Home Актуелно Друштво Докторке лече и градове
Докторке лече и градове ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Б.Царановић, З.Радовић   
петак, 03 новембар 2017 11:49

Други пишу - „Вечерње Новости“: Кључеви само 12 градова и општина у Србији су у женским рукама ,док остала 162 држе мушкарци. Уз терапију за астму или бронхитис, нађу и „лек“за рупе на путу или дивљу депонију.

Становници Оџака,Пећинаца,Сурдулице,Мерошине и Смедерева не морају да чекају „отворена врата“ да изнесу општинским челницима комуналне проблеме који их муче.То могу да обаве и у лекарским ординацијама!Јер,на челу ових пет општина су даме,докторке.Осим својих пацијента,оне,како кажу,“лече“и градове.Уз ових пет пет,кључеви још седам општина и гардова су у женским рукама.Преостала 162 држе њихове колеге мушкарци.
Лекар спесијалиста за плућне болести Дубравка Ковачевић Суботички предедница је Пећинаца,а прва је дама на челу ове општине од њеног формирања 1960 године.С обзиром на њену професију,каже да се и овој општини „лакше дише“од како је на њеном челу ,и са здравственог и са економског аспекта.


-Пећинци су међу економски најразвијенијим општинама у Србији,а нису у врху по плућним болестима.Немамо проблема са дисањем као неке друге средине-наводи др Ковачевић Суботички.-Волонтирам у Дому здравља и тако остварујем непроцењив контакт са грађанима који ми у ординацији,поред здравствених,изнесу и све друге проблеме који их муче.
Тако се,уз терапију за астму или бронхитис,нађе и „лек“ за рупе на путу или дивљу депонију.Др Ковачевић тврди да је женама теже да се докажу на политичким функцијама,али мисли да се времена мењају,да стереотипи падају.У општини Пећинци,од шест начелника чак четри су даме.
Председница Сурдулице Александра Поповић је по занимању специјалиста неурологије и волонтира у Здравственом центру.Прва је жена у историји Пчињског округа која руководи неком од општина.Често су јој изрази лица успешних предузетника,партнера у пројектима,када им се представи,довољни да схвати њихово мишљње о дамама на политичкој сцени.
-У политичким партијама нема женских лидера,а чини ми се да изостаје и женска солидарност унутар самих странака-сматра др Поповић.
-Никада нисам размишљала о томе да су мушкарци способнији од мене само зато што су мушкарци. Велико ми је задовољство као лекару и председнику општине да сам на услузи својим суграђанима на оба посла.Квалитет њиховог живота је моја обавеза.
И прва дама Оџака Латинка Васиљковић сматра да способности не би требало да се процењују на основу припадности полу.Професионални пут водио је кроз типично „мушке“позиције.Била је начелник Западнобачког управног округа.Окружног штаба за ванредне ситуације,завршила је обуку на Академији за цивилну заштиту у Москви.Она није лекар,али би у наредном периоду ипак могла постати доктор,и то наука.Инжењер је саобраћаја,а стекла је знање магистра на Факултету техничких наука у Новом Саду.У међувремену је постала и мајка Лене и близнакиња Хане и Саре.
-Није лако ускладити пословне обавезе с троје деце,школом,родитељима,пријатељима али мој супруг и ја увек функционишемо као добро уигран тим-објашњава Васиљковић.Поносна сам на чињеницу што сам једина председница општине с троје деце.Волим да причам са људима,па су тако и врата мог кабинета отворена за све грађане.На почетку мандата сам рекла да не намеравам да управљам општином из фотеље.Као инжењер по струци поборник сам рада на терену.
Председница Сврљига,правница Јелена Трифуновић,иако је на челу мале и неразвијене општине,свима је показала да зна с новцем.Ова локална самоуправа нема  дугове,а бележи наплату прихода од чак 95 одсто.Трифуновићева свој крај у јавним наступима представаља у народној ношњи,а каже да су жене бољи сарадници и да су вредније.
У Србији људи и даље тешко прихватају жене за руководиоце,а и за оне које то јесу очекују да су бар „у годинама“.
-Неколико пута ми се десило да,док сам у друштву са мајком,сви помисле да је она председник и њој се обраћају-прича кроз смех Трифуновићева.-Кад схвате да сам то ја ,обично прокоментаришу-„Па то је дете“.

Б.Царановић
З.Радовић


Фотеља је женског рода

Председница Оџака Латинка Васиљковић каже да се у овој општини зна да је фотеља женског рода,јер су на већину јавних функција постављене даме.
-Трећа сам жена на челу општине од 2000 године-прича Васиљковић-Жене су на челу центра за социјални рад,предшколске устанве,библиотеке,музеја ,туристичке организације...Од 12 основних и средњих школа у општини,у њих 10 су за директоре изабране жене.У већини су и начелнице оделења у локалној самоуправи

Последње ажурирано петак, 03 новембар 2017 11:53
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.