Home Актуелно Друштво Година коју су обележиле инвестиције
Година коју су обележиле инвестиције ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 30 новембар 2017 17:05

За „Наше новине“ говори председник општине Бач Борислав Антонић. После низа деценија суноврата, општина Бач је добром путу да уђе у круг просперитетних средина.

Инфраструктрни пројекти, реализовани и они  чија је реализација у току, отварање након две деценије првог производног погона у радној зони, награда за најбољу општину у агробизнису, обележили су, по речима председника општине Бач Борислава Антонића, годину на измаку у општини Бач.
У разговору за „Наше новине“, Антонић каже да заслуге за то припадају политичкој стабилности и стриктном придржавању оног што је коалиција на власти,  чији је стожер Српска напредна странка, обећала да ће урадити по преузимању руковођења општином.
Антонић поручује да је после деценија суноврата општина Бач на правом путу да уђе у круг просперитетних локалних заједница.

 


Да ли је политичка стабилност била на ,,испиту“ након оставке вашег претходника на функцији председника општине Драгана Сташевића?
-На велику жалост оних који су прижељкивали дугачији расплет догађаја у општини Бач, и након оставке Драгана Сташевића настављен је континуитет власти. У више наврата сам рекао да је оставка Сташевића његов лични чин и да то треба поштовати. Српска напредна странка је, као и у целој Србији, у општини Бач најпопуларнија политичка организација. На последњим изборима грађани су нам указали поверење и на нама је да то већинско поверење оправдамо радом. Политичка нестабилност тековина је неких других времена, који општини нису донели ништа добро.

На функцију председника општине ступили сте 10. октобра. Каква су ваша досадашња искуства?
-Задовољан сам оним што је урађено за ово кратко време од како сам на челу општине. Истине ради, већина инфраструктурних пројекта који су у току планирани су у буџету за 2017. годину, али радује чињеница да се за вашег мандата у једном дану потпишу 4 уговора о реализацији капиталних пројекта, наставак радова на реконструкцији Улице братства и јединста, проширењу Предшколске установе „Колибри“, изградњи атарских путева и замени уличне расвете у Бачу штедљивим ЛЕД сијалицама. Пре тога потписао сам уговоре за реконструкцију водоводне мреже у насељеним местима Вајска и Бођани.

Уговори су потписани. Да ли ће се реализовати у току ове године?
-Искрено се надам да ће се то десити, иако ће временски услови диктирати  динамику извођења радова. На данашњи дан, разговор са Антонићем вођен је у уторак, 27. новембра, извођачи радова уведени су у посао и рок прецизиран уговором почео је да тече. Пре потписивања уговора, свака од фирми која је изабрана након спроведене јавне набавке, доставила је план динамике радова и по тим плановима сви радови би требало да се окончају крајем овог месеца.

Истог дана кад су потписани уговори о реализацији 4 инфраструктурна пројекта, потписали сте и уговор са 4 пословне банке о субвенционисању камата на краткорочне кредите регистрованих пољопривредних газдинстава.
-Потписивање уговора са 4 пословне банке наставак је одговорне аграрне политике коју коалиција на власти спроводи од како је преузела руковођење општином. О томе колико смо успешни у тој мисији најбоље говори признање најбоље општине у агробизнису, које нам је уручено на престижном Сајму пољопривреде у Новом Саду. Субвенционисање камата на краткорочне кредите, за шта је у буџету опредељено 3 милиона динара, само је једна од мера које  локална самоуправа спроводи у области пољопривреде. Ове године, у буџету је опредељено 12,4 милиона динара за инвестиције  у физичка средства и 600 хиљада динара за осигурање.
Са таквом политиком наставићемо и у 2018. години. У предлогу буџета планирана су  средства за ту намену, која ће бити на истом нивоу као и у 2017. години.

Да ли ће у буџету бити средстава за релизацију инфраструктурних пројекта у свим насељеним местима општине?
-Средства која ће бити опредељена месним заједницама биће значајно већа у односу на текућу годину. Циљ  је равномеран развој сваког насељеног места. Неке од инфраструктурних захвата који нису у надлежности месних заједница, попут реконструкције јавне расвете у Вајској, трећу фазу радова на изградњи канализационе мреже и решавње проблема водоснабдевања у Селенчи, пут Чарда – Плавна, пут Економија 3 -„Дијана“..., настојаћемо да решимо у сарадњи са вишим инстанцама власти.
Од месних заједница очекујем да буду активније и да схвате значај израде квалитетне пројектно - техничке  документације. Локална самоуправа са своје стране спремна је да им помогне, а на њима је да нам се обрате и укажу на конкретне проблеме.

Споменули сте више инстанце власти. У току ове године општина Бач добила је значајна средства из Републике и Покрајине.
-У више наврата из Републике и Покрајине је поручено да ће подржати оне локалне заједнице које им се обрате са квалитетним пројектима за које имају минимум средстава да их суфинансирају.
Чињеница да је општина Бач добила подршку за већину пројекта којим је аплицирала говори да смо били успешни у том послу. Кад је реч о пројектно – техничкој документацији,  ње неће мањкати ни у 2018. години, као ни средстава у буџету за њихово суфинансирање.

У току је израда буџета за наредну годину. Има ли назнака кад ће бити усвојен и какав ће бити?
-Очекујем да се буџет за 2018. годину усвоји до 20. децембра. Као и свих ових година од како смо преузели руковођење општином, буџет ће имати развојну и социјалну компоненту. Многе ставке остаће на нивоу прошлогодишњег. Настојимо, и верујем да ћемо у томе успети, да нико од буџетских корисника не буде ускраћен.

Једна сте од ретких општина која консултује грађане током израде буџета.
-Грађани најбоље знају који су то горући проблеми које треба решавати. Многи од предлога које су нам послали, попут изградње дечијих игралишта по парковима, пешачке стазе унутар парка, обнова саобраћајне сигнализације по споредним улицама, ограђивање школских простора..., биће уврштени у буџет за наредну годину.
Било је доста добрих и квалитетних предлога од стране грађана, иако неки од њих нису у надлежности локалне самоуправе. Те предлоге покушаћемо да решимо у сарадњи са вишим инстанцама власти.

У последње две године средства су опредељивана и за језеро Провала.
-Кад је реч о језеру,  урадили смо план детаљне регулације. Следећи корак је израда пројектно -техничке документације. У локалној самоуправи одлучни смо да простор језера Провала у скорије време постане савремен спортско – рекреативни центар.

Ближи се крај године. Шта ћете пожелети грађанима општине Бач?
-Пре свега пуно здравља, личне и породичне среће. Иако нисам склон великим обећањима, оно што им са сигурношћу могу обећати је да ће локална самоуправа бити истрајна на путу стварања бољих услова живота у сваком делу општине Бач.

Последње ажурирано четвртак, 30 новембар 2017 17:13
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.