Home Актуелно Друштво Горући проблем мали број државних хектара
Горући проблем мали број државних хектара ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:35

На 6. заседању Скупштине општине Оџаци усвојен предлог одлуке о расподели државног земљишта. Сточарима са правом пречег закупа ове године додељено око 3.700 хектара државне земље - До краја године лицитација за заинтересована лица

Најбогатији сточни фонд у окружењу, а најмањи број обрадивих државних парцела за помоћника председнице општине задуженог за привреду и пољопривреду Андрију Хајду горући је проблем са којим се сваке године суочава општинска комисија задужена за расподелу државног земљишта. Додатни проблем, по речима Хајдуа је расцепканост државних парцела, слаб квалитет, малe површина и разлика између правног и фактичког стања.
-Од укупно око 4.700 хектара, хиљаду је грађевински део, парцеле које нису за обраду, за расподелу преостане око 3.700 државних парцела, од чега је сточарима са правом пречег закупа опредељено око 2.500 хектара, 60 одсто обрадивог и 40 одсто необрадивог - прецизира Хајду и додаје да су на основу инфраструктуре „Агроофис“из Бачког Брестоваца и „Рибњак Лучар“ из Дероња добили око 170 хектара земљишта у власништву државе.
Истакавши да је земља по праву пречег закупа сточарима додељена након прибављене сагласности Ресорног министарства, Хајду каже да ће преостали део обрадивих и необрадивих државних парцела, око 1000 хектара, до краја године путем лицитације бити распоређено заинтересованим лицима.


Хајду подсећа да је ово последњи пут да се земља издаје на годину дана и да ће се она у зависности од врсте  животиња, сточарима са правом пречег закупа додељивати, као и ове године, по Правилнику Управе за државно пољопривредно земљиште.
-Годишњи програм за сточаре са правом пречег закупа по Закону мора бити усвојен до 31. марта 2018. године  и тад ће се примењивати вишегодишњи закуп државног земљишта - каже Хајду и додаје да је приликом расподеле државног земљишта комисија настојала да изађе у сусрет и сточарима са правом пречег закупа и ратарима.
-Многе општине у окружењу у старту определе за сточаре 50 одсто државног земљишта, а 50 одсто за ратаре. Прошле године сточари у општини Оџаци добили су 100 одсто државног земљишта, а ове око 80 одсто - каже Хајду и додаје да је због малог броја хектара у државном власништву немогуће задовољити потребе сточара и ратара у општини.
У разговору за „Наше новине“ Хајду се осврнуо на иницијативу Власка Груијчића, шефа одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини општине, да се изврши нова комасација државних парцела.
Истакавши да подржава оно што је Грујичић рекао на минулом заседању Скупштине, Хајду каже  да је реч је о финансијској инвестицији која би се исплатила за пет до шест година.
-Нова комасација је потребна, међутим, и после ње проблем неће бити решен. Стање је такво да је тешко задовољити потребе сточара и ратара за земљом у државној својини - рекао је за „Наше новине“ помоћник председнице општине Оџаци задужен за привреду и пољопривреду Андрија Хајду.

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:46
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.