Home Актуелно Хроника Решење по угледу на комшије
Решење по угледу на комшије ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:31

Оџачки Дом здравља у току решавања проблема са великим дуговањима апотека из давно протеклог времена. Закупац који буде имао најповољнију понуду на тендеру имаће обавезу да задржи све запослене у апотекама.

Готово све здравствене установе у Србији, које у својој надлежности имају  апотеке, „муку муче“ са старим дуговима у набавци лекова.
Дом здравља у Оџацима не заостаје у ескалацији овог проблема, без обзира на огромну помоћ локалне самоуправе, која улаже максималне напоре да се становницима општине омогући пристојна здравствена заштита. Једина здравствена установа у општини Оџаци, суочена је већ дужи низ година са проблемом отежане набавке лекова због нагомиланих старих дугова. Током ове године. за санацију и репрогам нагомиланих дугова, из општинске касе је издвојено око 23 милиона динара, што се свакако не може очекивати и у наредном периоду.


-Ситуација са апотекама које послују у склопу Дома здравља, веома је лоша, пошто нас све више „притискају“ стари дугови за набавку лекова. Захвални смо локалној самоуправи што су нам заиста несебично помагали и издвајали средства, како би нам помогли да можемо одржати пристојан ниво здравствених услуга. У наредном периоду сигурно нећемо моћи рачунати на значајна средства, тако да желимо да решимо овај проблем по угледу на комшије, општине Сомбор и Апатин – рекао нам је др Стеван Панић, директор оџачког Дома здравља.
По речима директора, у Сомбору и Апатину апотеке су дате у закуп фармацеутским кућама на основу јавног тендера, а новцем добијеним од закупа исплаћују се репрограмирани стари дугови. Сличан модел би требао бити примењен и у општини Оџаци, а из Дома здравља је већ упућен захтев локалној самоуправи, односно оснивачу, да се распише јавни тендер за закуп апотека.
-Закупац који буде имао најповољнију понуду на тендеру имаће обавезу да задржи све запослене у апотекама, као и да све апотеке остану у функцији. Нећемо дозволити да запослени у апотекама у склопу Дома здравља буду оштећени – додао је Панић.
У Оџацима функционишу две апотеке Дома здравља, а у осталим местима општине у склопу амбуланти ради и апотека, тако да  склопу Дома здравља  ради још осам апотека.

 


У поступку набавка дигиталног РТГ апарата

Локална самоуправа у Оџацима, поред средстава за репрограм дугова Дома здравља, инвестирала је и за набавку значајне опреме, од које је ових дана завршен јавни тендер за набавку  дигиталног РТГ апарата. Испорука се очекује половином јануара наредне године. Летос су купљени ултразвучни апарат, као и два санитетска возила. Када свему додамо реконструкцију гинеколошке и педијатријске амбуланте, која ће бити завршена крајем јануара следеће године, свакако морамо поздравити напор представника локалне самоуправе у обезбеђењу бољих услова здравствене заштите за становнике општине.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:35
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.