Home Актуелно Друштво Видео надзором против неодговорних грађана
Видео надзором против неодговорних грађана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 03 новембар 2017 11:57

Сточно гробље у Бачком Брестовцу потенцијални извор заразе. Пре него што баце леш угинуле животиње, власници скидају чипове - ЈКП ,,Брестком“ задужен за уређење сточног гробља.

Лешеви угинулих животиња разбацани у близини сточног гробља у Бачком Брестовцу и пас завезан за кости распалог леша краве, објављени у појединим електронским и штампаним медијима и путем друштвених мрежа, узнемирили су јавност у Србији. Реална опасност од ширења заразе, јер је већина лешева била у поодмаклој фази распадања, покренула је питање одговорности. Судећи по ономе што је за „Вечерње новости“ рекао председник ЕПО Бачки БрестовацТихомир Катић, то питање није спорно. Наиме, у изјави за овај лист Катић је рекао да је пре четири године брига о сточном гробљу поверена ЈКП ,,Брестком“, које има корпу и возило за скупљање и бацање лешина у велику рупу ископану за ту намену.
-Месна заједница је морала да плаћа људе који су ископали рупу и затрпавали угинуле животиње, а ЈКП треба само да гурне те лешеве, али је очигледно и то тешко - истакао је Катић за „Вечерње новости“.
Реаговали су и активисти Друштва животиња. Након што су збринули пса везаног за кости распалог леша краве, обратили су се руководиоцу општинске инспекције у Оџацима Теодори Јаковљевић, која је наредила хитно уклањање лешева у складу са прописима.


Не спорећи размере проблема, реалну опасност од заразе и право да се ствари истерају на чистац, пре свега по питању одговорности, без намере да умањи значај оног што је написано и речено, директор ЈКП ,,Брестком“ Драган Иванишевић за „Наше новине›› каже да не може, а да не примети да су све „заслуге“ за дешавања на сточном гробљу и око њега приписане само комуналном предузећу на чијем је челу.
Питање одговорности власника угинулих животиња и ветеринарске службе, која би требало да буде упозната ако нека животиња у селу угине, није покренуто. Истини за вољу, становник Бачког Брестовца који је завезао пса за кости угинуле краве назван је неодговорним, али то га неће обесхрабрити да „сутра“ почини исто (не)дело - каже Иванишевић и додаје да проблем одлагања угинулих животиња у Бачком Брстовцу није од јуче.
Иванишевић подсећа да је до пре десетак година за те намене била изграђена хладњача коју су, такође, неодговорни мештани у два - три наврата похарали.
-Чињеница је да је ЈКП ,,Брестком“ надлежан за уређење сточног гробља, ископ рупе и сахрањивање, али чињеница је и то да се лешеви угинулих животиња у ноћни сатима, а неретко и усред дана, одлажу и по километар далеко од те рупе, упркос знаку на ком пише да су такве радње недозвољене. ,,Брестком“ је комунално предузеће, у нашој надлежности није да проналазимо несавесне грађане који, свесни да раде нешто што је забрањено, пре него баце леш угинуле животиње са ње скидају идентификациони чип - каже Иванишевић и додаје да се проблем може решити уколико грађани којима угине животиња о томе обавесте ЈКП ,,Брестком“.
-Све док грађани буду одлагали цркотине на местима, неретко и по километар удаљено од рупе, проблем се неће решти. У ЈКП ,,Брестком“ смо вољни да дођемо са механизацијом на адресу њиховог становања, и да угинулу животињу депортујемо до рупе која је ископана за ту намену. На грађанима је да нам се обрате - рекао је за „Наше новине’’ Драган Иванишевић, додавши да у комуналном предузећу планирају да у околини „мрцилишта“, како становници Бачког Брестовца називају сточно гробље, уведу видео надзор.

Последње ажурирано петак, 03 новембар 2017 12:00
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.