Home Актуелно Друштво Уводи се ред у област комуналне инфраструктуре
Уводи се ред у област комуналне инфраструктуре ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 15 децембар 2017 08:08

Предлогом одлуке о измени комуналних делатности предвиђено низ новина. Новом одлуком о комуналним делатностима прецизиране обавезе локалне самоуправе, комуналних предузећа и грађана

Ако се испуни све оно што је локална самоуправа планирала да спроведе у дело у 2018. години  у свим насељеним местима, општина Оџаци ускоро би могла да уђе у круг оних средина за које се каже да имају уређену комуналну инфраструктуру. Један од корака у том правцу, по речима помоћника председнице општине Милорада Станишића, доношење је нове одлуке о комуналним делатностима којом се уводи ред у ову област.
Станишић каже да ће новом одлуком о комуналним делатностима до танчина бити прецизиране обавезе локалне самоуправе, комуналних предузећа, грађана и да ће свака од 16 области из домена комуналне делатности, које су биле обједињене једном одлуком, бити засебно дефинисана.
Истакавши да је приоритет локалне самоуправе, кад је реч о комуналној делатности, у текућој години била коректура дрвореда у Оџацима, Станишић за „Наше новине’’ каже да се овој проблематици деценијама није поклањала одговарајућа пажња.
-За разлику од времена кад су се дрвореди у Оџацима „поткресивали“ реда ради, ове године кренули смо са опсежном акцијом на њиховој коректури, али и уклањање са јавних површина стабала која нису плански сађена, а праве проблеме јавној расвети. Кренуло се од Оџака, а у плану је корекција дрвореда у свим насељеним местима општине. На тим пословима ангажована је ЈКП ,,Услуга“, која за те послове има на располагњу две корпе, а захваљујући једној су остварене значајне уштеде,а може да досегне и до 20 метара висине - каже Станишић.


-Саговорник „Наших Новина“ каже да ће у буџету за наредну годину бити опредељена средства за насатавк коректуре дрвореда као и за одржавање мешовитог заштитног дрвореда на потезу од Калварије према Српском Милетићу.
-Циљ нам је да уже и шире градско језгро поприми изглед какав доликује административном центру општине. Како би се то десило у наредној години у плану је уређење паркова испред Гимназија и економска школа „Јован Јовановић Змај“ и зграде општине, а оперативним планом за 2018. годину предвиђа се проширење зелених површина које ће се косити - истиче Станишић и додаје да се новине у комуналној делатности предвиђају и у области зоохигијене.
По речима Станишића, након што се ова одлука донесе, локална самоуправа расписаће јавну набавку за избор фирме која ће бити ангажована на пословима хватања, стерилисања и смештаја напуштених животиња у азиле.
Проблем паса луталица није заобишао ни нашу општину. Доношење нове одлуке у области зоохигијене за циљ има адекватно збрињавање напуштених животиња и спречавање злоупотреба којих је било у претходном периоду - каже Станишић и додаје да су проблему  напуштених животиња, за који се из општинског буџета на годишњем нивоу издвајају милионска средства, у многом допринели и неодговорни појединци.
-Не сумањам да је већина одштетних захтева грађана основана, међутим, дешавања из децембра месеца прошле године говоре да има и злоупотреба. Имамо индиција да се напуштене животиње које су ухваћене на територији других локалних заједница довозе у нашу општину, али још нико није ухваћен на делу. Док се то не деси, и даље ћемо морати издвајати велика средства из буџета - каже Станишић.
-Локална самоуправа могла би издвојити средства за изградњу азила за напуштене животиње, међутим, све оно што је законом предвиђено, а односи се на њихов смештај и даљи третман, превазилази могућности општинског буџета - истакао је Станићић, додавши да је један од проблема и одлагање угинулих животиња.
-Проблем угинулих животиња ескалирао је након недавних дешавања у Бачком Брестовцу, али то је проблем са којим се суочава свако насељено место у општини. Новом одлуком о комуналним делатностима више неће бити дозвољено затрпавање угинулих животиња. Наиме, сходно законској одредби, оне ће се морати одвозити до најближе кафилерије. Нисам сигуран да ће се овим проблем решити, пошто искуства из других локалних заједница говоре да су појединци склонији да лешеве угинулих животиња одлажу на местима која за то нису предвиђена - истакао је Станишић, додавши да постоје основане сумње да се, осим паса луталица, на територију општине Оџаци довозе и одлажу и лешеви угинулих животиња.
-Проблем напуштених и угинулих животиња у многом је последица неодговорног понашања појединаца. Једини прави начин да се проблем ублажи је хватање тих истих појединаца и њихово кажњавање. Убеђен сам да би после тога све било другачије - каже Станишић
Више средстава у буџету за 2018. години, по речима Станишића, биће на ставкама за уклањање дивљих депонија и уништавању коровске биљке амброзије.
-Податак да у Бачком Грачацу више нама државних парцела на којима би се могла направити депонију за грађевински отпад и да се због тога сав отпад из овог места вози на депонију у Оџацима, најбоље говори о размерама проблема - каже Станишић и додаје да се у 2018. години наставља са акцијама које имају за циљ повећану безбедност у саобраћај.
-Након Оџака, у којима је ове године замењено и постављено око 200 нових саобраћајних знакова и исправљен недостатак на семафару на углу Сомборске и Железничке улице, са акцијом замене и постављања саобраћајних знакова наставићемо и у осталим насељеним местима - каже Станишић и додаје да је једна од активности са којом се почело и решавање детаљне  техничке регулације саобраћаја.
-У циљу веће безбедности у саобраћају почели смо да решавамо и ту област. Кренуће се од Каравукова и простора око ОШ ,,Марко Орешковић“ у Бачком Грачацу, а наставиће се следеће године у Оџацима - каже Станишић и додаје да ће у 2018. години вертикална саобраћајна сигнализација, соларни трептачи, бити постављени пре моста на путу Каравуково – Богојево пре највеће кривине на путу Бачки Брестовац - Стапар, а светлосна сигнализација, популарни ,,Пера пешак“ планиран је да се постави код гимназије у Оџацима. Пошто је реч о државном путу, за реализацију ове инвестиције чека се сагласност ,,Путева Србије’’.
Станишић се у разговору за „Наше новине“ осврнуо и на Фонд за заштиту животне средине, рекавши да ће акценат у 2018. години бити на пројектима атмосферске и фекалне канализације.
-У току следеће године планирамо израду пројектно – техничке документације за делове насељених места Бачки Грачац, Српски Милетић, Дероње и Лалић, а реализација је предвиђена у Каравукову, деловима Бачког Грачаца, Дероња, Раткова, насељеног места Оџаци и радне зоне Оџаци.
Средства из Покрајине обезбеђена су за радну зону у Оџацима и Каравукову - каже Станишић и напомиње да је неуспела јавна набавка, на расписане две није се јавила ни једна фирма, разлог због којег није реализован посао на изградњи атмосферске канализације у Каравукову, за коју постоји пројектно-техничка документација и обезбеђена средства.
Истакавши да је локална самоуправа одлучна у намери да уведе ред у комуналну област, саговорник „Наших новина“ позвао је грађане да дају свој допринос очувању животне средине.
Грађанима општине Оџаци желим сретне предстојеће празнике и апелујем на њих да се домаћински односе према средини у којој живе. Уколико сваки појединац да свој допринос, општина Оџаци биће средина која има уређену комуналну инфраструктуру - поручио је заменик председнице оптине задужен за комуналну делатност Милорад Станишић.

 

Последње ажурирано петак, 15 децембар 2017 08:12
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.