Home Актуелно Хроника Стицање нових знања и вештина у области родитељства
Стицање нових знања и вештина у области родитељства ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 03 новембар 2017 11:54

Центар за социјални рад у дело спроводи пројекат ,,Породични сарадник -подршка породици у кризи“. Пројекат подржан од Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова - Породични сарадник је иновативна услуга која је намењена породицима у којима постоји ризик од занемаривања и злостављања

Првог новембра текуће године навршиће се три месеца од како оџачки Центар за социјални рад у дело спроводи пројекат ,,Породични сарадник - подршка породици у кризи“. Реч је о активностима подржаним од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, који је Центру за социјални рад одобрио 350 хиљада динара, а који ће се реализовати до 1. децембра, с циљем пружања иновативних услуга породицама у којима постоји ризик од занемаривања, злостављања и угрожавања безбедности детета.
Истакавши да би деца које живе у таквом окружењу могла да буду издвојена из својих породица, саветница Центра за социјални рад Милка Мандић, идејни творац и координатор пројекта, каже да је у претходна три месеца пројектним активностима било обухваћено 16 малолетних лица са територији општине Оџаци.


-Породице које су укључене у пројекат пружања иновативних услуга углавном су слабијег материјалног стања. У пројекат се укључују тек након што пристанак да један одрасли члан породице - истакла је Мандић, додавши да је породични сарадник специфичан пројекат који су до сада углавном радиле установе за децу без родитељског старања.
-Центар за социјални рад из Оџака је међу првим установама тог типа у Србији који спроводи у дело реализацију пројекта, а све са циљем очувања биолошке породице и стварања услова да свако дете одраста у природном окружењу. Велики број наших корисника који прима социјалну помоћ има поремећаје у понашању, васпитне проблеме или су изложени неким од видова насиља у у породици или образовним установама. Све то говори у прилог потребе за развијањем програма подршке биолошкој породици - рекла је Мандић, додавши да је услуга породичног сарадника интензивна и подразумева сусрете са породицом на недељеном нивоу, а по потреби и више пута.
-Услуга породични сарадник реализује се у сарадњи са другим институцијама, које нас обавештавају о проблемима у породици, проблематичном понашању ученика и другим ситуацијама где постоји потреба за укључивањем наше установе. У реализацију пројекта, по основу привремених и повремених послова, укључене су две стручне сараднице, психолог и дипломирани правник, које раде на терену по инструкцијама водитеља случаја - истакла је Милка Мандић.
По речима мастер писхолога Иване Младеновић и дипломиране правнице Биљане Стаменковић, циљ породичног сарадника је да заједно са породицом креира промену у њеном функционисању која ће омогућити добробит детета.
-У сарадњи са породицама одређујемо области које су проблематичне у њеном функционисању, а након тога правимо план услуга и активности. Углавном су то услуге из области здравља, образовања и социјалног функционисања. Резултати у прва три месеца реализације пројекта су добри. Породице пристају на сарадњу, а напредак је видљив и код оне деце за коју смо мислили да ћемо тешко допрети до њих - рекле су Младеновић и Стаменковић.

 

Последње ажурирано петак, 03 новембар 2017 11:56
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.