Home Актуелно Хроника Признање за хуманитарни и социјални рад
Признање за хуманитарни и социјални рад ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 16 новембар 2017 11:42

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама добитник награде „22. октобра“. Почели са активностима у једној просторији, а данас услуге дневног боравка пружају у објекту од преко 180 м2, у склопу којег су четири просторије за рад, кухиња и санитарни чвор.

Добитник престижног принања, награде „22, октобар“, која се ове године, након две деценије паузе, поново почела додељивати истакнутим појединцима и установама у области хуманитарног и социјалног рада је Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО). Мало је оних, ако их уопште има, који са одобравањем нису поздравали доделу награде ,,22. октобар“ Удружењу МНРО, које је због свог хуманитарног деловања постало препознатљиво и изван граница општине Оџаци. Да је награда отишла у праве руке говоре активности које у МНРО предузимају у континуитету уназад 13 година. Почели су са радом у новембру месецу 2004. година са 7 корисника у једној просторији, а данас, тринаест година после, услуге дневног боравка за преко 20 корисника старости од 10 до преко 50 година, пружају у објекту од преко 180 м2, у склопу којег су четири просторије за рад, кухиња и санитарни чвор са два тоалета. И то није све. Дворишни простор у Улици Железничкој, у ком се налазе радне просторије „Златне барке“, некад зарастао у коров и шибље, данас је права мала оаза у ком су смештени терени за мале спортове, базен, летњиковац, дворишни мобилијари, фонтана, гаража...
Прича нам председник Удружења МНРО Драган Студен, након што му је на Дан ослобођења и колонизације општине Оџаци уручена награда ,,22. октобар“ да су све активности на адаптацији објекта и дворишног простора имале за циљ стварање услове за достојанствен живот особа са сметњама у развоју на територији општине Оџаци.


-Одлучни у тој намери - прича Драган Студен, који је уз супругу Миланку био покретач свих акција Удружења МНРО - успели смо да набавимо и комби возило за превоз особа са сметњама у развоју од куће до дневног боравка и назад и доручак и ручак из Предшколске установе „Полетарац“, а од посебног значаја је то што смо обезбдеили стручни рад дефектолога, психолога и логопеда, који пружају адекватну подршку особама са сметњама у развоју.
-Удружење МНРО својим непосредним деловањем у остваривању права особа са инвалидитетом залаже се за примену принципа недискриминације, пуног и ефективног учешћа и укључености особа са сматњама у развоју у све области друштвеног живота, поштовања различитости и прихватања инвалидности као дела људске разноврсности и хуманости, једнаких могућности базираних на једнаким правима - каже за „Наше новине“ Драган Студен и додаје да та мисија Удружења МНРО не би била могућа да није било подршке локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Предшколске установе „Полетарац“, Црвеног крста Оџаци, основних школа „Мирослав Антић“ и „Бранко Радичевић“, средње Техничке школе, Националне службе за запошљавање, Министарства за рад и запошљавање, Покрајинског секретаријата за социјалну политику и демографију, појединаца, локалних медија....
Истакавши да је, захваљујући локалној самоуправи, која од оснивања прати и подржава рад МНРО, као и Центру за социјални рад, Удружење у протеклом периоду имало сигурност у финансирању активности дневног боравка. Студен за „Наше новине“ каже и да је, захваљујући истрајности родитеља и деце, локална заједница препознала потребу стварања услова за достојанствен живот особа са сметњама у развоју.
-Признање „22. октобар“, које је Удружењу МНРО додељено у области хуманитарног и социјалног деловања, обавезује нас на још бољи рад. То значајно признање, иако је нама додељено, доживљавам као признање свих оних који прате и подржавају наш хуманитарни социјални рад. Никад нам није мањкало идеја које смо претакали у пројекте којима смо аплицирали за доделу средстава код виших органа власти. У већини случајева наши пројекти били су подржавани, па се надам да ће тако бити и са идејом да Удружење, поред услуга дневног, у догледно време пође са пружањем услуга целодневног боравка - рекао је председник Удружења МНРО Драган Студен.

 

Последње ажурирано четвртак, 16 новембар 2017 11:45
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.