  од 1981. до 1991. година. У том периоду број становника у општини Оџаци смањио се за „само“ 466.
О разлозима због којих је општина Оџаци за пола века остала без три села величине Каравукова, питали смо представнике политичких организација и Групе грађана  у локалном парламенту и једног члана Општинског већа.

 


Миграције светски тренд

По природи ствари, људи иду тамо где мисле да ће им бити боље. Истини за вољу, бројни су случајеви  разочарења у обећане градове и земље, али померање становништва је светски тренд  који је незаустављив. Реалност је да људи из руралних средина одлазе у градове и та реалност није заобишла ни општину Оџаци. Кад говоримо о смањењу броја становника, морамо имати на уму да су миграције само један од узрока. Други, по свом значају можда и  озбиљнији проблем, је мала стопа наталитета. Ако су миграције нешто чему се не може стати у крај, онда је решење проблема смањења броја становника можда лакше решавати сагледавањем и решавањем ове проблематике.
Кад је реч о одласку младих људи, постоји више разлога. Први је тај што већи центри нуде већу шансу за запослење. Други је жеља младих људи који су завршили студије да напредују, а има и оних који одлазе из зантижеље.
-Захваљујући свом положају, близини границе са Европском унијом и отврању радних места, општина Оџаци би тај процес  могла да окрене у супротном смеру. Последњих година на том плану доста је урађено. Долазак „Магне“ свакако је најзначајнији моменат. Од планираних око 400 радника, канадска компанија данас запошљава око 1.400 радника у реалном сектору. Не сумањам да је међу запосленим  велики број који су размишљали о одласку. Значај „Магне“, између осталог, за заустављање одлива становништва је непроцењив, међутим, не треба заборавити ни мање производне погоне, као ни оно што се ради захваљујући локалној самоуправи. Без намере да политизујем тему, морам рећи да се у последњих неколико деценија у општини Оџаци није градило као у последње време. Захваљујући већој стопи запослености у реалном сектору, оживеле су трговине, угоститељски објекти..., у којима су такође отварана радна места. Због свега што се дешавало у последње време, оптимиста сам кад је реч о резултатима наредног пописа становништва. Убеђен сам да ће ти резултати показати да је  тренд  одласка становништва  значајно смањен.

Поједини одлазе само да би отишли

 

Да се попис становништва спроводи сваке четири године, верујем да би резултати за период 2014-2017. година за општину Оџаци били охрабрујући. У том периоду дошло је до смањења броја одлазака младих људи у веће центре, захваљујући компанијама попут „Магне“, ,,Грајнера“... Уверена сам да ће следећи попис становништва, који ће се одржати 2021. године, потврдити истинитост мојих речи. Истини за вољу,  млади људи су одлазили и одлазиће у велике центре. То је светски тренд који се не може искоренити, али се може свести у подношљиве оквире. Општина Оџаци последњих неколико година  по том питању на добром је путу.
Слажем се да је главни разлог одласка незапосленост, међутим, не могу се отети утиску да поједини млади људи одлазе у друге средине само да „побегну одавде“. Могу да схватим младог човека који заврши студије и оде у средину која му пружа већу могућност за усавршавање или посао у струци, али не могу оне који, и кад оду у већи центар, у њему животаре на рачун родитеља. Заговорница сам боље и потпуније информисаности младих људи о свим активностима  које могу да их стимулишу да покрену сопствени бизнис. У последње време много је конкурса за доделу подстицајних средстава из Републике и Покрајине намењених младим људима у сеоским срединама. Уколико на време буду информисани и едукаовани за израду пројектне документације, верујем да би многи млади људи искористили ту погодност.

Мањи број становника, мање надлежности

Погрешно је о проблему одлива становништва из мањих средина говорити као о локалној теми. Миграција је било од  памтивека и увек ће их бити. Питање је само како их у малим срединима  попут општине Оџаци свести у подношљиве оквире. Проблем је што је смањењем броја становника општина Оџаци изгубила судску јединицу и право на неке специјалистичке службе  у Дому здравља. Уколико дође до драстичног броја смањења становништва,  до следећег пописа могућ је губитак појединих надлежности и у другим установама.
Решење проблема становништва изискује ангажовање државе. Нисам сигуран да локална власт може нешто значајно урадити како би се проблем одлива становништва ублажио. Кад то кажем, онда имам на уму податак да је број становника у општини између два пописа био мањи у време њеног економског процвата. Оно што локална самоуправа може је да решава комуналне проблеме, уређује радне зоне, подстиче  културна дешавања... Истина је да је економски моменат пресудан фактор за одлазак, али постоје многе друге ствари због којих се одлази.

Отварањем  радних места у сусрет проблему

Све док се не буду отварали производни погони, млади људи ће одлазити из општине. Већина оних која се одлучи за одлазак, не чини то из хира. Стављени пред свршен чин, без могућности да себи и својој породици обезбеде егзистенцију, одлазе у веће центре, неретко у неизвесну будућност. Решавање овог проблема изискује ангажовање  шире друштвене заједнице. Проблем је горући и о њему треба говорити током  целе године. Нажалост, ова тема на ред дође само у време предизборних кампања. Да се то не би дешавало, локална самоуправа треба да буде место окупљања представника политичког, привредног живота у општини, заинтересованих за ову проблематику.
Оно што би требало урадити, поред отварања нових радних места у производним погонима,  је стимулисање младих  људи путем субвенција у сеоским срединама. Уколико би те субвенције биле коректне, а кредити повољни, верујем да би млади људи остајали. Простора да се смањи број оних који одлазе има. Акценат треба ставити на отварање радних места, привлачење инвеститора, стимулисање стручних кадрова, без обзира на партијску припадност, а све остало ићи ће само по себи

И у већим центрима посао се тражи

Не могу се отети утиску да већина младих људи која чека посао ништа не предузима да до њега дође. Слажем се са онима који кажу да већи центри пружају веће могућности, али и у тим центрима морате се својски потрудити да до посла дођете. Заговорник сам личне иницијативе. Данас је безброј конкурса за доделу средстава које расписују републичка министарства и покрајински секретаријати, а који су намењени младим људима који се одлуче да покрену сопствени бизнис  или остану на селу. Уместо да  чекају посао, млади људи би требали да искористе те погодности. У последњих неколико година, стопа незапослености у општини Оџаци значајно је смањена. Верујем да ће из године у годину бити све мања. Ако је посао главни разлог одласка, онда смо на добром путу да тај проблем ублажимо. Кажем ублажимо, пошто га нису и неће решити ни много веће средине од наше.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 21:12
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.